Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

A SZIN jegyárbevételéből fizeti vissza az IH a 40 milliós kölcsönt

Szeged - Pap Róbert nagybanipiac-igazgató szerint semmilyen kockázata nincs annak, hogy 40 millió forint kölcsönt adott a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező ifjúsági háznak. Botka László polgármester közgyűlési beszámolójából ugyanakkor az olvasható ki: az IH pénzügyileg a szakadék szélén táncol. A szeptember 30-i közgyűlésen Papot és Sódar István IH-igazgatót is leválthatják.
Válaszolt Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezetője Botka László polgármester kérdéseire a 40 millió forintos kölcsön ügyében. Információink szerint Pap nem ítélte, ítéli kockázatosnak a 40 milliós hitelt, amit a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezésére adott a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek. Szerinte a kölcsönügyletről nem kell előzetesen értesítenie a nagybani tulajdonosait. Úgy tudjuk, Pap Róbert és Sódar István IH-igazgató abban állapodott meg, hogy az ifjúsági ház a SZIN jegyár- és szponzori támogatásának bevételéből fizeti vissza a 40 millió forintos kölcsönt.

A szeptember 30-i szegedi városi közgyűlésen várhatóan tárgyalják a képviselők a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. működéséről szóló jelentést, amit Botka László nyújtott be. Az előterjesztésben egyebek mellett az áll, hogy az idei Szegedi Ifjúsági Napok legkevesebb 30 millió forintos veszteséggel zárt. „Az ügyvezető 175 milliós jegybevétellel tervezett a SZIN-re, amely 109 millió forintban realizálódott, a 2010. évi 147 millió forintos jegybevétellel szemben. A tavalyi bevételhez képest mintegy 38 milliós, az idei tervhez képest pedig 66 milliós elmaradás van. Ehhez képest a SZIN kiadási oldala a korábbi évek szintjén teljesült" – olvasható a polgármester előterjesztésében.

A Szegedi Ifjúsági Napok 30 milliós vesztesége mellett az IH-nak vissza kell, kellene fizetnie a dorozsmai nagybani piactól felvett kölcsönt, úgy, hogy az ifjúsági ház már augusztus végére lehívta az utolsó fillérig az erre az évre adott 125 millió forintos önkormányzati működési támogatást. Botka előterjesztésében azt írja, hogy szeptembertől már nem folyósít további önkormányzati támogatást a város az IH-nak. A polgármester a nagybani által nyújtott hitel kapcsán megjegyzi: a kölcsönszerződés szerint a kölcsön és járulékainak megfizetéséért a társaság (az IH – a szerk.) teljes vagyonával felel, amely rendelkezés miatt az önkormányzat vagyonrendelete alapján az ügyvezető saját hatáskörben nem is köthette volna meg a szerződést.

Solymos László alpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be nemrégiben, hogy a városvezetés kezdeményezni fogja a szeptember 30-i közgyűlésen Sódar István IH-igazgató azonnali visszahívását. Az ügyvezetői poszt betöltésére pályázat kiírását javasolják. Úgy tudjuk, hogy Sódar menesztéséről zárt ülésen dönthetnek a képviselők.
Lapunk információja szerint a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. kisebbségi tulajdonosai kezdeményezték a többségi tulajdonos szegedi önkormányzatnál Pap Róbert nagybanipiac-igazgató felmentését, amiről szintén tárgyalhat szeptemberi ülésén a városi közgyűlés.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. barom 2011. szeptember 21. 13:39
  „27. macs 2011.09.21. 10:51

  igen, én is írtam/kérdeztem, hogy ha a piacot kifizetik, akkor vajon kit nem fognak kifizetni?

