Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A szerelők is futnak a pénzük után

Szeged - Nemcsak a cégek futnak a pénzük után, a mesterembereknek sem fizetnek az ügyfelek. A szerelők nem tehetnek mást, a veszteséglistán könyvelik el a kiesett bevételeket.
– Mindig előre közöljük, mennyibe kerül a munka – mondták a víz-, központifűtés- és klímaszereléssel foglalkozó szakemberek. – Ám amikor elvégezzük a munkát, és kérnénk a fizetséget, elkezdődik a színjáték: „jaj, nincs itthon készpénz" vagy „még nem kaptam meg a nyugdíjat, el kell menni a bankba". Ekkor már nagyjából lehet sejteni, mi lesz a történet vége. De azért minden egyes alkalommal reménykedünk: lenn várunk az utcán egy órát, másfelet...

A Nonstop Lakásszerviz és a Megújuló Magyarország Kft. tulajdonosaival beszélgettünk kintlévőségeikről. A vállalkozói világban több mint 20 éve helytálló mesteremberektől – akik nem akartak teljes nevükkel szerepelni – azt kérdeztem: megpróbálják-e ezután behajtani a pénzüket.

Azt válaszolták, eleinte próbálkoztak, de ma már inkább elkönyvelik a veszteséget. – Túl kicsi az érték ahhoz, hogy akár egy forintot is ráköltsünk még pluszban az ügyre. Minél többet mennénk utána, annál nagyobb lenne a veszteség időben és benzinben. Aki nem tud veszteni, az nyerni sem képes – fogalmaztak.

Fő a bizalmatlanság - a szerelők is futnak a pénzük után. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Fő a bizalmatlanság - a szerelők is futnak a pénzük után.
Illusztráció: Miskolczi Róbert

Kiderült, zömmel 10 ezer forint alatti tételekről van szó, de ezek az óvatlan mestereknél egy hónapban elérhetik akár a 100 ezer forintot is. Egyik kollégájuk például úgy járt, hogy amikor már 400 ezer forinttal tartoztak neki, tönkrement, és még a „munkaautóját" is el kellett adnia. Általában azok járnak így, akik mindenáron el akarnak végezni egy munkát, vagy azok, akik nem ismerik a farkastörvényeket.

Megtudtam: az utóbbi időben több olyan jó hírű cégre került lakat a megyében, amelynek kiváló szakemberei voltak. Ők azt gondolták, vállalkozóként is megállják majd a helyüket. Úgy akartak betörni az amúgy telített épületgépész-piacra, hogy mindent elvállaltak.

– Ez ma már nem megy: nincs olyan, hogy becsöngetek, elvégzem a munkát, és tartom a tenyeremet. Azért nem dolgozunk, hogy dolgozhassunk – mondták. Akkor hogyan lehet kivédeni a „pofára esést"?
– Egyrészt született pszichológusnak, másrészt bizalmatlannak kell lenni, ez alapszabály – hangzott a válasz. – Plusz informálódni kell ismerősöktől, az internetről. Az anyag árát pedig mindig előre kell kérni. Ha az ügyfél egy csaptelep árát sem tudja kifizetni, akkor egy percet sem szabad rá vesztegetni. A munkadíj még úgy is „reszkír", ha a megrendelő odaadta az anyagra a pénzt, mert következnek a minőségi kifogások, jön az alkudozás. A 100 ezer forintnál nagyobb értékű munkákra pedig – ez is alapszabály – szerződést kell kötni.

