Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Társadalmi-állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál-díjának kitüntetettje: Kása Ferenc mesteredző

Kása Ferenc testnevelő tanár, kajak-kenu mesteredző tősgyökeres szegedi: itt született 1950-ben. A Dózsa György Általános Iskolába járt, ahol 1989 óta testnevelő tanár. A Déri Miksa Gépipari Technikumban érettségizett, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát. Később a Testnevelési Egyetemen és a pécsi egyetemen is diplomát szerzett. 1998-ban kajak-kenu mesteredzői címet kapott. Tanári hivatásának napi kötelezettségein túl a gyerekek és a fiatalok egészségre nevelését tűzte ki élete céljául. A Dózsa-iskolában az általa kialakított program szerint már az 1. osztályban úszásoktatással kezdődik a foglalkozás, s ez a 8. osztály befejezéséig tart. Külön foglalkozik az elhízott, szemüveges, esetlen mozgású gyerekekkel, nem mond le egyetlen kisdiákról sem.

Kása Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
Kása Ferenc. Fotó: Karnok Csaba

Az általa teremtett tiszai kajak-kenu grunddal nyáron reggeltől estig tartó foglalkozásokon sok szülő válláról veszi le a terhet: felügyelete alatt a gyerekek biztonságban, egészséges környezetben sportolhatnak. Kezei alól számos ifjúsági és felnőtt válogatott, Európa-, világ- és olimpiai bajnok került ki, jelenleg is több volt tanítványa készül a londoni olimpiára. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Szeged ma a hazai kajak-kenu sport fellegvára. Szerény, lelkiismeretes ember, akit soha nem érdekelt hírnév és dicsőség, az utánpótlás-nevelés és a tömegsport megszállottja. Sokan az igazi nevét sem tudják: a tanítványok és a szülők szeretett és tisztelt „Kacsa bácsija".

Olvasóink írták

 • 4. kati753 2011. március 14. 20:08
  „Csak ilyen híreket szeretnék olvasni.Szerintem mindenki hálás lehet akinek olyan szerencséje van az életben,hogy Kacsa bácsi szárnyai alá veszi a gyermekét,gyermekeit.Az én fiam kb.3 éve került hozzá,azóta minden nap edzésen van,ugyan olyan tizenéves kamasz mint a többi."Tanbá" és "Petibá" szent türelemmel farag embert belőlük,elfogadja őket úgy figyelemzavarosan,diszlexiásan,stb.!!!-ahogy a többi tanárnak idő hiányában!!!vagy bármi indokkal soha nem sikerül!!!
  Gratulálunk a kitüntetéshez.
  Csinálja még legalább 50-60 évig ilyen töretlen lendülettel ezt a csodát és máris jobb lesz ez a világ.
  100000000000000000000000 puszi Neki!
  Hegedüs család”
 • 3. bánki 2011. március 13. 12:00
  „Gr Kacsa Bá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Jockey1 2011. március 12. 22:41
  „Bár kicsit hiányolom a jellegzetes ezüstmetáll munkavédelmi sisakot és a "Kisokos" feliratos kék Schwalbe Szimót a fotóról, de így is elmegy!... Tiszta szívből gratulálok és remélem sok-sok ilyen elismerést kapsz még a pályafutásod következő 50-60 évben! Sikereket és jó egészséget KACSA (bácsi)!!
  Bárdos Robi”
 • 1. cibuska 2011. március 12. 18:39
  „Kacsa bácsi köszönöm amit tettél a gyermekeimért. mind a háromért.
  Embert faragtál belőlük.
  Gratulálok a kitüntetéshez.
  Mészáros Zoltán”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Művészeti Kuratórium Gregor József-díjának kitüntetettje: Sin Katalin gordonkaművész

Tovább olvasom