Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A rakparton is érvényes a KRESZ

Szeged - Nem a rakpart teljes területén ingyenes a parkolás Szegeden. A múzeumi dolgozóknak és a buszoknak fenntartott helyről a pókos autó elviszi a szabálytalanul letett autót.
Hiába ingyenes a parkolás a rakparton, mégis elszállították a kocsimat – nehezményezi szegedi olvasónk, Timárné Bús Ágnes. E-mailjében leírja: dolga volt a napokban a belvárosban. Mivel olvasta a Délmagyarországban, hogy ingyenes a parkolás a rakparton, lement. Két és fél óra elteltével visszatért a kocsijához, de az nem volt sehol. Három férfi állt a közelben, tőlük tudta meg, hogy a pókos autó elvontatta, mert ahol megállt, ott a tábla szerint tilos parkolni. A kocsit a Belvárosi híd lábánál tette le, a halászcsárda felőli részen. A járműért kibumlizott az SZKT rókusi telephelyére, a Körtöltés utca végére. Kifizette a 21 ezer 565 forintos szállítási díjat. Tudni szeretné, hogy miről döntött tavaly decemberben a közgyűlés: ingyen lehet-e parkolni a Huszár Mátyás rakparton vagy sem?

A Belvárosi híd lábától délre egy rövid szakaszon csak a Móra-múzeum dolgozói használhatják a parkolóhelyeket. Fotó: Schmidt Andrea
A Belvárosi híd lábától délre egy rövid szakaszon csak a Móra-múzeum dolgozói használhatják a parkolóhelyeket.
Fotó: Schmidt Andrea

– A korábbi fizetős parkolókat szabadította fel januártól a közgyűlés, nagyjából nyolcvan férőhelyet. Általánosságban, mint mindenütt, a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni – válaszolt Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetője. – Ez annyit jelent, hogy a Belvárosi híd lábától délre, a halászcsárda felé a Móra-múzeumnak fenntartott helyek vannak, oda tilos beállni. Ezt KRESZ-tábla mutatja. Ugyancsak fenntartott hely a híd másik oldalán a kék „BUSZ" feliratú táblával kijelölt rész. Onnan is elszállítják a járműveket, hogy a kirándulócsoportok buszai elférjenek. Ez a jelzés ráadásul úgynevezett mozgótábla, vagyis télen kisebb, nyáron nagyobb helyet foglal le a buszoknak.

Mikuláscsomag vagy pók

A fizetős parkolóhelyeket a Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletágának munkatársai ellenőrzik. Ha nincs a járművön érvényes parkolójegy, az ellenőrök piros műanyagtasakot hagynak a törvényben előírt pótdíjcsekkel. A tilosban hagyott autókat a közterület-felügyelet vagy a rendőrség szállíttatja el, a pókos autókat az SZKT üzemelteti és az elvontatott járműveket is a társaság telephelyén őrzik. A szállítás díját és a feljelentés nyomán kirótt szabálysértési bírság összegét törvény szabja meg.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. vuk 2011. május 05. 00:02
  „Ja, az ekezetekrol meg annyit, hogy koromnal es foglalkozasomnal fogva ekezet nelkuli kiosztassal tanultam meg gepelni, es hacsak nem muszaj (pl. hivatalos level magyarul) nem is fogom eroltetni.”
 • 49. vuk 2011. május 05. 00:01
  „48. olvasok 2011.05.04. 21:55
  Ugye nem gond, ha nem megyek el magazodasba, mert egy internetes forumon egesz egyszeruen nem szokas.
  Ez nem szemelyes vita, hanem a targyrol vitazunk :) Az ismereteim egyaltalan nem hianyosak, pontosan tudom, hogy hol szokott parkolni 10-20 auto a Mora park teruleten, es azt is, hogy hogy nez ki a terulet eppen ebbol kifolyolag. A szokokuttal nincs semmi baj, amikor mukodik, a hid alatti vendeglato egyseg sem hagy maga utan sarat, es a sorpadok is teljesen rendben vannak. Viszont a muzeum es a var kozotti kitaposott saras foldut (ahol szintiszta funek kellene lennie) mar nagyon nincs rendben, es az a girbegurba kavicsos resz sem, ami gyakorlatilag parkolo, es ebben eme funkciojabol kifolyolag girbegurba (nem sokszor 1 tonnara lett kitalalva ugyanis).
  A hid alatt oda vezeto ut melletti fu is ki van taposva, mert ugye nem mindenkinek sikerul az uton tartani a kocsit, azon kivul az uttest fele vezeto reszen is jarkalnak ki-be (a jardan), szinten letaposva a trolimegallo melletti fuvet.
  Miutan szamos alternativa letezik az autok esszeru elhelyezesere a kornyeken, igy egyaltalan nem indokolt ott a parkolas.

