Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

A Sárgán is a víz az úr

Szeged – Már megszokott tény, ha jön az ár, víz alá kerül a Sárga üdülőtelep. Az ott lakók már nem félnek a víztől, megszokták a Tisza közelségét. Belenyugvásos riport.
A Tisza mentén élők már megszokták a vizet. Nemcsak a folyó közelsége, hanem az árvizek jelentette veszély miatt is. Nemegyszer szobájukban fogadták a „hívatlan vendéget", s a Tisza néha, sokadik unszolásra sem akart távozni. A Sárgán is bejáratos a szőke folyó. A 2006-os árvíz óta nyugalom honolt a szegedi üdülőtelepen, négy év után újra 80 centis víz öleli a nyaralókat. Az Új-Sárga Üdülőtársulás még kitart – számításaink szerint a pihenőövezet 720 centiméteres vízállásnál kerül víz alá. Rövid gumicsizmás sétánk alatt megtudtuk: kedd óta mindenki gőzerővel pakol. Az emeletre költöztetik a vizet nem bíró értékeket. Az Új-Sárgát partfal védi, a Tisza már magasabban folyik, mint talaj szintje. Sok helyen átázott a mini védmű, így a folyó hamarosan átlépi az aprócska akadályt.

Árvíz a Sárga üdülőtelepen

–Nem a „gátunk" felől jön be a víz, hanem az úton, körben! – mondta Ildikó, aki hozzátette: a zsilip környékénél 720 centinél átbuggyan a folyó és elönti az üdülőtelepet. Ott jártunkkor egy férfi kerti bútorait csavarozta szét, a hűtőt is kikészítették, hogy a lakórészbe felcipeljék.

Az egyik háznál, a garázs előtt tárolják a csónakot – sokat nem kell várniuk, és hajókázhatnak a kertben. A telep végében Árpáddal találkozunk. A negyvenes évei végén járó férfi múlt vasárnap óta építi védművét. Agyagos talajból építette a töltést, azért hogy a zsilip felől érkező víz megálljon. Bár Árpád is megerősítette – ez csak ideig-óráig tartó védelem, de legalább több idő jut a kipakolásra.A Sárgán élők nyugodtak. Tudják, a víz mindent elönt. A vízmércénél ladikkal kikötő Öreg Kőrössy halászcsárda két munkatársát, Editet és Szilárdot fogadtuk meg alkalmi „taxisofőrnek". A két fiatal „idegenvezetésével", száraz lábbal jutottunk el az étterem teraszáig. A madárcsicsergéstől hangos csütörtöki délutánban végtelen nyugalommal és méltósággal csordogált a medréből kilépő Tisza. Kollégámnak percekig tartó küzdelem árán sikerült csak felvenni a gumicsizmát – közben megtudtuk: a tolvajokat semmi, így a víz sem állítja meg. Járőrözni kell még árvíz idején is. – Reggel óta nagyon sokat fejlődtünk – mesélte Edit, aki lassan újabbat húzott az evezőjével. Menet közben megfigyeltük, hogy az egyik üdülőben bent ragadt a tulajdonos. Az alkalmi kalmárt várta, aki a partra segíti. Az áradó folyó egyedül a kenusokat nem zavarta – az uszadékok között erőteljesen húztak a 6–12 éves forma kissrácok. A halászcsárdától visszafelé egy másik „canale"-en hajóztunk. A Velencére hajazó üdülőtelep csak számunkra szórakoztató: a vízben álló háztulajdonosok inkább a mederbe kívánnák vissza a Tiszát. Egyesek szerint 800 centiméter körül is tetőzhet a víz, az áradó Maros és a Körösök miatt.

Olvasóink írták

 • 9. moonka 2010. június 04. 08:23
  „Tessék mondani ilyenkor a budikból kijön a kaka?”
 • 8. szilléri 2010. június 04. 07:24
  „Ártérbe lévő üdülő övezet!
  Állandó tartózkodásra alkalmatlan.
  Nem beszélve arról, hogy bizonyos költségeket víz és szemétszállítás a ,,közös költségekből" van finanszírozva.

  Szeged egyik legszebb része. Igen sok nyugdíjasnak és aktív ,,városlakónak" a legolcsóbb kikapcsolódási lehetőség.”
 • 7. beni 2010. június 04. 00:24
  „Miért nem lehet megjegyezni: Körösök? Kérem javítsák a hibát!”
 • 6. sagan 2010. június 03. 23:55
  „Kezdetben vala az ártér (tovább bontva [mély: állandóan víz alatt] [alacsony: többnyire évenként elöntve [magas: ritkán elöntve]) és ármentes terület.
  Aztán lett építve gát. A gát és folyó között hullámtér,a gáton túl mentett oldali területek.
  A hullámteret a folyó elönti árvízkor,oda építkezni kukoricát ültetni nem tökéletes. A mentett oldalon a laposban építeni/ültetni a belvízveszély miatt nem tökéletes.”
 • 5. CsImre 2010. június 03. 23:31
  „állítólag ami a gát és a folyó között van, az a hullámtér, ami a gáton túl, az meg az ártér. Állítólag.”
 • 4. SZEMOKA 2010. június 03. 21:48
  „2! Mért kérdezel hülyeségeket?”
 • 3. segesvarics 2010. június 03. 21:27
  „(2) de ott gáton belül vannak. ez pedig ártérben.”
 • 2. Zsoltee0716 2010. június 03. 21:01
  „Algyőnél hogy áll valaki tud képet csinálni, ott egy kicsit közelebb vannak a lakóépületek!”
 • 1. provocator 2010. június 03. 20:50
  „Az utóbbi években elég sok ott az eladó üdülő.
  Nem csodálom. Nagyon bele lehet fáradni az áradás utáni munkákba. Idegileg is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a Szeviép tartozása miatt

A Móra Ferenc Múzeumnak minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy a Szeviép kifizesse neki az elvégzett ásatások árát, és elismerje tartozását. Tovább olvasom