Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Abécésorrendben utalják a pénzt

Csongrád megye - A hivatalos menetrend szerint a magánnyugdíjkasszáknak legkésőbb augusztus 31-éig utalniuk kell a reálhozamot. Sokan csalódnak majd, mivel egy fillért sem kapnak. A postákon is dugók lesznek.
Még nincs ott a pénz a pénztáraknál. A magánnyugdíjpénztárak még nem kapták meg a magyar államtól azt az összeget, amelyet reálhozamként ki kell fizetniük a volt tagoknak. Úgy tudjuk, július 21–22. az utolsó határidő. Majd augusztus 2-ától útjára indítják az összegeket, attól függően, ki hogy kérte: lakcímre, folyószámlára, önkéntes pénztárba vagy tb-nyugdíjszámlára. Legkésőbb augusztus 31-éig el kell küldeniük a pénzt az embereknek.

Megszánták a postát

A Napi Gazdaság információja, hogy a postának nem kell 2 nap alatt teljesítenie a kifizetéseket, mint ahogy arról korábban szó volt. A Magyar Nemzeti Banknak ehhez módosítania kellett a pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét: a reálhozamok kifizetését szabályozó kormányrendelet ugyanis „elfeledkezett" arról, hogy a postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően 2 napon belül továbbítania kellene. Ilyen rövid idő alatt fizikailag is képtelenek lettek volna a postások a becslések szerint 1,5–1,9 millió darab, közel egyszerre jelentkező kifizetés teljesítésére.

A postásbiciklik kézbesítésre készen állnak. Illusztráció: Segesvári Csaba
A postásbiciklik kézbesítésre készen állnak.
Illusztráció: Segesvári Csaba

Az ok, ami miatt nem jár pénz

A februárban kiküldött egyenlegértesítőkön a befizetés összege, azaz a tőke, valamint a hozam szerepelt. A reálhozam azonban csak az az összeg, amit a pénztár az infláción felül produkált, valamint az a pénz, ami a kiegészítő tagdíjból származott. Akinek csak az inflációt hozta a pénztára és kiegészítő tagdíja sem volt, annak nem jár pénz.

A módosítás után a Magyar Posta az összeg számlára érkezését követően 20 napon belül köteles továbbküldeni az érintetteknek a reálhozamokat.
Nulla reálhozam is lehet. Mint ismert, a pénztári vagyon döntő része az államhoz kerül, míg az infláció feletti részt, az úgynevezett reálhozamot a volt pénztártagok kapják meg – adómentesen. Hogyan lehet kiszámolni a reálhozamot? Ehhez a művelethez különböző kalkulátorokat lehet találni az interneten, s az ki is tudja számolni, aki valamennyi adatát pontosan ismeri. A pénztárak egy bonyolult képlettel dolgoznak. Tudni kell, hogy az egyenlegértesítőn közölt összegnek semmi köze a reálhozamhoz, sokan egy fillért sem kapnak majd, függetlenül attól, hogy egyenlegük pozitív. Minél korábban csatlakozott egy tag a pénztárhoz, annál nagyobb reálhozamra számíthat.

Az ING és az OTP átlagai

Az ING Nyugdíjpénztárhoz 1998-ban csatlakozott tagok – a pénzintézet sajtóanyaga szerint – átlagosan 165 ezer, a 2002-ben csatlakozottak 101 ezer, míg a 2006-osok 37 ezer forint reálhozamot kapnak majd. Egymilliós egyenleg esetén 90–100 ezer forintos reálhozam érkezhet a házhoz. Azok a tagok, akiknek a számláján 400–600 ezer forint közötti tőke halmozódott fel a rendszeres tagdíjakból a tagdíj-kiegészítést nem számolva, átlagosan 75 ezer forint reálhozamra számíthatnak. Az OTP Magánnyugdíjpénztár is közölt előzetes adatokat: a 730 ezer átlépő tagja számára összesen több mint 60 milliárd forintnyi kifizetést folyósít, ez átlagosan 65 ezer forintot jelent tagonként. Az érintettek 85 százaléka jut pénzhez, állítják. Az OTP Magánnyugdíjpénztár azt is jelezte: augusztus 1. és 20. között tervezi a tagi kifizetések utalását ábécésorrendben haladva. Tegnap feltették az internetre a reálhozamok összegét.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. la-za 2011. július 19. 15:55
  „56. X_Y 2011.07.19. 09:38

  Áruld már el - ha már ilyen okos vagy - ,miből szűrted le, hogy én maradtam az mnyp-ben vagy visszaléptem az államiba. Nem sok közöd van hozzá, de maradtam. A különbség kettőnk között, hogy én tudok objektívan gondolkozni és nyilatkozni....