  A 78% pedig valos statisztika. Ennyien NEM kozlekednek autoval (tomegkozlekedes, motor, bicikli, gyalog, egyeb).”
 • 48. olvasok 2011. május 04. 21:55
  „47. vuk 2011.05.04. 16:08
  Nem akarom személyes vitává silányítani a hozzászólásokat, de utoljára reflektálok. A parkolás a múzeum területére engedélyezett, az ezen kívüli területen a felügyelet a kiosztott mikulás zacsijai a mérvadók! A a füvesített területen parkol, megérdemli a büntetést, elszállítást. Mellesleg a sarkítások folytatása a park közepe kifejezés Ön általi használata, figyelmébe ajánlom a "Google Föld" programját, hogy arányaiban helyesen tudja megítélni a vitatott parkolásra használt terület nagyságát és elhelyezkedést a Móra park és a Stefánia viszonylatában, ha már a helyszíni ismeretei ennyire hiányosak. Csodálom, hogy nagyívű esztétikai érzékét nem zavarja az évtizedek óta elavult és hajdani tündöklésének ma már árnyékában sem lévő szökőkútnak becézett monstrum, vagy a híd alatt nem éppen esztétikusnak nevezhető vendéglátó egység, hogy csak a legközelibbeket említsem. Azt is valószínűsítem, hogy az ön által említett 78% meglehetősen szakállas statisztika, vagy nem éppen reprezentatív. Demagóg, sarkított megjegyzéseire adott válaszaimat lezártnak tekintem, sajnos a hülyeség ellen még nincsen egyértelműen megfeleltetett ellen anyag sem az ékezetes sem az Ön által képviselt ékezet nélküli világban sem!”
 • 47. vuk 2011. május 04. 16:08
  „46. olvasok 2011.05.04. 15:47
  akkor kerlek vedd meg az allaspontod (miszerint tok jo helyen vannak a park kozepen az autok) azon kivul, hogy "jaj de hat csak munkaba mennek szegenyek". Lehet mashol is parkolni, a rakparton ott van kijelolve, a parkolohaz evek ota (kihasznalatlanul) 2 utcanyira van, ujszeged felole a torontal teri parkolo 5 perc seta, esatobbi.

  Mas sem parkol a fuves teruletekre, nem vilagos, hogy a muzeum dolgozoi mivel tobbek, mint mas (az meg "oke", hogy van fenntartva nekik parkolo a rakparton, de hogy a szep parkot osszeronditani, az mar nagyon nem).

  Arra mar ki sem merek terni, hogy auton kivul massal is lehet dolgozni jarni, ahogy ezt naponta tobb ezren teszik (a szegedi lakossag 78%-a).”
 • 46. olvasok 2011. május 04. 15:47
  „45. vuk 2011.05.04. 15:37

  Kedves Vuk, a szűklátókörűség és az eszement sarkítások ellen ész érvvel nem lehet mit tenni, úgyhogy , no koment!”
 • 45. vuk 2011. május 04. 15:37
  „43. olvasok 2011.05.04. 15:08
  Megtippelem, hogy a muzeumban tetszik dolgozni a neninek es kocsival jar. ;)”
 • 44. vuk 2011. május 04. 15:35
  „43. olvasok 2011.05.04. 15:08
  Total igazad van, szerintem a stefania jatszoteret kellene eloszor lebetonozni es parkolot csinalni belole.
  Utana a Roosevelt terit, majd szokokutat.
  Rengeteg lehetoseg van meg a belvarosban parkolni, csak meg kell latni! Mi a francnak nekunk pl. annyi fuves terulet a Szechenyi teren? Parkolot oda is!
  Okos vagy, leulhetsz.”
 • 43. olvasok 2011. május 04. 15:08
  „42. kovácsnééscsaládja 2011.05.04. 12:43