Természetben

Mintha még mindig nem találta volna fel az emberiség a pénzt: a gazdaságban elterjedt a természetbeni fizetés módszere vagy a cserekereskedelem. Bedőlőfélben lévő vállalkozások például anyagban fizetik ki a tartozásaikat. A kisvállalkozók egymástól szinte nem is kérnek pénzt: az autószerelő megszereli a virágboltos autóját, cserébe mindig ingyen kapja a virágcsokrokat. A fodrász az ingyenfrizuráért cserébe nem ad vizitdíjat az orvos kuncsaft magánrendelésén.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Morpheus_RexXx 2011. május 24. 19:39
  „Én ezen nem lepődök meg... a lumpenség régóta jelen van minden téren. Anno cégként egyértelmű szerződésben rögzítettük, hogy az adott munka anyagköltségét az anyag helyszínre szállítása napján rendezi a megrendelő... ezután minden elvégzett munkafázist adott munkaterületenként... ha nem volt pénz, anyag vissza, rosszabb esetben a beszállítóhoz (3ik nap). És ebben az esetben a kiszállást (szállítást) a leendő volt ügyfél fizette szerződésszegés indokával... nem lacafacáztunmk mi sem, mert a mi gyerekeinket sem más tartja/tartotta el... ennyi.”
 • 38. IVY 2011. május 24. 16:33
  „Mondjuk, én nem a szobafestővel, vagy autószerelőből frissen avanzsált parkettással rakatnám le a vadiúj padlómat.”
 • 37. Szerzetes 2011. május 24. 15:02
  „Vajon mi volt előbb? A nem fizető megrendelő vagy a lelépő mester?”
 • 36. küzsu 2011. május 24. 14:44
  „Saját példa:redőny,szunyogháló rendelés előleg, mert ugye anyagra kell másfél éve azóta elérhetetlen a tisztelt vállalkozó.Van ez fordítva is,hogy a megrendelő szív a tisztességtelen vállalkozókkal is kéne foglalkozni nem?!”
 • 35. morci 2011. május 24. 14:41
  „gatya...”
 • 34. dublini 2011. május 24. 14:20
  „Picit belelátok az épület-gépészetbe.
  Bevált dolog, mondjuk egy új pecó gépészeti szerelésénél:
  alapvezetékek lerakása....fizetés
  szerelvényezés.....fizetés.. mindkét fél számára korrekt
  Az is természetes, hogy a szaki olcsobban kapja meg az anyagot.. ne legyen már ez gond....
  Amikor étterembe mentek, ott sem nézitek, hogy a szakács mennyiért vette a lisztet vagy a tojást... a végét fizetitek ki, amiben már a villanyszámla is benne van.... Szerintem...”
 • 33. tótkomlósi 2011. május 24. 14:09
  „31. Besenyő_Pistabácsi 2011.05.24. 14:04

  Ez így igaz!
  Vállalkozni kell és egyből más lesz a vélemény!

  Nem mindíg az diktál, akinél a pénz van!

  Lehet, hogy ő tudja magáról, hogy azonnal fizet, de én meg nem ismerem!
  Tehát, a messziről jött ember tipikus esete!”
 • 32. tótkomlósi 2011. május 24. 14:06
  „Nekem tartozik egy nyiregyházi cég 2009 novembere óta 200ezerre. Sok levelezés és feljelentés kilátásba helyezés, és annyi eredménye lett, hogy azóta 3x küldött 50 ezret. Tehát még mindíg lóg. És nem tudok vele kezdeni semmit sem. Hiába az általa írt levél, amiben elismeri a tartozást és határidőt vállalt. Az is rég lejárt. A kamatról álmodni se merek!

  27. bertife 2011.05.24. 12:13
  Tudod, ennek van másik oldala is. A mester is megelőlegezi NEKED az anyagot és a munkadíjat! Tehát, a bizalom. Valószínűleg azért kér előleget, hogy legalább az anyag költsége fedezve legyen. Ha te nem fizeted ki, akkor teheti az ablakba. Máshol nem biztos, hogy be tudja építeni!”
 • 31. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 24. 14:04
  „27. bertife 2011.05.24. 12:13
  Amelyik mester tőlem előleget akar kérni már rúgom is ki!
  Tudod ezzel csak az a baj, hogy ha nem egy 15 ezres csaptelepről van szó, hanem sokszor több százezerre rúgó megrendelésről, akkor is simán elvárja mindenki, hogy a mester vigye oda és építse be az anyagot! Csak az szokott lenni a baj, hogy addig amíg csak megrendelni kell a dolgokat (olykor erőn felül), akkor mindenki grófnak számít, amikor fizetni kell egyből koldussá válik! Ez 30 éves tapasztalat!”
 • 30. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 24. 13:56
  „28. gyukolac 2011.05.24. 12:32
  Bakker annyi szerződésem van mint a fene! Pénzem nincs! A pontos dátumos szerződéssel el lehet menni a pi..ába!”
 • 29. zoltanszabo 2011. május 24. 13:20
  „T. 25. OTT A PONT. JÓÓÓÓÓÓ!”
 • 28. gyukolac 2011. május 24. 12:32
  „Tisztelt Fekete Klára!
  A Nonstop Lakásszervíz egyéni cég 2010. szeptembere óta nem létezik. A másik céget meg 2011 januárjában alapították. Az egyik azért panaszkodik, mert bedőlt a cége, amásik meg azért, mert 5 hónap alatt nem jött még rá, hogyan kell egy üzletet megkötni.
  Egyébként sztem az a gond, hogy mindenki az áfán akar spórolni, a vállalkozó még a nyereségadón is (ami a királyé, azt meg kell neki adni!), ezért nincs szerződés, csak szóbeli megállapodás. És tudjuk, hogy ami nincs leírva, az nem létezik.
  Tessenek szerződést kötni, pontos határidőkkel, árral, minőségi követelményekkel és aztán majd a bíróság eldönti, kinek van igaza.
  Én így építettem a házam, nem is volt gond az elszámolásokkal.”
 • 27. bertife 2011. május 24. 12:13
  „Amelyik mester tőlem előleget akar kérni már rúgom is ki!!

