Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A Varga család kedden Kölnnel ismerkedett

Szeged - Szerda délután ötkor ültetik be az őssejteket Varga Ádám, a tizenegy éves szegedi sérült kisfiú csontvelőjébe. A család tegnap Köln híres csokoládémúzeumát és a város jelképét, a dómot nézte meg.
Varga Ádámtól és családjától hétfő este vettünk búcsút a St. Eduardus Kórház parkolójában. Ádám szerencsésen felébredt az altatásból, de nyűgös volt, sírt, haza akart menni.

Még senki sem tudta, mit hoz a másnap, de reménykedtünk: az őssejtbeültetés első beavatkozása, amikor a csípőlapátból csontvelőt vesznek ki, hogy őssejteket nyerjenek belőle, jól sikerült. Az orvosok mindenesetre azt tanácsolták, keddre tervezzen szabadprogramot a család, hiszen a szerdai műtét után a kisfiúnak egy vagy két napig mindenképpen pihennie kell.

Városnéző körúton a Varga család
Városnéző körúton a Varga család.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kedden az eget kémleltük reggel, ugyanis kitartóan esett az eső. Amikor elállt, telefonált az édesanya, Márkus Tímea, hogy úgy döntöttek, a csokoládémúzeumot és a kölni dómot néznék meg. A múzeum előtt találkoztunk velük, Ádám ugyanolyan vidám volt, mint máskor. Tímea is mosolygott, azt mondta, egy kicsit mindnyájan megkönnyebbültek. De az előző napon nem tudott uralkodni magán, csak sírt. Rossz volt olyan elesettnek látni a gyereket, és attól is félt, mi van, ha nem ébred fel. Hozzátette, próbál nem gondolni a holnapra.

Ebben segített a gyerekprogram és a városnézés. Kölnben mindenki barátságos és segítőkész, a kerekes székkel bárhová be lehet jutni. A város pedig, amely fölül az esőfelhők is elvonultak, gyönyörű.

Milkával szemezett Ádám a csokimúzeumban. Fotó: Miskolczi Róbert
Milkával szemezett Ádám a csokimúzeumban.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szeged szeme Ádámon

Sok szegedi hívta a szülőket telefonon, és kérdezték, hogy sikerült a műtét. Nem véletlen, hiszen a Délmagyarország és a Délvilág, valamint a Cora Áruház segítségével sikerült összegyűjteni az őssejtbeültetéshez szükséges pénzt, a 6,2 millió forint javát (az első kölni kint tartózkodás ára 1,8 millió forint). Érdeklődött a szomszéd, aki hajnali háromkor ott volt az induláskor. Az a házaspár is jelentkezett, amelyik valami aprósággal mindig segíti és meglepi őket, az útra például németszótárral látták el a családot. Kiderült, kölni házigazdájuk is úgy köszönt el tőlük hétfő reggel, hogy „Ádi, szorít neked Németország!"

Olvasóink írták

 • 12. ISTEN nem ver b.... 2008. augusztus 13. 23:33
  „Az 1-es és az 5.ős hozzászólók, nem féltek a sorstól ? pedig féljetek !!!”
 • 11. CsImre 2008. augusztus 13. 22:38
  „Már lassan két hete álmatlanul forgolódom, hogy mi újság a Tyütyüsz családdal. Nem lehetne róluk is újra egy cikk(sorozat)?”
 • 10. egyszeru polgar 2008. augusztus 13. 14:12
  „Kedves Olvasok. nalam eltunt a ket legfrisebb jelentes.”
 • 9. bizly 2008. augusztus 13. 13:59
  „Nem ismerem a kisfiút, de sokat gondolok rá. Nagyon várom az új információt, mert úgy érzem, hogy jó hírekkel érkezik a Délmagyar.
  Aki egészséges, az adjon hálát. Aki beteg, az ne keseregjen, mert itt az élő példa, hogy van segítség. Akár állampolgári, akár orvosi. Ha van segítség, akkor nagy valószínűséggel pozitív irányú eredmény is van.
  Halak33, és bk, gyógyuljatok ti is.”
 • 8. Horton 2008. augusztus 13. 08:56
  „" halak33, és bk" !