  Ejnye de szúrja a szemét az a 12 darab kocsi, ez munkahely, dolgozókkal, vendégekkel. Budapesten, a Nemzeti Múzeum környezetében sokkal többet lát, de bármely intézményt vagy munkahelyet lehetne sorolni. Le kellene már szállni a Móra Ferenc Múzeumról és hagyni, hogy az ottaniak a lehetőségeikhez képest normálisan végezzék a munkájukat, és tudjanak parkolni, mint a többi intézmény, cég munkatársai szép városunkban!”
 • 42. kovácsnééscsaládja 2011. május 04. 12:43
  „Pont arra jártam ma....
  Szarul néz ki a múzeum és park környéke az össze-vissza parkoló kocsiktól, 12 db autó volt éppen jelen...”
 • 41. atya.gatya 2011. május 04. 10:22
  „36. booo 2011.05.03. 21:35
  Sétálj oda... :) Az alagútnál is kint a tábla, csak a terepjárótól nem látod. A képen nem látod... De ott van. Hidd el. Szabályosan. Gyakran üres a parkoló, mert tényleg elviszik a szabálytalanul ott parkolókat a közterületesek. Így azzal, hogy ezáltal a múzeumiaknak adott lehetőség van a szabályos, közfelháborodást nem keltő parkolásra, maximálisan egyetértek. Az általános véleményem pedig az, ha a járművezető nem alaposan tájékozódik a közlekedésének szabályosságáról és ezért bírságolják, vagy büntetik... Hát így járt. Legközelebb biztosan oda fog figyelni. Ezt tanulta, vizsgázott belőle. Mire hivatkozhatna? Hogy nem látta? Mit? A táblát? ...vagy hurrá, beparkoltunk, nekem már jó és a többi nem érdekel? Khm-khm... Figyelmetlensége "egyszerű" szabálysértés, nem bűncselekmény. Befizeti, elgondolkodik, megjegyzi és ennyi. Nem?”
 • 40. olvasok 2011. május 04. 10:21
  „Kedves (?) Hozzászólók! Szokás szerint a megjegyzések egy része kritikán aluli, mocskolódó kategória. Időnként feldobott csont a múzeumi parkolás, amit jól le lehet ütni. A múzeum telekkönyvi határán belül álló gépjárművek szabályosan, belső engedéllyel parkolnak, az nem közterület, még ha nincs is kerítéssel elkerítve. Mint mindenhol itt is akadnak olyanok , akár múzeumi dolgozók is akik fittyet hányva a szabályokra, azt megszegve a parkosított közterületen parkolnak, el kell vinni a kocsijukat, abból talán tanulnak! Mivel korunk technikája m ég nem ismeri a fantasztikus filmek transzportálási technikáját, így a várban lévő kiállításokhoz, rendezvényekhez a szállításokat a parkon keresztül lehet megoldani. Mielőbb meg kellene egyezni a múzeum és a város illetékeseinek ezen kérdés megnyugtató rendezésében!”
 • 39. Sajttolvaj 2011. május 04. 05:59
  „gabikanal a pont
  pont olyan h...e mint a robottkaka) osztjonapot :)”
 • 38. K.T. 2011. május 03. 22:17
  „17. DoSza 2011.05.03. 12:05
  ""Megállni tilos!" az Megállni Tilos. Aki a Kresz tábláinak jelentésével nincs tisztában, az adja vissza a jogosítványát."
  Akkor kezdheted, mert a képen egy várakozni tilos tábla látható!”
 • 37. booo 2011. május 03. 21:43
  „Ja és még egy! Ugyebár ennek a táblának a hatályát az útkereszteződés vagy a feloldó tábla oldja fel. Tehát az alagút nem, ezáltal a Mórás dolgozóké az egész rakpart?
  Helytelenül van kitáblázva!”
 • 36. booo 2011. május 03. 21:35
  „Vita helyett jobban meg kellene nézni a képet! Az autó a hid felől jött. Kerekei állása miatt, arról kanyarodott. Viszont a hídnál egy tábla sem jelez tilalmat! Jó hogy nem a rakpart végére nem tesznek ki egy nyillal ellátott táblát és alatta kiegészítésként hogy az egész rakparton megállni tilos.
  Szerintem a hid alagút ELÉ már ki kellett volna tenni egy táblát ami jelzi hogy az alagút után mire kell számítania a gyanútlan közlekedőnek!
  Én biztos perelnék!”
 • 35. CsImre 2011. május 03. 21:29
  „Hogyan képzelik minálunk a kultúrpalota méltó környezetét. Akár még halpiac is lehetne...újra...

  https://picasaweb.google.com/imre.csullog/SzegedMoraParkolo#”
 • 34. CsImre 2011. május 03. 21:24
  „Ha a múzeumi autók lenn állnak a rakparton, akkor mik tapossák a múzeum előtti teret? Ha Móra ezt látná, sztem igencsak elkeseredne. Tőlem a Mona Lisát is hozhatnák ide, be nem teszem a lábam abba az épületbe, míg egy disznóól autóparkoló a környezete, és ezt javaslom a vendégeimnek is.”
 • 33. csiperke73 2011. május 03. 21:24
  „Amit apáink és anyáink összedolgoztak összeraktak nekünk ,azt milyen jogon adóztatja meg bárki ?”
 • 32. CID 2011. május 03. 21:16
  „Hát, maga Ágika drága egy ....... :) Azt viszont, én sem értem, miért jár a múzeum dolgozóinak ingyen parkolás ? Gondolom, megkapják a tisztességes fizetésüket, és, ha nekik degradál, hogy tömegközlekedéssel járjanak, akkor vegyék meg a parkolójegyet/bérletet. Ha neadj isten annyira fontos ember a múzeumnál, akkor vegye meg neki a múzeum a parkolóbérletet, a saját költségvetéséből. A múzeum környékét meg le kellene zárni és csakis szigorúan rakodás idejére lehetne behajtani.”
 • 31. vuk 2011. május 03. 18:34
  „30. ValakiaSOKKözül 2011.05.03. 18:30
  En azt mondanam, hogy inkabb a rakparton parkoljanak, mint a parkot ronditsak es tegyek tonkre.
  (hogy mennyire jogos nekik a fenntartott parkolo az meg kerdes, de hogy a kedvukert szet lehet b..ni egy amugy szep parkot az mar tulzas, eddigis az volt)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vis maior kifizetések

Csongrád megye - Pintér Sándor belügyminiszter 2011.04.28-án döntött a vis maior támogatás VI.… Tovább olvasom