Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

A szegediek füstölnek a dohányzási tilalomra

Szeged - A dohányzók egy része ugyanúgy rágyújt a megállókban, mint a „cigirendelet" hatályba lépése előtt, mások trükköznek, hogy elkerüljék a büntetést. A belvárosi megállók egy részében szinte ugyanannyi a szétdobált csikk, mint 3 hónappal ezelőtt.
Közel 3 hónapja tilos dohányozni Szegeden a busz-, troli- és villamosmegállók váróiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális intézmények, templomok bejárata előtt és a játszótereken. Az erről szóló önkormányzati rendeletet azonban még mindig sokan nem tartják be.

– Az elején én sem gyújtottam rá a megállóban, de aztán láttam, hogy mások nyugodtan szívják, úgyhogy néha most már én is cigizek a tilosban – magyarázta égő cigarettával a kezében a Lófaránál villamosra váró Tümtürk Aylin Cintia, akit még sosem figyelmeztettek a szabálysértés miatt. Miután végzett a cigivel, a csikket maga elé hajította a földre, majd rögtön szabadkozott is: általában nem szokta eldobni – de most túl messzire áll a kukától.

A csikk nem a megállóban, hanem a fák tövében gyűlik. Fotó: Karnok Csaba
A csikk nem a megállóban, hanem a fák tövében gyűlik.
Fotó: Karnok Csaba

Nyilván jó páran gondolhatják hasonlóan, mert a fák tövénél és a sínek mentén is csikkhalmokat láttunk. A peronrészen viszont csak egy-egy darab árválkodott: talán ezt könnyebb fölsöpörni. A szemben lévő buszmegállóban alig-alig láttunk eldobott cigivéget – ezek inkább a fal mellett végezték. Az ott álldogáló, antidohányos Csőke Áron csak azt nem szereti, ha az arcába fújják a füstöt, egyébként tőle nyugodtan dohányozhatna mindenki a megállókban – mondta. Hozzátette: ő biztosan nem büntetne utcai dohányzásért.

– Nem akarom, hogy megbüntessenek, azért álltam ide. Ráadásul innen látom, ha jön a villamos, és árnyékban is vagyok – sorolta a Skála előtti fedett járdarészen cigiző Makovits Andrea „leshelye" előnyeit. Az egyetlen gond, hogy a csikket csak a megálló kukájánál tudja elnyomni, viszont az már nem számít dohányzásnak – jogászkodott. Szerinte főleg a külvárosi megállókban csökkent a szétdobált csikkek száma, de a belvárosban is látható némi változás. Dohányozni viszont csak keveseket lát a megállókban: este dobálhatják szét a nappal is ott heverő csikkeket – vélte a nő.

Füstbe ment cigirendelet Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba
Füstbe ment cigirendelet Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

– Mióta van ez a rendelet, jobban figyelek, hogy hol gyújtok rá – beszélt a trolimegálló szélén dohányzó Gárgyán István, aki 64 éve szív. Hozzátette: ő nem zavar ezzel senkit. Az viszont utálatos dolog, és nem illik kultúremberhez, ha valaki más orra alá füstöl, vagy eldobja a csikket – jelentette ki. Ő mindig elviszi a kukáig – tette hozzá.