  Csak hogy ne lepődj meg: ha nem leszel nyugdíjas (nem kívánom, de bármi előfordulhat), akkor semmit nem fogsz látni a befizetett összegből.....”
 • 56. X_Y 2011. július 19. 09:38
  „55. la-za

  Látod és maradtam a manyup-ban, tehát az a pénz az enyém - már most is...
  Te meg majd ugyanúgy a 20%-os járulékod után kapod a nyugdíjadat, mint én - csak a te államidnak nem lesz se reál, se más hozama...”
 • 55. la-za 2011. július 17. 23:36
  „Pár dolgot nem ártana tisztázni, mert sokan akkora sületlenségeket írnak, hogy rossz nézni:

  1: Egyesek azt gondolják, hogy a saját tulajdonukat lopták el. Ez tévedés. A nyugdíjjárulékot Az mnyp-k megalakulása előtt is kellett fizetni, csak akkor közvetlenül állambácsi zsebébe ment, ahonnan továbbosztották a nyugdíjasoknak. Az mnyp-be fizetett pénz nem volt soha a sajátunk (csak ha elkezdték volna kifizetni nyugdíjként) így nem is lopás.....

  2: Miért lepődik meg mindenki az alacsony összegű reálhozamokon? Lehetett tudni előre, csak néha figyelni kellene a híradóra, újságokra és nem csak vérbenforgó szemekkel anyázni minden miatt....vagy lehetett volna számolni...

  3: Ha valaki nem tudta, hogy lehet 3 portfólió közül választani és váltogatni az vessen magára. Jellemző viselkedés, hogy nem nézünk utána a dolgoknak és utána panaszkodunk. Valaki írta, hogy 11 évig nem kapott gyenlegértesítőt.....előfordul....ebben az esetben kellett volna tárcsázni az aktuális mnyp számát és jelezni nekik...

  4: Nem voltak veszteségesek az mnyp-k! Nézzétek meg a PSZÁF honlapján (vagy bárhol máshol) a 10 éves hozamrátát. Ne csak a 2008. évit. 2008-ban csak 1-2 mnyp produkált pozitív hozamot....”
 • 54. bgea 2011. július 17. 19:38
  „Kedves Achilleus!
  Bizonyára igaza van.
  A mnyp tagdíj a nyugdíjra a fizetésből levont 10 % jelentős része - 7, vagy 8/10-e.
  Hogy ez csupán a negyedét tenné ki a majdani nyugdíjnak - ezt nem tudom, s már nem is fogom megtudni. Viszont, a hajdani 55 ill. 60 éves nyugdíjkorhatár ma már 62, mire nyugdíjba megyünk, lesz 65 is. (Édesanyám 55 évesen ment nyugdíjba 1993-ban, s hál istennek azóta is jó egészségnek örvend - 18 éve.) Optimistán tekintve a jövőbe szinte mindenki több, mint 12 nyugdíjas évre számít. Én is. Talán nem nyomorban töltöm...”
 • 53. macs 2011. július 17. 18:08
  „44. -Franky- 2011.07.16. 23:59
  "megmaradtak volna a nyugdijpénztárak akkor a nemzedékem gondoskodhatott volna magáról senkire rá nem szorulva! Most a helyzet pedig az, hogy belőlünk nem lesznek nyugdíjasok bármeddig élünk is. Ezért nem sajnálok senkit azt sem akinek van nyugellátása kitudja mióta..."
  Tudod, lehetséges, sőt biztos, hogy Téged se fog sajnálni senki!!!”
 • 52. cleanx 2011. július 17. 16:22
  „Na most lopják el a hozamunkat! 10373Ft-t kapok....”
 • 51. deszkás 2011. július 17. 16:00
  „DOBÓ! Még mielőtt komcsizásba fordul a dolog: mikor alapitották ezeket a pénztárakat? És mit tett a Fidesz AKKOR? Vagy fogjuk rá a nyuszira?”
 • 50. achilleus 2011. július 17. 16:00
  „49. bgea 2011.07.17. 11:19
  "Az én 2.7 M tőkémből 33 hónapig, azaz kevesebb mint 3 évig tartana ki ekkora nyugdíj."

  Ha a manyup-ból származott volna az ÖSSZES nyugdíj, de onnan "csak" az egynegyede jött volna, a többi a normál államiból, ha így számoljuk, akkor ez a pénz - ha minden rendben - 4x3, azaz 12 évig fedezte volna a nyugdíj egynegyedét. (kamatokkal nem számolva)”
 • 49. bgea 2011. július 17. 11:19
  „Érdekes, miért vették le a két másik hasonló témájú cikk hozzászólásait...
  Ez a fórum még él.