  az információt innen vettem - hátha neked sikerül megérteni:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szin_jegyarbevetelebol_fizeti_vissza_az_ih_a_40_millios_kolcsont/2240910/”
 • 29. újratöltve 2011. szeptember 21. 11:58
  „Egy cellába mindkettőt, és megbeszélhetik!”
 • 28. Otovix 2011. szeptember 21. 11:49
  „28. Beroesz, es olyat nem lehetne, hogy ne partkatonat tegyenek oda, hanem olyan embert, aki semleges? Esetleg ert is hozza? A partkatona sorsa tenyleg az, hogy a valasztasok utan megy a levesbe. na de ha nem csak a husosfazekat latnak a zsiros munkahelyekben a partok, es nem a sogor kapna a megbizast, akkor nem kene a kovetkezo valasztaskor elzavarni. Ez ilyen pofon egyszeru. tessek levenni a narancsos, voros, meg barna szemuveget. Szeged a fontos, nem a partvezeto angyikajanak unokaocsikejet kell helyzetbe hozni...”
 • 27. Beroesz 2011. szeptember 21. 11:09
  „26. Otovix 2011.09.21. 08:10
  Én még a feladatra kiválóan alkalmas személy helyében is meggondolnám azt, hogy elvállaljam a feladatot.
  1. A siker nem garantált, csúnyán megégetheti a kezét, ha képtelen lesz az adóssághegy kezelésére.
  2. A város továbbra is a Fidesz-Jobbik által kinevezett embert lát majd benne. Egyéb vállalkozásai kárát láthatják ennek.
  3. A következő választás után garantáltan kirúgják, befektetett munkájának sem anyag eredménye, sem presztízse nem lesz. Esetleg kiharcolt eredményeit mások aratják majd le.”
 • 26. macs 2011. szeptember 21. 10:51
  „23. barom,
  "30 millió a szin vesztesége és a 40 millió ft kölcsönt visszafizet a piacnak - nyilván nem a profitból hanem - a jegyárbevételből. ez jó hír nem?"
  Kérlek segíts, nem értem a dolgot! Én úgy tudom, hogy a SZIN árbevétele a jegyeladásból, a szponzori pénzekből, és egyébekből tevődik össze. Optimális esetben a bevételnek fedeznie kell a kiadásokat, pl. a fellépők díjazását, stb.. A kettő különbözete az eredmény, ami idén -30 mFt, vagyis veszteség.
  Milyen jegyárbevételről beszélünk? Úgy általában az IH rendezvények bevételéből? Ahhoz azért nagyon vonzó programok kellenek, amire az emberek gondolkodás nélkül megveszik a húzós árú jegyeket.
  Szóval miről beszélünk?”
 • 25. Otovix 2011. szeptember 21. 08:10
  „Beroesz, nem vagyok semmilyen oldali, se jobb, se bal. Szegedi vagyok. De talan abban megegyezhetnenk vegre, ha valaki el..<moderálva> 40 millat, akkor illendo AZONNAL kitenni a szuret! Bizony! AZ ELSO ADANDO ALKALOMMAL! Latom, te meg adnal nekik eselyt, hogy parszor lehuzzak a varost alkalmankent 40 milkaval, mert valamilyen oldaliak. Na ezt a mentalitast kene abbafejezni! Aki nem vegzi a munkajat korrektul, menjen mielobb a nyuvesbe, itt lesz mindjart a kozmunkaprogram, ott hasznositsa majd a nemletezo szakmai hozzaerteset!”
 • 24. Beroesz 2011. szeptember 21. 06:59
  „Leváltják Sódart? És akkor mi lesz? Ki takarítja majd el az utána maradt szemétdombot? Ki lesz az, aki beleül az IH vezetői székébe, hogy a egy csődhegyet megpróbáljon ide-oda pakolgatni, mindenkitől pénzt kunyerálni? Ezek mellett szervezni a jócskán megcsappant tekintélyű SZIN-t.

  Mert a SZIN tekintélye az idei évben igencsak megcsappant, jövőre az összes huszonéves fanyalogni fog, hogy a SZIN-re menni égő, bóvli az egész. Ebből a gödörből visszahozni a rendezvényt azzal a tudattal, hogy a Szegeden újra megerősödő baloldal az első adandó alkalommal kirakja az ember szűrét... nos, az nem túl kellemes elfoglaltság.”
 • 23. Mogyoró 2011. szeptember 21. 06:20
  „Ezek is rokonai a keresztúrynak, nem szép dolog”
 • 22. barom 2011. szeptember 20. 23:38
  „30 millió a szin vesztesége és a 40 millió ft kölcsönt visszafizet a piacnak - nyilván nem a profitból hanem - a jegyárbevételből. ez jó hír nem?

