Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A Superman Háry tenisszel lazít

Szeged - Kollégájával, a magyar silbakot játszó Szabó Győzővel tenisszel lazít a próbák, előadások előtt Homonnay Zsolt, aki a Béres Attila rendezésében Supermannek ábrázolt Háry Jánost alakítja Kodály Zoltán daljátékában a Dóm téren.
– Béres Attila is olyan rendező, aki a szerepre kiválasztott színészre fogalmazza a figurát. Igazi együtt gondolkodás eredményeképpen születik meg így a karakter – mondja a szegedi szabadtérin Háry Jánost alakító Homonnay Zsolt. A népszerű művészt, aki 2012-ben megkapta az év musicalszínésze címet, alaposan megdolgoztatja a rendező. Két énekszáma között föl-le rohangál a hatalmas kártyaváron, együtt táncol a közreműködő Szegedi Kortárs Balettel, tologatja a „határállomást", lengeti a zászlót.

– Attila azt mondta, ragaszkodott ahhoz, hogy én játsszam a címszerepet, és ez fontosabb volt neki még Gérard Depardieu-nél is. Olyan Supermant, modern hőst akart Háry Jánosból, aki nem egy hazudozó, hanem egy mai mesefigura. Egy suhintással legyőzi az egész francia hadsereget. Partner voltam abban, hogy egy mozgékony Háry Jánost jelenítsünk meg a színpadon, talán minden korábbinál dinamikusabbat. Magam is mozgékony ember vagyok. 2005 óta játszom A Szépség és a Szörnyeteget, külföldön is felléptem már vele vagy háromszázszor. Berlinben pedig korábban két évig játszottam A notre dame-i toronyőr Quasimodóját. Ezek is nagyon mozgásigényes szerepek, így hozzá vagyok szokva, hogy az éneklésen és a színészi játékon kívül valami pluszt kell adni mozgásban is. Rengeteget tréningeztem Háry szerepére, mindennap sportolok. Szabó Győzővel most Szegeden is jókat teniszezünk, ami egyáltalán nem fáraszt, sőt sokkal jobban bírom a színpadi munkát.

Bodrogi Gyula és Homonnay Zsolt a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba
Bodrogi Gyula és Homonnay Zsolt a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba

Többször megesett már, hogy prózai színész játszotta a Dóm téren Háry János szerepét, hiszen Bessenyei Ferenc és Kaszás Attila is alakította a nagyotmondó obsitost. Gyakoribb mégis, hogy neves operaénekesre bízzák, a szegedi szabadtérin Palló Imre és Melis György is sikerrel alakította. Homonnay Zsolt ugyan nem prózai színész, Szinetár Miklós osztályában 1997-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán, eddig mégis inkább musical- és operettszerepekben, valamint az Adagio énekegyüttes tagjaként hallhatta őt a közönség.

– Háry abszolút baritonszerep, Kodály muzsikája az éterien tiszta népzenére épül. Nem enged meg semmiféle „belenyúlást", ami kényelmesebbé tenné az énekes dolgát. Énekmesteremmel, Bagó Gizellával sokat készültem erre a szerepre. Most pedig komolyan kell arra figyelnem, hogy jó legyen az erőbeosztásom, a sok mozgás, tánc után is kell tudnom lihegés nélkül énekelni – árulja el Homonnay Zsolt, aki élvezte a közös próbákat világhírű francia kollégájával.

Gérard Depardieu roppant felszabadultan, könnyedén játszik, jól adja Napóleont. Látszik rajta, hogy élvezi a komédiázást, sok mindent kitalált, hozzátett a szerepéhez, még pluszszövegeket is írt hozzá. Sokat nevettünk vele a próbákon. Egy igazi, nagy színész, rögtön hatalmas elánnal kezdett játszani – fogalmaz Zsolt, akit tegnap két fia és az anyósa is megnézett a premieren. Felesége, Polyák Lilla nem tudott eljönni, mert Hannoverben A Szépség és a Szörnyeteg egyik főszerepét játssza. Ha végzett Szegeden, Zsolt is repül utána, mert ő lesz a Szörnyeteg. Egyébként nem a Háry az első produkciója a Dóm téren, többek között a Rómeó és Júliában és a Rudolfban is játszott.

– Imádom Szegedet! Annyira különleges légköre van a szabadtérinek, ami semmi mással nem hasonlítható össze. Bírom ezt a megfordított nézőteret is, mert a színpadról nézve is szép a dóm két tornya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a torlódás Röszkén

Megszűnt a torlódás a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen augusztus 3-án a hajnali órákban - mindkét… Tovább olvasom