  A most kapott összeget lehet akár talált pénzként is felfogni - hisz az állami pénztártagok semmit sem kapnak.
  Az OTP nekem 1998 óta, 13 éves átlagos jövedelemre, 2.7 M tőke után 148 ezret ad.
  Nem épp semmi de nem is tűnik ígéretesnek a beígért öngondoskodásos maszlagot tekintve...

  Veszteség az OTP-nél 1998 óta felhalmozott 2,7 M tőkém elvétele - mert nyugdíj előtti halálom esetén fiamat kizárja az örökölhetőségből.

  Veszteség azért is, mert rajtunk nyerészkedőknek adták - "államadósság csökkentés" címén.

  Az államadósság csökkentésében nem hiszek.
  Látjuk a devizában eladósodottak helyzetét, akik hiába fizetnek akár kétszeres törlesztőrészletet, az adósságuk nem csökken, sőt!!!
  Szerintem, egyszerűen be kellene szüntetni az adósságtörlesztést - tisztességtelen pénzügyi nyomásra ez az egyedüli, hasonlóan tisztességtelen lépés mentheti meg a sanyargatottakat.
  Rabtartóink követeléseiket tetszés szerint srófolják egyre feljebb, nincs az a pénz, amivel megelégednének.
  Az értelmetlen kamatfizetések helyett egyedüli kiút lenne minden belső forrás azonnali mozgósítása - kizárólag a saját országunk érdekeinek figyelembevételével.

  A MNYP révén történő öngondoskodásban én nem hiszek. Azzal értek egyet, aki úgy véli, úgy járhatunk, mint az USA mnyp tagok.
  Éppen ezért lehet, hogy mégis jobban jártunk, hogy visszakényszerítettek az államiba...
  Én úgy számolok, hogy 70 éves szüleim kb. 80 ezres havi nyugdíját veszem alapul. Az én 2.7 M tőkémből 33 hónapig, azaz kevesebb mint 3 évig tartana ki ekkora nyugdíj.”
 • 48. X_Y 2011. július 17. 10:03
  „45. DobóI 2011.07.17. 05:59
  "Elolvasva itt a csalódott hozzászólásokat, felteszem a kérdést, hogy mit vártak? A szocialisták által szervezett egész kötelező beléptetés, arról szólt, hogy egy csomó ingyenélésre berendezkedett ember jólétét szolgálja. "

  Például olyan közismert szocik is alapítottak manyup-ot, mint:

  "Az Aranykor Önkéntes Magánnyugdíjpénztár 1995. február 6-án alakult meg 28 magánszemély alapításával, akik közt olyan nevek szerepelnek, mint Auth Henrik, Járai Zsigmond, Martonyi János, Dr. Chikán Attila, Dr. Hardy Ilona, Terták Elemér és Ádám, Dr. Faluvégi Lajos, Sárközy Tamás vagy Vértes András."

  A pénzügyi zseni Matolcsy akkor lépett be amikor nem volt kötelező (ja, eprsze a felesége léptette be, LOL: az mondjuk okirathamisítás lett volna) és kilépi is "elfelejtett" pár éve, amikor lehetett...

  Persze ettől még hihetsz a manyup-ok eredendő gazságában, a hétfejű sárkányban és a Mikulásban is - ha úgy jobb neked...”
 • 47. Larsson 2011. július 17. 09:22
  „45.

  Miért nem verték szét 2002-ig???”
 • 46. Együgyű 2011. július 17. 08:37
  „Tisztelt:45. DobóI 2011.07.17. 05:59 és 44. -Franky- 2011.07.16. 23:59!

  A véleményünk hasonlóak és egyezik is!!!

  Azonban én már a jövő képet is előre festem.

  Mi lesz veletek egészséges megtűrt emberek és azok unokáival?
  (Modern rabszolgaság lesz és van?)
  A félrebeszélés és egymásra mutogatás meg folyik tovább!”
 • 45. DobóI 2011. július 17. 05:59
  „Elolvasva itt a csalódott hozzászólásokat, felteszem a kérdést, hogy mit vártak? A szocialisták által szervezett egész kötelező beléptetés, arról szólt, hogy egy csomó ingyenélésre berendezkedett ember jólétét szolgálja. A világ legjobb üzlete volt, hiszen akár nyereséget termeltek (aminek több mint két harmadát elinfáltatták a korábbi 8 év "siker kormányai", akár veszteséget (ami több mit 30 % esetében ez történt), nekik mindenképpen garantált volt a jó megélhetés a befizetésekből. Ennyit az "én pénzem az én nyugdijjam" felkiáltással háborgóknak, helyesen ez a jelszó igy hangzott volna hogy, "az pénzem, az ő garantált hasznuk"!”
 • 44. -Franky- 2011. július 16. 23:59
  „Tisztelt Együgyű és Társai!

