Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ádám betegen tért haza Kölnből

Szeged - Vasárnap este ugyan szerencsésen hazaért Kölnből a Varga család, a szülők és a három gyerek, de a 12 éves, mozgássérült Ádám útközben megbetegedett. A szegedi kisfiú másodszorra kapott őssejteket Németországban.
Az 1300 kilométeres utat egyvégtében tette meg az öttagú Varga család vasárnap Kölntől Szegedig, ami a kényelmetlen kisbuszban szinte bravúrnak számít. Idén is a családfő, Varga István kollégája, Kordás József vállalta magára a felelősséget, a pilótáskodást és a segédkezést az egyhetes gyógykezelés alatt. A kisbuszt Varga István munkahelye, a MÁV bocsátotta rendelkezésükre.

Minden jó lett volna, ha a vége is az. De sajnos Ádám már útközben sokat hányt, belázasodott, a Sárosi utcai panelház előtt pedig betegen szállt ki a kisbuszból.

Tegnap délelőtt meglátogattuk a családot, éppen a háziorvost várták. Ádám az ágyában feküdt 38 fokos lázzal, és tévét nézett. Jöttünkre felélénkült, de látszott rajta, hogy nem a régi, megszokottan vidám kisfiú.

Ádám tegnap 38 fokos lázzal feküdt otthon. Édesanyja gyanúja beigazolódott: gyomorrontást kapott. Fotó: Miskolczi Róbert
Ádám tegnap 38 fokos lázzal feküdt otthon. Édesanyja gyanúja beigazolódott: gyomorrontást kapott.
Fotó: Miskolczi Róbert
 
– Ádám nem az őssejtbeültetés miatt lett rosszul, hanem elkaphatott egy vírust – mondta Márkus Tímea, az édesanya. Az éjszakájuk viszonylag jól telt a lázcsillapítóknak köszönhetően, de tegnap délelőtt már újra nehéz órákat éltek át. Utóbb a háziorvos igazolta Tímea „diagnózisát": a doktornő gyomorrontást állapított meg.

Ádám egy oklevelet is kapott a klinikától: ez azoknak a gyerekeknek jár, akik a tigrishez hasonló bátorsággal viselik a műtétet. Fotó: Miskolczi Róbert
Ádám egy oklevelet is kapott a klinikától: ez azoknak a gyerekeknek jár, akik a tigrishez hasonló bátorsággal viselik a műtétet. Fotó: Miskolczi Róbert

Vargáék augusztus 8-án indultak Kölnbe, ugyanannál a családnál szálltak meg, mint tavaly, de az őssejtbeültetést a közeli Düsseldorfban végezték el. Az Xcell-Center ugyanis ott alakított ki egy új klinikai szárnyat. Varga István megmutatta az ott készült felvételeket, azt szerette volna illusztrálni, hogy még a tavalyinál is korszerűbb körülmények közé kerültek. Nekünk is volt összehasonlítási alapunk, hiszen 2008-ban fotós kollégámmal együtt elkísérhettük a Varga családot az első kölni útra.

A költségek

Vargáék magyarul is megkapták a kezelésről szóló elszámolást: a második őssejtbeültetés csaknem 8000 euróba, mintegy 2 millió 160 ezer forintba került. Ehhez még hozzá kell számolni a benzin, valamint az ott-tartózkodás árát. A mostani kezelésre elegendő pénz gyűlt össze a kisfiú számláján, de azt nem tudni, mi lesz egy év múlva, vajon összejön-e akkora összeg, hogy harmadszorra is elutazhassanak.

Olvasóink írták

 • 6. Tömeg 2009. augusztus 19. 20:01
  „Mi itt lakunk nem messze Kölntől. Az anyukám kétszer egy évben jön látogatóba akkor hazaviszi az összegyűjtött kupakokat. Eddig nem is tudtam igazán kinek gyűjtöm. Csak annyit hogy egy beteg gyereknek.
  Most azért örülök hogy látom az eredményt. És akkor gyűjtöm tovább a kupakokat !
  Gyógyulást kívánok!”
 • 5. zenga 2009. augusztus 18. 22:59
  „Szívből remélem ,hogy jövőre is kijuttok!!! A 3 éves kislányom is tudja, hogy a kupakokat Ádámnak gyűjtjük! Még az utcán is szól ha a földön lát egyet.”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 18. 15:22
  „nem lehetne itthon gyógyítani? Bár a gyógyítás szó ebben az esetben értelmetlen. mintha itthon is lenne csontvelőátültetés...”
 • 3. igazságkereső 2009. augusztus 18. 14:53
  „Fásy Ádámot is fel lehetne keresni támogatás érdekében.Egészen biztos, hogy támogatná a kis Ádám kezelését.
  Az ATV e-mail címén, vagy telefonszámán lehet vele felvenni a kapcsolatot.”
 • 2. Manitu007 2009. augusztus 18. 14:21
  „Ádikám remélem mielöbb találkozzunk a ház elött :)”
 • 1. Léni 2009. augusztus 18. 13:46
  „Ádám! Húzzál be egy jó nagyot a vírusnak!!! Gyógyulj gyorsan, ez parancs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölög a Vásárhelyen talált háborús lövedék

Szeged, Hódmezővásárhely - Második világháborús lövedéket találtak Szegeden és Vásárhelyen, előbbit egy belvárosi ház pincéjében. Tovább olvasom