Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Adják-veszik a magyar állampolgárságot Szerbiában

Szeged - Már nem titok Szabadkán és egész Szerbiában, hogy visszaélések vannak az egyszerűsített honosítási eljárással, a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. Több száz euróért cserébe kapnak magyar állampolgárságot azok, akik egyáltalán nem beszélik a magyar nyelvet.

– Tudomásom szerint Szabadkán, Újvidéken és Belgrádban indítanak kurzusszerűen magyar nyelvtanfolyamokat az iskolák: aki nem ezekben a városokban él, az Skype-on keresztül csatlakozik. Információim szerint vannak olyan magyar községek is, ahol meg lehet beszélni a kérdéseket a hivatalnokokkal. Nem tudom, ez hol történik, és hányan foglalkoznak ezzel, de ahogy hallom, vannak, akik ebből üzletet csináltak. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a kettős állampolgárság nem csak a magyarság megvallásának kérdése: nagyon sokan, többen egész családjukkal az állampolgárság megszerzése után az Európai Unió különböző tagállamaiba vándoroltak ki – mondta lapunknak Aleksandra Isakov, a belgrádi Politika című napilap újságírónője.

Korábban megírtuk: számos szerb sajtóorgánum cikkez több hónapja arról, hogy visszaélések vannak a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. A Politikában nem olyan régen Tanuljunk magyarul, hogy bejussunk az Európai Unióba címmel jelent meg írás, amelyben többek között az áll, hogy egyes szerb nyelviskolák úgy hirdetik meg a tanfolyamaikat, hogy az ott elsajátított tudás csak a magyar állampolgárság felvételéhez elegendő, semmi máshoz. Korábban korrupt magyar hivatalnokokról is írtak, akik igazolták a kettős állampolgárság egyik feltételének számító magyar nyelvtudást akkor is, ha valakinek ez nem volt meg. Szintén megírtuk: az egyszerűsített honosítási kérelmeket idén március 1-jétől már nem lehet benyújtani a magyar önkormányzatoknál, azt csak a fővárosi és a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságainál és a kormányablakokban lehet személyesen kérvényezni.

Csábítóan leng a magyar mellet az uniós zászló a szabadkai magyar konzultuson. Aki állapolgárságot vásárol, annak főleg az uniós kivándorlás a célja. Fotó: Schmidt Andrea
Csábítóan leng a magyar mellet az uniós zászló a szabadkai magyar konzultuson. Aki állapolgárságot vásárol, annak főleg az uniós kivándorlás a célja. Fotó: Schmidt Andrea

A fényképészek nem értik

Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről legelőször a Magyar Remény Mozgalom délvidéki magyar kisebbségi politikai párt hallatta hangját. A párt szabadkai központi irodájában László Bálint elnök lapunknak elmondta: az első jelzések a visszaélésekkel kapcsolatban tavaly decemberben jutottak el hozzájuk azoktól a vajdasági magyaroktól, akik megkapták a kettős állampolgárságot.

– Eleinte elvétve voltak ilyen esetek, amelyeket továbbítottunk a Délhír portálnak, amely intenzíven kezdett foglalkozni a témával. Kis időn belül számos olvasói levél futott be hozzájuk, megerősítve a visszaélések tényét.

Mi is nyomozásba kezdtünk: elég volt végigsétálni Szabadka főutcáin, és betérni a fényképészekhez. Mindenhol azt mondták, hogy olyanok járnak hozzájuk magyar útlevélhez vagy állampolgársági kérelemhez igazolványképet készíttetni, akik semmit nem tudnak magyarul. Januárban forrósodott fel az ügy, amire a szabadkai magyar főkonzulátus is felfigyelt. Korsós Tamás főkonzul adott is egy interjút februárban, amelyben elismerte, hogy nem a főkonzulátuson, de Szerbiában igenis vannak visszaélések a magyar állampolgársággal kapcsolatban. Kezdetben 300-500 euróért intézték el az erre szakosodott nyelviskolák, hivatalnokok és üzletemberek a magyarul nem beszélő, de magyar felmenőkkel rendelkezők állampolgárságát. Ezért a pénzért összeállították a kérelmező önéletrajzát, elszállították az átvevőhelyre, más interjúzott helyettük, és megkapták az állampolgársághoz szükséges kérdéssort – mesélte László Bálint. Az elnök szerint egyértelmű, hogy a Magyarországon bevezetett március 1-jei szigorítás a visszaélések tényét erősíti meg.