Kéri: javul a helyzet

– Azt tapasztaltuk, hogy kevesebb a szétdobált csikk és a tilosban dohányzás is az elmúlt időszakban. Bár a figyelmezetés mindennapos, a többség ismeri a szabályt – mondta el Kéri József. A szegedi közterület-felügyelet osztályvezetője szerint leginkább a játszóterekről tűntek el a csikkek. Eddig még nem bírságoltak meg senkit tilosban dohányzás miatt, de nem is ez a cél, hanem az önkéntes jogkövetés kialakítása. Ha valaki séta közben rágyújt a belvárosban, szinte biztosan szabályt szeg, amíg elszívja – jegyezte meg – , mert az oktatási, kulturális, egészségügyi intézmények és megállók szinte egymást érik a centrumban.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. vuk 2009. augusztus 29. 14:48
  „A vizipipa nem termel csikket... De persze nyilvan ne a jaccoteren nyomjak, ez teny.
  Amugy felolem mindenki ott cigizik ahol akar, de ha eldobja a csikket akkor leorditom a hajat.”
 • 84. Timcsike 2009. augusztus 29. 14:25
  „"...leginkább a játszóterekről tűntek el a csikkek." Ajánlom a cikkíró figyelmébe a Kukorica utcai játszóteret. Ott nem tűnt el a sok csikk, sőt a fiatalok még vízipipázni is odajárnak újabban..”
 • 83. macs 2009. augusztus 29. 11:24
  „Amig az emberek agyilag nem jutnak el odáig, hogy ne szemeteljenek az utcán, addig hiába hoznak törvényeket, semmi sem fog változni. Nem lehet minden ember mellé rendőrt állítani.”
 • 82. ocsi1 2009. augusztus 29. 09:38
  „Eddig még nem bírságoltak meg senkit / Hát ez az birságoljanak nyugodtan és utána nézzék meg mennyivel kevesebben gyújtanak rá a tiltott helyen. Aki semmibe veszi a tőrvényt az fizessen.”
 • 81. vuk 2009. augusztus 29. 09:33
  „Ja meg a masik: "Az elején én sem gyújtottam rá a megállóban, de aztán láttam, hogy mások nyugodtan szívják"

  Amikor a 10-es panel liftjebol zavartam ki a cigizot, azzal vedekezett, hogy "de hat masok is csinaljak". Megnyugtattam, hogy MINDENKIT kizavarok a liftbol cigivel akit meglatok, nem csak ra pikkelek.. Elkepeszto.”
 • 80. vuk 2009. augusztus 29. 09:31
  „"Miután végzett a cigivel, a csikket maga elé hajította a földre, majd rögtön szabadkozott is: általában nem szokta eldobni - de most túl messzire áll a kukától."

  Es az ujsagiroek egy mocskosnagy pofont nem zuztak le neki egybol, csak ugy pedagogiai cellal?”
 • 79. hb 2009. augusztus 29. 09:25
  „törjön le az összes rohadt bagós keze!!!!!!!!!!!”
 • 78. sapka 2009. augusztus 28. 13:13
  „Minibusz neked is (és perzse más dohányosnak is) tudom javasolni, hogy vegyél zsebhamutálat, ha minden dohányos azt használna a kukázóknak sem lenne mit kiborítani!”
 • 77. Minibusz 2009. augusztus 28. 12:29
  „Bartók téren biztos nincs csikktartó a kukán, ma reggel tapasztaltam, és hát akármennyire is ügyesen nyomja el az ember, soha nem lehet tudni mitől gyullad ki a kuka.
  A másik, magam láttam szerdán, a Lófaránál, ahogy a kuka melletti csikktartó tartalmát egy kukázó kiborítja és úgy nézi át használható darab után kutatva.
  Tehát óvatosan azzal, hogy kinek a keze is száradjon le, mert nem biztos hogy az a dohányos dobta a csikket a földre, aki el is szívta azt.”
 • 76. Léni 2009. augusztus 28. 11:56
  „3. Bélás- Igaza volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, akinek annyira rossz M.O.-on vagy leszükitve
  Szegeden, próbálkozzon máshol is, h. legyen összehasonlitási alapja!
  ll, 47, 49: Szerinted csak a szocik és a cigányok dobják el a csikket és szemetelnek? A tiltása szerinted
  diktatúra? Várod a szegedi diktatúra megszűnését? Mi fog következni szerinted 2010 márc.-tól?
  A tisztaság és rend betartása / a saját érdekedben is/ ilyen lelki válságba dönt, mi lesz az igazi
  diktatúra megjelenésekor? Ja, azt majd mások érzik diktatúrának, Te nem!

