Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A pollenallergia gyógyítható

Szeged - Július végén, augusztus elején kezd virágozni a parlagfű ezreknek okozva allergiás tüneteket – ám ha időben elkezdjük szedni az allergia elleni gyógyszert, akár tünetmentesek is maradhatunk.
A nyár a gondtalan kikapcsolódás ideje, mégis több százezer ember hagyná ki hazánkban a legmelegebb nyári hónapokat: július végén, augusztus elején kezdődik ugyanis a parlagfűszezon. A pollenallergiások nagy részét ez a gyomnövény kínozza egészen szeptember közepéig. A tüneteket az is kivédheti, ha korábban kezdjük szedni a gyógyszert, de – bár kevesen tudják – a pollenallergia ma már gyógyítható.

– Már két hete feltűnt a levegőben a parlagfű virágpora – vázolta a jelenlegi helyzetet Juhász Miklós aerobiológus, címzetes egyetemi tanár. Július végén általában 10, azaz az allergiás tüneteket kiváltó minimum fölé emelkedik a köbméterenkénti pollenszám, ráadásul augusztus elejétől a fekete üröm is allergiás tüneteket okozhat.

– Aki nagyon érzékeny, az már a határ alatti pollentartalomnál is tüsszög – magyarázta dr. Bata Zsuzsanna allergológus, a szegedi bőrgyógyászati klinika egyetemi docense. – A régi allergiás betegek közül már többen kezdik érezni a szezont – tette hozzá a doktornő.

A rettegett gyomnövény. Illusztráció: Frank Yvette
A rettegett gyomnövény. Illusztráció: Frank Yvette

Mivel a parlagfűvirágzás kezdeténél tartunk, még nem tudja megbecsülni, hány új beteg jelentkezik az idén, de a tapasztalat azt mutatja, évről évre nő az allergiások száma. Idén is fordultak már hozzájuk parlagfűre érzékenyek: a legtöbben azért, mert tudják, ideje felíratni a gyógyszert. – Ha egy-két héttel a szezon előtt elkezdik szedni, akár tünetmentesek is maradhatnak – világított rá a szakértő.

Fontos a megelőzés, mert gyakran előfordul, hogy aki a parlagfűre érzékeny, az a fekete üröm pollenjeitől is szenved. De azon sem kell meglepődnie, ha egy szelet jéghideg, hűtött görögdinnye hozza elő az allergiás reakciókat – a keresztallergiának köszönhetően.

– Az allergiát kiváltó anyagok alkotóelemeinek hasonló szerkezeti összetevői vannak, melyekre az immunrendszer hasonlóképpen reagál – adta meg a magyarázatot az allergológus a jelenségre. – Aki szenved a parlagfűtől, az a görög- és sárgadinnye mellett jobb, ha vigyáz a banánnal és az uborkával is – figyelmeztetett. A fekete üröm pedig a paradicsommal, a zellerrel, a fehérrépával, a fűszerekkel tartalmaz közös összetevőket.

Allergén pollenek

– A kora tavaszi időszakban a virágzó fák, például a nyír, tavasz végén, nyár elején a pázsitfűfélék váltanak ki allergiás reakciókat – tudtuk meg dr. Juhász Miklóstól. A nyári-őszi időszakban a parlagfű és az üröm mellett különböző gombaspórákra is reagálhat allergiás tünetekkel a szervezet, valamint allergének a libatopfélék, paréjfélék is: ezek azonban idén nagyon kevés pollent bocsátanak ki.

Az allergiás tünetek ellen az a legjobb védekezés, ha a beteg elkerüli az allergén anyagot – legjobb, ha elutazik. De ma már gyógyítható is az allergia némely fajtája: deszenzitizáló kezeléssel meg tudják szüntetni a szervezet érzékenységét bizonyos allergén anyagokra, köztük a pollenekre is.

– A deszenzitizálás során, egyre nagyobb dózisban adagolva az allergént, fokozatosan hozzászoktatják a szervezetet az allergén anyaghoz. A pollenallergiások 90-95 százalékánál elérhető a tünetmentesség – beszélt az allergológus az eljárásról, ami jelenleg az allergia gyógymódjának tekinthető.

A kezelést évek óta végzik a bőrklinikán is, ám mióta az OEP megszüntette a támogatását, a teljes árat ki kell fizetni: az egyéves kezelésért, amelyet a szezon után érdemes elkezdeni, 150 ezer forintot kérnek. A gyógykezelés fázisai szerint egyszerre 40-50 ezer forintot kell kifizetni, ám azoknak, akik elutazni nem tudnak, és nagyobb összeget sem költhetnek, marad a tüneti kezelés: azaz a gyógyszer.

Bírság és kényszerkaszálás

Szeged belterületén, az önkormányzat kezelésében lévő területeken és a közterületeken a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a parlagfű-mentesítést, tudtuk meg dr. Orosziné dr. Polner Kingától, a szegedi önkormányzat általános igazgatási irodájának vezetőjétől. A magánterületek jegyzői hatáskörbe tartoznak, az ellenőrzést lakossági bejelentések alapján végzi. Bejelentést a 06/80-820-032-es zöldszámon tehet a lakosság. A büntetés 20 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, a terület nagyságától függően. Tavaly 18,4 hektáron indult eljárás parlagfű és egyéb allergén gyomnövény miatt, ebből kényszerkaszálást 1,6 hektáron rendeltek el. Idén eddig hatvan eljárás indult, bírság még nem született. A környezetgazdálkodási kft.-től azt az információt kaptuk: tavaly 40 hektáron kaszáltak, a szezonban kétszer, szükség esetén háromszor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biorezonanciás állapotfelmérés

A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek… Tovább olvasom