  pap úr vajon melyik gazdasági szereplőt ítéli kockázatosnak? másként kérdezem: kit nem fognak kifizetni?”
 • 21. Queenmargareth 2011. szeptember 20. 19:24
  „Nov. 12 Quimby koncert húszéves szülinapi koncert a Papp László sportarénában.Bocs, csak hátha érdekel másokat is nívós magyar zenekar”
 • 20. thebest 2011. szeptember 20. 18:33
  „Kölcsönt max úgy, ha a dupláját fizeti vissza az IH! Ez nem az uzsora kölcsön fogalom? XD”
 • 19. harcsabajusz 2011. szeptember 20. 16:04
  „Kereszturi most kitalálta, hogy inkább Marx táblával kellene foglalkoznia a szegedieknek a jobbik által felügyelt cégek üzelmei helyett. Ez bizony nem jön be. Reméljük az agyatlan pártkatonák mielőbb röpülnek a IH-tól és a piac cégtöl.”
 • 18. macs 2011. szeptember 20. 15:54
  „"Információink szerint Pap nem ítélte, ítéli kockázatosnak a 40 milliós hitelt, amit a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezésére adott a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek. Szerinte a kölcsönügyletről nem kell előzetesen értesítenie a nagybani tulajdonosait. Úgy tudjuk, Pap Róbert és Sódar István IH-igazgató abban állapodott meg, hogy az ifjúsági ház a SZIN jegyár- és szponzori támogatásának bevételéből fizeti vissza a 40 millió forintos kölcsönt."
  Visszafizeti a jegyárakból és a szponzori támogatásokból. Vissza, ha marad 40 mFt az egyéb költségek kifizetése után. Maradt, -30 mFt.
  Ez is azt mutatja, hogy úgy vágtak bele a szervezésbe, hogy fogalmuk se volt róla, mit is kéne csinálni. Nem volt jó az a 4 mFt, amit a korábbi szerződés alapján az IH gond nélkül zsebre tehetett volna, hiszen a SZIN-ben van pénz dögivel, majd ők megmutatják, hogy így van. Hát nem így volt. A Nagybani vezetése pedig nem a gondos gazda módjára kezelte a rábízott vagyont.
  Egyet értek Evelynnel, szakembereket a városi cégek élére!”
 • 17. vélemény 2011. szeptember 20. 14:48
  „Ezek szerint a Dorozsmai piacnak jól megy.
  Van miből kölcsön adni. :)
  40 millió úgy látszik nem jelentős tétel a nagybaninak, ezért szerződhetett az igazgató saját hatáskörben.
  Az engedélyezett tevékenységek között bizonyára szerepel a "pénzintézeti tevékenység" is.”
 • 16. Evelyn_26 2011. szeptember 20. 13:03
  „Nagyon unalmas, hogy mindig az előző vezetéssel vannak elfoglalva egyesek, amikor a mostani vezetés ügyeivel is tele már a hócipő. Senkit nem érdekel többé ez az egész hercehurca, ez nem a MOL vagy az OTP hogy ennyi banánhéj legyen ott és ennyi bulvár témát szolgáltasson. Normális lépés lenne végre beismerni, hogy Sódarnak túl nagy volt ez a feladat, mondjon le és pályázati úton válasszák ki a legjobbat erre a pozícióra, olyat aki már látott ekkora céget belülről és vannak vezetői képességei is, kellően ambiciózus, nem rohangál az őt delegáló párthoz utasításokért, és nem a múltban való áskálódással tölti a munkaidejét hanem programot szervez, rendezvényeket talál ki, nem kockáztatja az IH pénzét, főleg nem fesztiválozik el 209 milliót úgy, hogy a saját üzleti tervét sem tudja megvalósítani. Nem is szólva arról, hogy az IH életében a SZIN a munka 1%-a lehet, ott van az üres előadóterem és minden más, azokat kellene pörgetni és kínálni. De nem vagyok szakember, ne én mondjam meg mi az IH vezetőinek feladata. Legyen végre béke.”
 • 15. Ebgondolat 2011. szeptember 20. 11:56
  „8. baloghkatica 2011.09.20. 09:49
  pap róber piacigazgató úgy adott "kölcsön" az IH-nak, hogy arról sem a kisebbségi tulajdonosokat, sem a többségi tulajdonost nem értesítette! Tehát más pénzével a sajátjaként bánt, ami kimeríti a sikkasztás gyanújának bűntettét! De még hűtlen kezelés is szóba jöhet, mint bűntett!
  Az előző vezetés nemhogy megpróbálta ellehetetleníteni a SZIN-t, de olyan fellépőket hozott Szegedre, mint a The Cure, Alphaville, Sugababes, Scooter, Europe! Idén mi volt? Talán összesen nem volt annyian, mint ezen fellépők bármelyikén! Ne puffogtass, gondolkodj!”
 • 14. Commander-V2 2011. szeptember 20. 11:40
  „Sódart váltsák le, pályáztassák meg a helyét, a város igenis segítse ki az IH-t pénzzel és kezdődjön egy tiszta, bosszúállás helyett a szakmai munkára összpontosít.”
 • 13. strangerrr 2011. szeptember 20. 11:33
  „8. Atyaég... de alacsony a kerítés...”
 • 12. macs 2011. szeptember 20. 11:19
  „8. baloghkatica,
  "Miért ne adhatna kölcsönt az egyik városcég a másiknak?!"
  Semmi gond, adjon, csak arról előbb tájékoztassa a tulajdonost, másrészt gondoskodjon biztosítékról, ha a kölcsönt nem tudják megadni. A saját pénzével mindenki azt csinál, amit akar, de itt a mi pénzünkről van szó és a város vagyonáról. Nem mindegy! :-)”
 • 11. N.P. 2011. szeptember 20. 10:57
  „Hol van ilyenkor a mi Budai Gyulánk, a közpénzek védelmének lánglelkű kormánybiztosa?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több fesztivál mint nap Szegeden

Hat nap telik el fesztivál nélkül július elejétől november elejéig Szegeden. A több héten át tartó „megarendezvények" mellett sok a nemzetközi program is. Tovább olvasom