  Büntessék keményen a szemetelőket, legyen az bármi! A 30.000.-Ft-os csikknek a hírére mindenki meg-
  gondolja, h ér-e ennyit 1 szál cici! Cigarettázni is lehet kultúráltan, hogy másokat ne sértsen! Én is
  dohányzok.”
 • 75. banderas 2009. augusztus 28. 10:42
  „Angliában több ezer forintnak megfeleő összeg egy doboz cigi...
  engem az sem zavarna, ha 5000 Ft lenne...”
 • 74. nagyokos 2009. augusztus 28. 10:39
  „Fel kell emelni a cigaretta árát ötszörösére! Erre meg fognak jelenni az utcákon a csikkszedők és a problema megoldódik. (Gyerekkoromban egyetlen csikk nem feküdt a járdán pár percnél tovább, némelyik kövérebb darabon még ölre is mentek).”
 • 73. banderas 2009. augusztus 28. 09:53
  „valami sárga is van rajta”
 • 72. IVY 2009. augusztus 28. 09:33
  „68.
  Helyesbítek!
  Egy nagy fehér alapú tábla, piros kerettel, fekete betűkkel!”
 • 71. KaszaP 2009. augusztus 28. 09:24
  „1) Ismételten hangsúlyozom a közterületi dohányzást tiltó szegedi rendelet nem a városvezetés diktatórikus hajlamait tükrözi, a tervezetet ugyanis egy ellenzéki képviselő nyújtotta be önálló indítványként.
  2) A benyújtás időpontjában az országban már több helyen volt hatályban olyan rendelet, amely szűkebb körben tiltotta a dohányzást. Ezeken a településeken vagy dohányzásra kijelölt helyet jelző táblák vannak kitéve (nem a város határában, hanem a konkrét közterületen) vagy csak például elkerített (!) játszóterekre vonatkoznak, ahol szintén tábla jelöli a tilalmat.
  3) Betartatni a fenti helyeken sem könnyű, itt viszont lehetetlen.
  4) Ha a mindenáron büntetés a cél, akkor az sehova nem vezet, csak azt a jó magyar szokást erősíti, hogy ´hülye a szabály, minek tartsam be´.
  5) A magyar társadalomból abszolút hiányzik a tolerancia. A dohányosok nem nézik a nemdohányzók érdekeit (és a mint az itteni hozzászólásokból is kiderül) ez visszafelé halmozottan igaz.”
 • 70. sapka 2009. augusztus 28. 09:11
  „A sokk eldobott csikk kérdésén jelentősen javítana, ha a dohányosok tartanának a zsebükben egy doboz cigi áráért kapható zsebhamutartót és abba dobnák a saját csikküket!
  A közterület felügyelő meg azt a dohányost büntetné, aki égő cigarettával a kezében nem tudja felmutatni a zsebhamutálját!”
 • 69. gróf 2009. augusztus 28. 08:58
  „"Eddig még nem bírságoltak meg senkit tilosban dohányzás miatt, de nem is ez a cél, hanem az önkéntes jogkövetés kialakítása."
  Látszik, hogy volt rendőr tiszt a vezető, a rendőri hozzáállást sikerült beültetni ide is.”
 • 68. banderas 2009. augusztus 28. 08:18
  „55-ös
  akkor nem vagyok egyedül a felháborodással. tőlem elszívhatják, csak ne a pofámba. én komolyan mondom, azt is büntetném, aki a gyerekére füstöl, miközben babakocsival tologatja, vagy sétáltatja. nem zavarja, ha beteg lesz a saját gyereke???undorítóak néhányan. nem hiszem el, hogy a cigi fontosabb, mint egy kisember élete...”
 • 67. banderas 2009. augusztus 28. 08:14
  „39-es
  figyi, két hely, ahol tuti találsz ilyet, az amikor bejössz Dorozsmánál a városba, illetve, ha Tápé felől jössz a városba! tehát elvileg, ahol bejössz a városhatáron, ott vannak ilyen táblák!
  egy nagy sárga alapú tábla, piros bötűkkel :)”
 • 66. 620829 2009. augusztus 28. 08:13
  „KEDVES MODERÁTOR ÚR...AZ MIÉRT KEMÉNY DUMA, HOGY AKI SZEMETEL BÁRMILYEN MÓDON...AKÁR CSAK CSIKKELDOBÁS IS...AZ AZ ÉN SZEMEMBEN EGY SENKI, EGY NULLA , EGY PRIMITIV SELEJT......EZ EGY VÉLEMÉNY...DE AKI SZEMETEL AZ EZER MÁST IS ÁTHÁG...PSZICHOLÓGIA TANKÖNYVEK KEDVES MODERÁTOR ÚR...AKKOR A KÖNYVEKET IS LEGYEN SZÍVES BEZÚZATNI....KÖSZÖNÖM!!!”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés vidámságok, veretes klasszikusok

Vidámságot, zenét, könnyed, de rangos, veretes színházi darabokat ígér Juronics Tamás művészeti vezető. Tovább olvasom