Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A Tragédiával indul jövőre a szabadtéri jubileumi évadja

Szeged - Az ember tragédiájával indul jövőre a 80 éve alapított Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi évadja. Ezen a nyáron 66 ezren látták a fesztivál előadásait, 394 millió forint a jegybevétel.
A szabadtéri idei szezonját értékelték, és meghirdették a következő programját a REÖK-ben tartott tegnapi tájékoztatón. Botka László polgármester hangsúlyozta: úgy ünnepelhetjük jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának 80. évfordulóját, hogy a rendezvénysorozat újra az, aminek alapítói szánták – Magyarország legszínvonalasabb, legsikeresebb nyári színházi fesztiválja. Miközben másfél évtizede még jó évadnak számított, ha 65 százalék fölé került a Dóm téri előadások látogatottsága, az utóbbi években tartósan 90 százalék fölötti nézettséget sikerült elérni. A közgyűlés tavasszal újabb három évre megszavazta a játékok számára az évi 250 millió forintos támogatást, így tervezhetőbb a fesztiválszervező nonprofit kft. gazdálkodása, időben műsort tud hirdetni.

Bátyai Edina fesztiváligazgató elmondta: a tervezett 375 millióval szemben 394 milliós jegybevétellel zárták az idei szezont. Két játszóhelyen – a főpróbák és az ajándékkoncert közönségével együtt – 66 ezer néző látta az előadásaikat. A színházi törvényben biztosított lehetőséget kihasználva társasági adójukból idén már 101 millió forintot ajánlottak fel a cégek, vállalkozások a fesztivál számára, és további 50 millió forint megszerzését remélik ebben az évben.

A 2011-es évad programját ismertetve Kesselyák Gergely karmester, a fesztivál művészeti vezetője bejelentette: Vidnyánszky Attila rendezésében Madách drámai költeményével, Az ember tragédiájával – amit 16 nyáron 61 előadásban játszottak eddig a Dóm téren – indul a jubileumi szezon. Utána a „legszebb magyar operettet", A víg özvegyet tűzik műsorra neves színészek, operaénekesek közreműködésével. Frissített szereposztással visszatér az idei operasiker, Kerényi Miklós Gábor Carmenje. Az internetes szavazás eredményeit is figyelembe vették, amikor a Valahol Európábant választották új musicalprodukciónak. 2011 első felében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, ezért felkérik Dés Lászlót egy új betétdal, az Európa himnusza megkomponálására.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon jövő nyáron két egyfelvonásos operával, Puccini Gianni Schicchijével és Vajda János művével, a Mario és a varázslóval indítanak. A másik produkció, Darvasi László, Pierrot és Ganxsta Zolee közös darabja, a Popeye.

Olvasóink írták

 • 11. Kudara 2010. augusztus 27. 14:23
  „Én szívesen megnézném Az ember tragédiáját, mert még nem láttam és a könyvet többször is elolvastam.
  A Carmen "újrajátszását" én sem értem...”
 • 10. totagn 2010. augusztus 27. 11:05
  „Azt nem értem, hogy be lett harangozva a rádióban a Nyomorultak című előadás, aminek nagyon örültünk, és most kiderül, hogy még sem tűzik műsorra? Tiszta szégyen.
  Ez elég ciki. Nagy csalódást okoztak most nekünk!!!!
  Ezért járnak át sokan inkább Kecskemétre, vagy mennek fel Pestre, ha normális előadást akarnak látni.”
 • 9. szilléri 2010. augusztus 27. 08:52
  „Az egész szabadtéri lassan tragédia ! Seftes Novák-Gálvölgyi és tsi. haknija!”
 • 8. Nagy11 2010. augusztus 27. 07:28
  „A szabadtéritől azt várja az ember, hogy látványos, káprázatos jelenetekkel varázsolja el a nézőket, amit a jövő évi programról nem lehet elmondani. Elég unalmasnak tűnik, és miért kell megismételni a Carment, hiszen most láttuk.”
 • 7. ibibi 2010. augusztus 26. 20:00
  „Tekintettel az évfordulóra valami olyan műsort adhatnának ami a nézőket elkápráztatja, hiszen mert azért megyünk oda , hogy szórakozunk és ne szenvedjünk.”
 • 6. jozko 2010. augusztus 26. 18:16
  „Az ember tragédiája-naponta megy-élesben!
  Hogy únjuk-e? ....Mindenesetre igyekszünk túlélni!”
 • 5. makákó 2010. augusztus 26. 14:50
  „Az Ember Tragédiája már annyira lerágott csont, hogy csoda lesz a félház. Kíváncsi még rá valaki??? Mellesleg elég emészthetetlen darab.
  Annyi nagy mű van még, miért kell folyton ugyanazokat "felújítgatni"?
  Egyébként gratulálok a vezetőknek, szép munka!!! Még több ilyen évadot!”
 • 4. zetor 2010. augusztus 26. 14:50
  „A "Munkatársunktol"- nak üzenem, hogy bekaphatod, de nem az enyémet...:(”
 • 3. wg62 2010. augusztus 26. 14:49
  „Hát elég tragédia az egész program. Egyik várható előadás sem hozott lázba.
  Főleg, hogy a Szegedi Szabadtéri saját bemutatója lesz valamennyi előadás,
  ami egyenlő a zsákbamacskával.
  Egy jó hír van számomra a cikkben, marad a pénz a zsebemben.”
 • 2. mucu 2010. augusztus 26. 14:36
  „Képzeld Gumikacsa111!
  Középiskolás koromban /régen / az Ady téren az Egyetemi Színpad és budapesti művészek közösen adtak elő egy Antigone előadást. Kísérleteztek, próbálkoztak. Már a belépéskor lándzsás őrök taszigáltak, terelgettek minket az ülőhelyek felé, és az egész előadás Anakreon uralma, diktátorsága, kegyetlensége miatt nagyon ijesztő volt. Amit én láttam, azon az estén érték el először, hogy a félelem miatt nem volt taps, senki nem mert tapsolni, pedig jól játszottak. Később közvéleménykiutatást tartva bejöttek a kolégiumba, és elmondták, pont ez volt a céljuk, és náliunk sikerült először.”
 • 1. gumikacsa111 2010. augusztus 26. 10:10
  „A Tragédiával indul jövőre a szabadtéri jubileumi évadja
  Hozzászólok! Hozzászólok!
  Munkatársunktól
  2010.08.26. 09:45

  Remek cím ismét!

  Lehet, hogy az első belépőket lemészárolják??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebéd - 2000 forintból

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Tovább olvasom