  A fidesz kormány a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével próbálja a mi pénzünkből az adósságcsökkentést, az infrastruktúra fejlesztést és még sok más nemes célját finanszírozni. Ezzel csak az a nagy büdös probléma, hogy mi a SAJÁT MAGUNK FINANSZÍROZTA NYUGDÍJLEHETŐSÉGÜNKET vesztettük el. Megjegyzem én súlyos belgyógyászati problémával érettségi óta dolgozom, eszembe sem jutott soha, hogy "rokkantosítsam magam" csak azért, hogy azután külföldre menjek dolgozni (ezt miért nem vizsgálja az APEH ti. ha valaki beteg mit keres több hónapot külföldön és főleg miből?).
  Én meglettem volna a fidesz reálhozama nélkül. Ellenben ha megmaradtak volna a nyugdijpénztárak akkor a nemzedékem gondoskodhatott volna magáról senkire rá nem szorulva! Most a helyzet pedig az, hogy belőlünk nem lesznek nyugdíjasok bármeddig élünk is. Ezért nem sajnálok senkit azt sem akinek van nyugellátása kitudja mióta...”
 • 43. Utazo 2011. július 16. 21:36
  „Kapott mar valaki ertesitot , hogy mennyit kap vissza? En meg nem, de mar nagyon varom!
  Mit kapok a sajat penzembol vissza?!
  Magyarorszag benned van?
  Hat, en nagyon gondolkozok ezek utan rajta!”
 • 42. Együgyű 2011. július 16. 21:29
  „Tisztelt hozzászólók!
  A mostani hírnek örülni kell!
  Egy kis pénzt most rendkívül gyorsan kézhez jön?

  De mi lesz a kis nyugdíjasokkal és rokkant nyugdíjasokkal, munkanélküliekkel!
  Talán még ezt sem kapják?

  Mire akarok kilyukadni? Ti is lesztek egyszer nyugdíjasok, rokkant
  nyugdíjasok, munkanélküliek. Akkor titeket tartanak el az akkori dolgozók!

  Ettől rettegjetek, mert ekkor lesz a bizonytalanság!!!

  Meg tűrt személyekké avanzsálódtok!”
 • 41. zongorista 2011. július 16. 19:40
  „Köszönöm az OTP-linket.
  Tanár vagyok, 1999-ben léptem át az OTP-be, de előtte kötelező volt belépnem.
  A munkahelyem egy ft kiegészítést sem fizetett, én pedig hozzátenni nem tudtam pluszban.
  Megnéztem, 98 000.- Ft a reálhozam. Le vagyok törve....”
 • 40. zongorista 2011. július 16. 19:27
  „Én is csatlakozok a pertársasághoz, ha lesz konkrét kezdeményezés!
  Ez mindenképpen LOPÁS volt!!!!!”
 • 39. zongorista 2011. július 16. 19:23
  „Ó, de kár, hogy a magánnyugdíjpénztári tagoktól nem ennyi sok hónap alatt és nem abc-sorrendben vették el a sok pénzt.......”
 • 38. Larsson 2011. július 16. 17:37
  „28.

  Tehát sokkal jobb, hogy semmi nyugdíj nem lesz majd pár éven belül, mintha lenne egy kevés... Úgy látom te csak a fityisz propagandát hangoztatod, tipikus bankellenes szövegkörnyezetben!
  A ratkókhoz semmi közöm, csak mindig őket basztatják a narancsos kommunikációval, ezért gondoltam "megvédtem" őket!
  Az meg, hogy egy mnyp becsődölhetne az a törvények hibája, van egy bankbetét alap is az OBA, ha akarnák ennek mintájára létrehozhattak volna egyet, de sose tették, nem volt érdekül. Minden mnyp-nek kötelező lenne belépnie x mrd kezdőtőkével, majd pedig minden évben tejelniük kellene y százalékot és akkor nem járhatna senki úgy, hogy "eltőzsdézték" a pénzét. Mondom a mostani kifizetések se ezt mutatják, de jó propaganda, hisz befogadóra talált! ;)”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víg özvegy: várnak, hátha eláll

Egyelőre mindenki vár a szegedi szabadtérin: ha 11 óráig esik, akkor elmarad az előadás. Tovább olvasom