Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A Somogyi-könyvtár könyvheti újdonsága: házhoz megy a szerző

Szeged - Egyedülálló ötlettel rukkolt ki a Somogyi-könyvtár az idei könyvhétre. Házhoz viszik a Szegeden élő szerzőket. Az alsóvárosi Sári Józseféknél Szilasi László járt.
Két éve indította el a szegedi Somogyi-könyvtár A könyv házhoz megy szolgáltatását azok számára, akik mozgásukban korlátozottak. Az idei könyvhétre unikummal álltak elő a könyvtárosok: Szegeden élő szerzőket is házhoz visznek. Az alsóvárosi Sári Józsefékhez a József Attila-díjas Szilasi László író, irodalomtörténész kopogtatott be. A házi író–olvasó találkozóra Józsi bácsiék a szomszédaikat is meghívták. A házigazda, az öttömösi iskola nyugdíjas magyar–történelem szakos tanára köszöntőt írt a különleges vendég tiszteletére. Szabó Lőrinc műfordításkötetének címét idézve örök barátairól, a könyvekről és szerzőkről beszélt. Azt mondta: piros betűs ünnep, ha Berta Márta megérkezik a Somogyi könyvkupacával, de a mostani kettős ünnepnek számít, hiszen személyesen is megismerhetik az írásai révén már közeli írót, kutatót.

Házhoz viszik a Szegeden élő szerzőket. Az alsóvárosi Sári Józsefékhez. Fotó: Schmidt Andrea
Házhoz viszik a Szegeden élő szerzőket. Az alsóvárosi Sári Józsefékhez. Fotó: Schmidt Andrea

Felelevenítette, hogy Szilasi László egy korai tanulmánykötete tetszett meg először, A selyemgubó és a „bonczoló kés" című, de idegen szavak szótára kellett hozzá. Mire a szerző élcelődve beismerte: lángoló ifjúságában írta, amikor még azt hitte, így kell fogalmaznia. Ezt a gyerekbetegséget azóta kinőtte.

Író és olvasója hamar közös kapcsolódási pontokat talált: Békés megyei gyökereket, a szegedi egyetemről közös tanárokat és Jókai Mórt. Kiderült, a szerző is felkészült az olvasóiból: végigböngészte könyvtári kéréseik listáját, és igencsak meglepődött, milyen tájékozott a házaspár a kortárs irodalomban. Figyelmükbe ajánlotta Tömörkény István műveit és Illyés Gyula Puszták népe című regényét, ami legutóbb megnyerte a tetszését, mert ritka finoman fogalmaznak az elesettekről. Szilasi László, amikor a munkájáról kérdezték, elárulta: regényíráskor „diktálják" neki a sorokat, egyfajta belső sugalmazás nyomán dolgozik. Tanulmányíráskor pedig mondatokat állít elő, azokat ő kalapálja össze – de mindkettőt cédulázás előzi meg.

Az író két éve megjelent, Rotary irodalmi díjas regényéből, a Szentek hárfájából olvasott fel egy vicces részletet a nappali közönségének, majd egy magával hozott kötetét dedikálta is a háziaknak. Amikor a vendéglátói kölcsönzött könyvkupacában meglátta a könyvet, megjegyezte: egy háztartásban nem látta még ennyi példányát.

Olvasóink írták

 • 4. okoskata 2012. június 07. 06:31
  „3. szentmihályi 2012.06.06. 19:28
  Azért, mert országosan 16-án, Szegeden 23-án lesz.”
 • 3. szentmihályi 2012. június 06. 19:28
  „Okoskata: Akkor mért találtam olyan infót hogy június 16án lesz a múzeumok éjszakája?????????????????????”
 • 2. okoskata 2012. június 05. 23:17
  „1. szentmihályi 2012.06.05. 21:42
  Szegeden június 23-án lesz a múzeumok éjszakája. A múzeumhoz tartozó kiállítóhelyek mellett többek között a Dóm, a Somogyi-könyvtár, a REÖK, a főiskola tudástára is nyitva lesz.”
 • 1. szentmihályi 2012. június 05. 21:42
  „Bár nem a cikkhez kapcsolódik de ennek ellenére van valami köze a kultúrához.

  Annyi kérdésem volna hogy valaki tud-e valamit az idei múzeumok éjszakáról? Főleg a szegedi helyszinek, programok érdekelnek. Azért kérdem mivel neten láttam hogy június 16án lesz de ennyi-se a helyszínek,se programok se más dolgok.

  Ha valaki valamit tud szóljon már. Köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vénuszmeteor: elvileg láthatjuk a vonulást

Noha most még erősen felhős az ég, és helyenként csepereg is az eső, aki jó helyről figyeli, az láthatja a fekete pöttyöt a Nap előtt. Tovább olvasom