Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A varrónők helyett jöttek a klímaszerelők

Szeged - Az egykoron oly népszerű szakma, a nőiruha-készítő leáldozóban van, és autószerelőnek is sokkal kevesebb fiatal jelentkezik. Manapság divatosabb kozmetikusnak, klímaszerelőnek lenni.
– Mi akkor kezdtük a szakmát, amikor az autózás fejlődésnek indult Magyarországon. Az újabb és újabb technikai vívmányok megjelenésével lett az autószerelés is egyre divatosabb. Tizennégy évesen büszkeséggel töltött el, amikor tanulónak álltam egy műhelybe. 1962-ben kezdtem, már akkor is hároméves képzésben részesültek az autószerelő növendékek – emlékezett vissza Ribizsár Péter, aki 1968-ra már a mestervizsgát is letette. Idén lesz negyven éve, hogy saját autószerelő műhelyében dolgozik. Legalább 150 diáknak tanította már meg a szakma csínját-bínját, és úgy látja, tizenöt éve még divat volt autószerelőnek tanulni, de a mai fiatalok túl piszkosnak tartják ezt a munkát. A hatvanéves szakember a Szegedi Ipartestület elnöke, és 1974-ben az ipar kiváló mestere címmel is kitüntették. Családjukban a szakma szeretete öröklődött: fia autószerelő technikus mester.

A tévészerelőké a világ?

Tizenöt-húsz éve még mindenki úgy gondolta, hogy a tévészerelőknek bőségesen lesz munkájuk, és alig húsz éve még a taxisok is el voltak látva ügyféllel, de ma már nem biztos, hogy mindenkinek megélhetést nyújtanak ezek a foglalkozások. A szegedi, akkor 624. számú ipari szakmunkásképzőnek nevezett iskolában már 1994-ben sem volt tizenötnél több a végzős tévészerelők száma. Az egyébként érettségihez kötött képzés a jövő évtől megszűnik, helyette távközlési, informatikai hálózatszerelő, távközlési és elektronikai műszerész szakmákra lehet jelentkezni.

Klímaszerelők utánképzésen a Móra Ferenc szakmunkásképzőben.
Fotó: Schmidt Andrea

Vonzó lett a rendőrség

– A szakiskolában tizenöt évvel ezelőtt a női ruhakészítő még nagyon divatosnak számított, a legkedveltebb foglalkozások közt tartották számon: egy évfolyamon nyolc osztályban körülbelül 240 női- és férfiruha-készítőt képeztek. Ma már alig néhány diákból lesz szabó. Asztalosnak, fodrásznak, szobafestőnek tizenöt éve és napjainkban egyaránt szívesen tanulnak a fiatalok – idézte föl a jelen és a múlt népszerű szakmáit Feketű Béla, a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola igazgatója. Emlékezete szerint körülbelül öt évvel ezelőtt megszaporodtak a klíma- és szellőzőberendezés-szerelők, illetve egyre több nő választotta a kozmetikusszakmát. A rendészképzés iránt is nő az érdeklődés, azaz egyre többen lennének rendőrök vagy határőrök.

Igény és tehetség

Tizenöt évvel ezelőtt sok szakmát már rögtön az általános iskola után elkezdhettek tanulni a fiatalok, és a három évig tartó oktatás részeként a szakmai tárgyak mellett megismerkedtek az úgynevezett közismereti tárgyakkal is, mint a történelem és a biológia. A géplakatos, a kőműves és a hegesztő most is elkezdheti tanulmányait a szakképző évfolyamon a nyolcadik osztály elvégzése után, amennyiben betöltötte a 16. életévét, de ácsnak és burkolónak például már csak azok a diákok mehetnek, akik elmúltak 16 évesek és a 10. osztályt is befejezték. A legtöbb foglalkozás esetében a tanulóknak előbb kétéves, pályaorientációval átszőtt általános képzést kell végigjárniuk, és csak utána választhatnak szakmát – tudtuk meg Feketű Bélától. Egyre többen jelentkeznek a hiányszakmákra, például burkolónak.


Sokan a megélhetést és a munkaerő-piaci igényt nézik, amikor a jövőjükről döntenek, de a legtöbben mégis azt a szakmát választják, amelyhez éreznek magukban némi tehetséget.

Kevéssé népszerű

A bőrdíszműves szakma oktatása már korábban megszűnt a szegedi szakmunkásképzőben. A cipőfelsőrész-készítő és az ortopédiai cipőkészítő szakok tavaly indultak utoljára. Ezek a foglalkozások tizenöt éve sem számítottak népszerűnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizottság Gyüdi Sándort javasolja színigazgatónak

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó négy jelölt közül a szerdai meghallgatás után nagy fölénnyel Gyüdi Sándor kapta a legtöbb igen szavazatot. Tovább olvasom