  Gázszerelő mondja,hogy ki kéne cserélni vmit. a kazánba, kb. 20.000 Ft.
  Mondom jó, elment,megvette,berakta,kifizettem!!

  Vízszerelő mondja,hogy tönkrement a csap nem érdemes javítani.
  Megbeszéltük,hogy kb. milyen kéne.Mondja,hogy 15.000 Ft. körül van.
  OK, elment,megvette,berakta,kifizettem - ennyi!!!”
 • 26. tótkomlósi 2011. május 24. 11:38
  „Igen, a legnagyobb baj az, hogy a tudást elfelejtik értékelni!
  Ha sokallja a tudásért kifizetett pánzt, akkor hozzá lehet fogni megoldani a hibát!
  Ha nem tudja, akkor tessen kifizetni!”
 • 25. macs 2011. május 24. 11:29
  „23. zoltanszabo,
  nem akarlak bosszantani, de egy régi vicc jutott eszembe. Az autós elviszi a szerelőhöz a kocsit. A szerelő kinyitja motoháztetőt nézegeti a motort, majd elővesz egy kalápácsot és jól odacsap. A kocsi rögtön pöcre indul, minden OK!. Az autós megkérdezi mennyivel tartozik, a válasz 101 forint. A tulaj fizet, majd megszólal: elnézést, de volna egy kérdésem, miért 101 forint. Válasz 1 forint az kalapácsütés, 100 forint, a tudás, hogy hova kell ütni.”
 • 24. GAgyi 2011. május 24. 11:04
  „Magán ember - mesterember tartozás az nem lánc tartozás....szerintem.”
 • 23. zoltanszabo 2011. május 24. 10:29
  „Pl. a gáz szerelő : ki jön , megnézi a kazánt, 1 gyufával meggyújtja --ég ez kb. kiszállással 2500.-Ft /számla nélkül. / ez kb. 10 perc. De ez nem elég, így szétszedi a gázkazánt, bütyköl vele, összerakja--nem ég, újra szét kapja, újra össze .már jó. Így eltelt kb. fél óra --a végszámla : 12 000.-ft. Se anyag,se semmi nem kellet a kazánhoz. Ez egy kft--embere volt.Persze számla nélkül. Gondolom a 2500.-Ft és a végösszeg külömbsége--zsebbe ment, még a telefonszámát is kitörőltem--ne hogy mégegyszer kihívjam tévedésből.”
 • 22. geza 2011. május 24. 10:09
  „Ahogy mondják, fejétől bűzlik a hal. Ahogy írták magát a körbetartozás egy részét az állam csinálja, generálja.
  Ugyanez megy kicsiben lent is. Nincs becsület, se a munkának se az adott szónak.
  A szakképzéseket, szakember képzést lezüllesztették tisztelet a kivételnek.”
 • 21. Nórikám 2011. május 24. 10:05
  „A nem fizetés nagyon ronda dolog, ha a munka el van rendesen végezve! Sajnos, hogy ide jutottunk, nincs becsülete az embereknek. A másik oldal, az iparos- vagy magát annak nevező- elmegy a pénzzel. Ez ugyanolyan szemét dolog. De hát ez Magyarország!”
 • 20. apuka 2011. május 24. 09:51
  „Érdekes kérdés ez a lánctartozás. Mikor írja már le egy újságíró, hogy a sor elején legtöbbször az állam áll. Magyarország egy posztkommunista ország, ahol nagy az állam újra elosztó szerepe. Az állam a legnagyobb megrendelő. Jó esetben is 45-60 nap a fizetési határidő. Ez alatt a vállalkozónak be kell fizetnie az ÁFA-t, amit még meg sem kapott. A FIDESZ kormány azzal trükközik, hogy halasztja a kifizetéseket a költségvetési egyensúly kozmetikázására. Ezzel legfeljebb saját magát és a választóit csapja be, az EU-t nem tudja. Az EU-s elszámolásban ugyanis teljesen mindegy, hogy egy tartozást kifizettek vagy sem. Megírja végre valaki, hogy a Magyar Államnak még mindig vannak 2010-es tartozásai? Most május van, 2011 ...”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar Anna Frank szegedi rokona

Szeged - Szegedi özvegyasszony a legjobb ismerője a magyar Anna Frank történetnek. A 13 évesen zsidó… Tovább olvasom