Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A városok a jövő központjai

Szeged - Nem megoldás az önkormányzatok adósságát leírni, fontosabb a szigorú gazdálkodás – jelentette ki Varga Zoltán önkormányzati miniszter lapunknak.
Városok köré szerveződő középszintet lenne érdemes kialakítani a közigazgatásban Varga Zoltán önkormányzati miniszter szerint. Nem csak nagyvárosok jöhetnének szóba – hiszen sok az aprófalvas térség –, és nem kellene ragaszkodni a berögzült határokhoz – megye, járás – sem. Az ilyen központok elég nagyok feladatellátásra, de elég kicsik ahhoz, hogy közel legyenek az emberekhez – vázolta Szegeden a miniszter, aki ugyanakkor elismerte: nem lát rá esélyt, hogy erről még ebben a parlamenti ciklusban érdemi vita folyjon.

Gémesi György javaslatáról azonban nem is tárgyalna. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az önkormányzatokat konszolidálni kellene, mert jelenleg több százmilliárdos hitelállományuk van, aminek egy részét kényszerből vették fel.

 Szegedi kapcsolat

Varga Zoltán mindkét gyermeke Szegeden él. A Szegedi Tudományegyetemen végeztek, lánya közgazdász, fia jogász – ő néhány héttel ezelőtt nősült meg. Az esküvőt Orosházán tartották, mert a szülők ott élnek. Varga Zoltán önkormányzati miniszter városok köré szervezné a központokat.

– Nem megoldás leírni az adósságokat. Sokkal fontosabb a szigorú és takarékos gazdálkodás. Azért sem jó az elnök úr felvetése, mert azt a látszatot keltheti, hogy akarhat bármelyik kormány bármit, előbb-utóbb majd valaki úgyis kifizeti az adósságot. Ez rossz irány. Sok önkormányzat felelősségteljes gazdálkodást folytat, és a konszolidáció mentené azokat is, akik felelőtlenül gazdálkodtak. Nyilván vannak segítségre szoruló önkormányzatok, egyedi ügyekben a kormány segítséget tud nyújtani.
Egyedi ügyei egyre több önkormányzatnak vannak. Kétegyházán például a „közösséggel együttműködni nem tudóktól" segélyt vontak meg, Gyulán egyelőre csak javaslat, hogy nem kaphatna segélyt az, aki lop. Monoki ötlet a szociális kártya. Varga Zoltán úgy gondolja, nem baj, hogy a települési önkormányzatok egyre inkább felismerik, bizonyos kérdésekben helyben jobban tudnak dönteni.

– Mindannyian ismerünk olyan eseteket, amikor valakinek papíron jár a támogatás, de valójában nem szorul rá. Akkor van gond, ha ezeket a szempontokat nem helyi rendeletben szabályozzák. Ha azonban a helyi rendelet harmonizál a hatályos törvényekkel, az általános társadalmi felfogással, és nem kirekesztő, akkor nincs probléma.

Varga Zoltánt végül személyes ambícióiról is kérdeztük, arról, mi az, amit tárcavezetőként szeretne megtenni. – Mivel válságkezelő kormány feladatellátására kaptam megbízást, az már csak hab lenne a tortán, ha az elkövetkezendő időszakban nemcsak a megszorításokkal kapcsolnák össze az önkormányzati miniszter nevét, hanem olyan törvényjavaslatok elfogadásával is, amelyek a következő kormányoknak könnyítenék meg az életet. Ilyen az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének visszaállítása. Talán nincs is Európában másik ország, ahol ebben ilyen hiátus van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz év telt el a rendszerváltás óta (8.)

Szeged - Meglepően rövid az emlékezetünk – ezzel mostanság szinte naponta szembesülünk. Ezért… Tovább olvasom