  Nem szégyenlitek magatokat?
  A kutya nem kiváncsi rátok, mert egy undorító, aljas emberek lehettek,akik csak a saját érdeküket nézik....
  Akik itt szorítunk ennek a kicsi fiúnak, nagy ívben "leszarjuk" az ilyen gusztustalan embereket, mint amilyenek ti ketten is vagytok!!!

  Az embernek felfordul a gyomra, ha ilyen hozzászólásokat olvas...

  Elnézést kérek az indulatért, de ezt már nem bírtam magamban tartani.”
 • 7. egyszeru polgar 2008. augusztus 13. 08:20
  „Meg annyit tennek hozza, hogy inkabb ilyen es hasonlo cikkek jelenjenek meg az DM-ben, mintsem Toth Vera es tarsainak izlestelen vallomasai. Talan elfer a tobb oldalas ujsagban ez a nehany sor!”
 • 6. egyszeru polgar 2008. augusztus 13. 08:16
  „A rosszindulat helyett inkabb szurkoljunk mindannyian, hogy ez a kisfiu felgyogyuljon. Valoszinuleg csodara nem szamithatunk, de minden javulas eredmeny.
  Ideje lenne, hogy megtanuljunk egyuttmukodni, egyutt akarni a jot. Ez tartana ossze a nemzetet is. Ha mar olyan sok joakaro ember hozott aldozatot a celert, a kivulallok segitsenek a pouszta hallgatasukkal. Szerintem ilyen nyilatkozatot nagyon tapasztalatlan, kevesbe joerzesu fiatal nyilvanithat vagy egy roppant irigy szemely, aki sajnos idovel meg irigyebb lesz, mert az oregedes kielezi tulajdonsagainkat. Az utobbi tipusu emberek idovel magukra maradnak, nem lesz senki, aki egy pohar vizet adjon neki szorult helyzetben. Erdemes elgondolkozni!!!”
 • 5. bk 2008. augusztus 13. 08:05
  „Igaza van halak33-nak kissé uncsimár ez a gyere jobb téma nincs?
  Ki nem szarja le, hogy mi van vele lényeg, hogy meggyógyúljon.”
 • 4. Heted8 2008. augusztus 13. 07:57
  „anka
  Szerintem "halak33" biztos nem egészséges. Tegnap is ezt írta , ma sem bírta ki. Inkább gyűjtött volna kupakot sok szegedivel együtt!
  Halak33 húzz innen! Olvasd azt ami téged érdekel!
  Szánalmas vagy!”
 • 3. anka 2008. augusztus 13. 07:50
  „Még mindíg nincs.És marad is! Ebben nyugodt lehetsz halak33!! De akár mi is kérdezhetnénk: nálad is még mindíg ugyanez megy? Minden nap fölháborodsz, és mindennep leírod. Ne olvasd el, nem kell ide kattintani. Annyi más minden van a lapban. De a szurkálódásodnak örülsz ha hangot tudsz adni!!! Szítod a hangulatot a még meg nem érketett hozzád hasonló tisztelt fórumozókkal. Örülj hogy egészséges vagy Te is és a családod is! Ja és egy kérdés felétek, akik bántjátok őket: miért fáj ez nektek, vagy bánt benneteket??? Mert ha jól tudom, nem a ti pénzetekből vannak kint és nem is ti gyűjtöttétek össze. És bármi is jó vagy rossz legyen is a vége nem a ti gyereketek. Ezután a rövid hét után sem ti lesztek vele és nézitek tovább hogyan fog élni Ádi. A folyamatos rosszindulatotokon kívül most sincsen semmi közötök hozzá. Akkor meg maradnátok csendben!!! Jó mélyen!!! Sokakat érdekel, hogy mi lesz velük.”
 • 2. kaky 2008. augusztus 13. 03:08
  „Komolyan mondom az ilyen halak33 -aktól fejreállnék legszívesebben...

  Bazzeg anyád, apád, hugod lenne ilyen helyzetben... Akadna a pofád egy lánctalpasba!

  Buta droid!”
 • 1. halak33 2008. augusztus 13. 02:39
  „Még mindig nincs másik téma?? :( Kissé uncsi már! Még mindig elég lett volna egy összefoglaló cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetelőszalag a madarak csőrén és lábán

Szeged, Tompa - A tompai vámhivatalnál jelentkezett belépésre hétfőn egy szerb állampolgárságú férfi, aki különösen védett madarakat, szalakótákat akart kicsempészni az országból. Lebukott. Tovább olvasom