Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

A nyúlárnyékból szinte mindent el lehet készíteni

Öttömös - A spárgáról szól az öttömösiek élete februártól a május végi, június eleji betakarításig – a munkás hónapok végét ünneplik a spárgafesztivállal.
Egyben századik születésnapját is üli most a vendégszerető falu apraja-nagyja – akik a látogatóknak is szívesen bemutatják kedvenc növényüket, ínycsiklandó finomságok formájában.

Jókedvű kocsis igazít útba minket, amikor megpróbálunk beparkolni a fogatok mellé – zenés hívogató keltette ugyanis az öttömösieket. A faluban már délelőtt tetőfokára hág a hangulat, ami nem is csoda, hiszen az asszonyok borral kínálgatják a megfáradt hajtókat. A pénteki spárga szakmai nap után az ünneplésé a főszerep: mindenütt bográcsok rotyognak a tűzön, már kóstolgat a szakmai zsűri, és szépen öltözött polgárok töltik meg a rendezvénysátrat. Sokan térnek be az iskolaépületbe megcsodálni a kiállított fotókat, festményeket, népszerű a céllövölde és a kirakodóvásár is.

Nem csak helybeliek szórakoznak a születésnapját ülő falu központjában: évről évre több a turista, a visszajáró vendég, és a délutáni kulturális műsoron fellépnek a környékbeli falvak néptáncosai, kórusai is. Pocsai Sándor Szegedről érkezett a Csongrád Megyei Természetjáró Szövetség tagjaival: nagy hátizsákkal, lábszárvédővel, nyakában fényképezőgéppel nézi a díszpolgári címek átadását. – Minden évben jövünk, és az út egy részét gyalog tesszük meg, mert gyönyörűek a környékbeli erdők – dicséri a tájat, és az öttömösiek vendégszeretetéről is elismerően szól – na meg persze a spárgából készült ínyencségeket sem hagyná ki.

Ha már ínyencségekről van szó, bekukkantunk a művelődési ház udvarába, ahol nyári konyhában és szabad tűzön készülnek a finomságok a délutáni bemutatóra. Az egyik lábas fedelét leemelve csodálkozva állapítjuk meg, hogy még a töltött káposztában is helye van a spárgának.

A spárgát külföldön jobban ismerik, mint hazánkban. Fotó: Schmidt Andrea
A spárgát külföldön jobban ismerik, mint hazánkban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Spárgatorta, rakott spárga, puffancs, azaz spárgafasírt, rétes – sorolják a szorgoskodó hölgyek a fogásokat. Kiderül: spárgából szinte mindent el lehet készíteni. Jó salátába, levesbe, főzelékbe, pörköltbe, és süteménybe – spárgakrémes képviselőfánkot is kóstolunk később. Külföldön ezért igen kedvelt a növény, a termés nagy része exportra megy. És hogy miért nem annyira népszerű nálunk?

Nagyon munkaigényes a feldolgozása – magyarázza Bata Ferencné –, és a háziaszszonyok a vékonyabb fajtát tudják megfizetni, a vastagabbat márpedig könnyebb tisztítani – teszi hozzá. Láthatjuk is: ők ujjnyi vastag darabokkal dolgoznak.

Az összes főzőasszony szakértő: ritka itt az olyan ember, akinek nincs köze a széles leveleiről nyúlárnyéknak is nevezett növényhez. – Aki nem termeszt, az szedi a betakarításkor – tudjuk meg Király Ferencnétől. Az idei terméssel egyébként elégedettek a falubeliek, és a felvásárlási ár sem alakult rosszul – így végképp semmi akadálya, hogy hajnalig ropják a táncot a szabadtéri bálon.

A jótékony növény

A spárga avagy csirág ideális tisztítókúrához, tavaszi fogyókúrához: félkilónyi spárga mindössze 60-80 kalória, és hashajtó, vízhajtó hatásával fokozza az anyagcserét. A-, E-, B- és C-vitamint, mellette kalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot és nyomelemeket, köztük folsavat is tartalmaz. Cinktartalma miatt a magyar néphit afrodiziákumnak tartja, de ugyanezért agyserkentőként is használják. Jó hatással van a szívműködésre, a lépre, a májra, a tüdőre, a hasnyálmirigyre és a belső elválasztású mirigyekre. Svájcban gyógyszerekbe, Franciaországban arckrémekbe keverik a magyar spárgát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkápráztatta olvasóinkat a kishegyesi megasztár

Szeged - Mennyekbe repítette tegnap közönségét Rúzsa Magdi Szegeden: lapunk ajándékkoncertjén több… Tovább olvasom