Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Ádámot már vihetnék szülei a kínai őssejtkezelésre

Szeged - Éppen telefonon beszéltünk kedden a Varga Ádám kínai őssejtkezelését intéző S. O. S. Alapítvány elnökével, amikor megérkezett a várva várt e-mail: egy kínai állami klinika elvállalná a szegedi kisfiú őssejtkezelését.
Másik jó hír, hogy az olvasóink által gyűjtött forintosokat megszámolta az MNB automatája, és a majdnem 2 millió forintot átutalta a gyerek számlájára.

Lehet, hogy a tizenegy éves szegedi Varga Ádám lesz az első külföldi gyerek, akin őssejtbeültetést hajtanak végre egy kínai állami klinikán. Ott ugyanis mindeddig csak kínai állampolgárokat kezeltek. A véletleneknek köszönhető, hogy lapunk előbb tudta meg a jó hírt, mint a család.
Tegnap azért vettük fel újra a kapcsolatot az alapítvánnyal és Vargáékkal, mert szerettük volna közölni velük, hogy a Magyar Nemzeti Bankba két héttel ezelőtt elszállított, olvasóink által összegyűjtött 3 tonna aprópénzt az automata megszámolta, és a csaknem 2 millió forintot átutalta Varga Ádám számlájára. Így most az eredetileg tervezett 6 millió forint a család rendelkezésére áll.

Együtt a család. Már sokat nőtt Árpád, Ádám kistestvére. Fotó: Miskolczi Róbert
Együtt a család. Már sokat nőtt Árpád, Ádám kistestvére. Fotó: Miskolczi Róbert

Az S. O. S. Alapítvány elnökével, Balogh Csabával éppen arról beszélgettünk, milyen lépéseket tettek az elmúlt hetekben. Hiszen – mint ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk – olyan hírek érkeztek, hogy a kisgyerek leleteit befogadó magánklinika idén januártól emelte árait, és már csak közel 8 millió forintért vállalná a beavatkozást. Balogh Csaba azt válaszolta, Kínában dolgozó munkatársuk, Proksza Zsuzsanna angoltanár felvette a kapcsolatot egy Pekingtől néhány száz kilométerre lévő állami klinikával, ahol a 25 napos kezelésre 3-3,5 millió forintos árat mondtak neki. Az elnök szerint folyamatban van a megállapodás, de az ottani halottak napi ünnep miatt nincs frissebb híre. Majd felkiáltott: éppen akkor érkezett egy e-mail Proksza Zsuzsannától, hogy az intézmény elvállalta Ádám kezelését, és részletes tájékoztatót is küldött.

Menetrend

Az alapítvány regisztráltatja Ádámot a kínai klinikán, ahol majd időpontot adnak a műtétre. Azt természetesen egyeztetik a családdal. Mielőtt utaznak, át kell utalni a pénzt a klinika számlájára. Az alapítvány költségvetése tartalmazza majd a beavatkozás díját, Ádám és kísérője repülőjegyét, az ottani ellátást, a szállást, a biztosítást és a tolmács napidíját.

Azonnal telefonáltunk Márkus Tímeának, Varga Ádám édesanyjának, aki nagyon örült a hírnek. Azt mondta, máris utazna, ha nem kellene még pár hónapot várni arra, hogy a március 14-én született, még csak négyhetes Árpád – a család harmadik gyermeke – kicsit megerősödjön. Hozzátette, szeretné, ha ettől függetlenül az időközben felmerült lehetőséget, a kölni klinika által ajánlott gyógykezelést se zárnák ki, s oda is elküldenék Ádám leleteit. Ott egyhetes a beavatkozás, saját, csontvelőből nyert őssejtet ültetnek be, míg Kínában a donorokét.

A Starcopynál is számolják a pénzt

Mérő Rudolf, a Starcopy Irodatechnika Kft. ügyvezető igazgatója februárban felajánlást tett Varga Ádám javára. A cég által forgalmazott valamennyi Top Print festékkazetta árából 500 forintot, a fénymásolók, nyomtató kellékanyagok árából pedig 10 százalékot tettek félre a kisfiúnak március 3–28. között. Az utolsó hét bevételét még most összesítik – mondta el tegnap kérdésünkre válaszolva a vezető –, még nem tudják megmondani, mennyi pénz jött össze. Tartják magukat ahhoz az ígérethez is, hogy ezen felül további 300 ezer forintot ajánlanak fel, előreláthatóan a jövő héten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 perc hírnév mindenkinek jár - megyeiek tévéshow-kban

„Tizenöt perc hírnév mindenkinek jár" – mondta Andy Warhol. Így gondolták ezt azok a… Tovább olvasom