Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A zenével üzennek a láthatatlan világba

Szeged - Álmom című zenés, táncos produkciójukat fogyatékossággal élő kínai művészek mutatták be. A Szegedi Nemzeti Színházban szerdán, az előadás előtt siket és látássérült művészekkel találkoztunk.
– Évente 150 előadás tart a 200 főből álló társulatunk, eddig körülbelül 60 országban jártunk – mesélte Wang Jing, a fogyatékkal élő kínai művészek társulatának vezetője.

A nemzetközileg elismert társulat tagjai arra hívják fel a figyelmet, hogy fogyatékkal is lehet teljes életet élni, és maradandó művészi értéket létrehozni. Szerdán a Szegedi Nemzeti Színházban az Álmom című zenés, táncos produkciójukat mutatták be. A 18 részes műsor előtt, a próbájukon látogattuk meg a művészeket.

Fogyatékkal élő kínai művészek Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

Támogatás a fogyatékkal élőknek

Tscio Joy, Csongrád megye kínai testvértartománya, Shaanxi magyarországi képviselője kiemelte: Kínában mintegy 80 millió fogyatékos ember él, a társulat kétszáz tagját közülük választották ki. Az együttes fellépésein hagyománnyá vált, hogy a jegybevétel önköltség feletti részével az adott településen élő fogyatékosokat támogatják, Szegeden a vakok intézetének alapítványa kapja a segítséget.

A társulat vezetője – aki nem él fogyatékkal, tánctanár is a társulatnál – 1988-ban, egy évvel az alakulás után csatlakozott. Megtudtuk tőle: Szegedre 50-en jöttek, a technikai személyzettel együtt. A 35 művész közül 13 vak, 22 siket. A társulatból nem mindenki él születése óta fogyatékkal: akad, aki baleset, másvalaki pedig gyógyszer miatt vesztette el látását vagy hallását.

A látássérült csapat vezetője, Zhu Li a Hogy otthonra lelhessen című dallal készült a szegedi fellépésre.

– Minden ország nyelvén megtanulok egy dalt, ezzel kedveskedünk a helyieknek – mesélte a művész. Zhu Li születése óta vak, azt mondja: a számára láthatatlan világba a zenével üzen. Szerinte társulatuk olyan, mint egy nagy család: összehozza az embereket, mindenben számíthatnak egymásra.

– Mindannyiunknak van gyenge pontja, hibája, de teljes értékűek vagyunk – mesélte Zhao Tian Tian. A 23 éves süketnéma lánnyal a társulat egyik jeltolmácsa segítségével beszélgettünk. Megtudtuk tőle: imádja a sikert, átélni azonban egész másképp szokta, mint a halló művészek. A tapsot csak látja, illetve érzi: előfordul, hogy fejét a színpadra hajtja, így a rezgéseket érzékeli.

– Ők sokkal többet tanítanak nekem, mint amit én tudok nyújtani nekik – mondta Wang Jing. – Kitartást, szeretetet, életkedvet, rengeteg emberi értéket tanultam tőlük.

Olvasóink írták

  • 1. villamosjegy6 2011. június 11. 21:10
    „Fantasztikus előadásban volt részem, örülök, hogy ott voltam. Ezt az üzenetet minden ember számára át kellene adni, hogy mit akarunk mi egészséges teljes értékű emberek. Panasz, elégedetlenség, unalom mi minden keseeríti meg a hétköznapokat. Ezeket a vak és süket csodálatos művészeket kell látni akik olyan produkciókat adtak elő, hogy meghatottság nélkül nem lehetett eljönni az előadásról. A közönség felállva tapsolt. Kívánok nekik minden jót, további sikereket és sok boldogságot. Hihetetlen boldogságot sugároztak magukból és adtak át a közönségnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb fúrások Algyőnél

Szeged - Szándéknyilatkozatot írt alá a Falcon Oil & Gas Ltd. magyarországi leányvállalata, a TXM… Tovább olvasom