Péter Ferenc magyar édesapja katonai dokumentumaival. Ő már nem érte meg, amikor fia tavaly megkapta az állampolgárságot. Fotók: Schmidt Andre
Péter Ferenc magyar édesapja katonai dokumentumaival. Ő már nem érte meg, amikor fia tavaly megkapta az állampolgárságot. Fotó: Schmidt Andrea

Nem gyógyultak be a sebek

– Azt gondoltuk, hogy a 2004. decemberi, a határon túli magyarok számára kedvezményes állampolgárság megadásáról szóló népszavazás elbukása után a kettős állampolgárság megadása begyógyítja a sebeket, amire őseink évtizedekig vártak. Hogy ilyen visszaélések vannak vele kapcsolatban, ez nem sikerült teljesen. Semmi kétségünk afelől, hogy a magyar kormány a kettős állampolgárság bevezetésekor nem számolt azzal, hogy visszaélések lesznek, de a balkáni népek nagyon leleményesek. Egyetlen megoldást látunk: a magyar kormánynak döntenie kell a magyar állampolgárságot megkapók újbóli rövid interjúztatásáról – magyarázta László Bálint.

Az egyszerűsített honosítási kérelmekkel való visszaéléseket a szabadkai Strossmayer utca egyik fotósüzletében dolgozó Tamara is megerősítette, akihez találomra tértünk be érdeklődni. A fiatal nő nem lepődött meg a kérdésünkön. – Néhány órával ezelőtt jött be hozzám egy illető, és a magyar okmányok elkészítéséhez kért szabványfotót: semmit sem tudott magyarul. Múlt héten pedig egy egész család járt nálam fotózáson, akik Belgrádból utaztak Szabadkára a honosítás miatt. Nem is tagadták előttem, hogy azért Szabadkán intézik a kérelmet, mert bizonyos ellenszolgáltatás fejében itt elintézik nekik az egészet. Rossz érzéssel fotózom le ezeket az embereket: engem sok szerb megszól, hogy magyarul beszélek, és a gyerekeimet magyar iskolába járatom Szabadkán. Ezek az emberek most a kettős állampolgárságukat arra használják ki, hogy utazzanak vele a világban, vagy kivándoroljanak az Európai Unió tagállamaiba. Ez a fajta visszaélés nagyon fáj a vajdasági magyaroknak – mondta szomorúan a fiatal családanya.

László Bálint szerint egyértelmű, hogy a Magyarországon bevezetett március 1-jei szigorítás a visszaélések tényét erősíti meg. Fotó: Schmidt Andrea
László Bálint szerint egyértelmű, hogy a Magyarországon bevezetett március 1-jei szigorítás a visszaélések tényét erősíti meg. Fotó: Schmidt Andrea

250 euró az ár?

A 42 éves, Szabadkán élő Péter Ferenc színész-rendező tavaly kapta vissza magyar állampolgárságát. – Nagyapám és apám Kishegyesen született. Apám egész életében arra várt, hogy visszaadják magyar állampolgárságát. Megérte a 2004. december 5-i sikertelen népszavazást, amely után megtört benne valami: egy évvel később meghalt. Emlékére az ő katonaigazolványával, amelybe bele volt írva, hogy magyar nemzetiségű, igazoltam magyarságomat a konzulátuson. Ezután kedélyesen elbeszélgettem az ügyintézővel, bár igazából nem is akart nagyon kérdezni, miután megnézte apám iratait. Magam láttam, hogy egy férfi előttem szerbül ordítozott a hivatalnokkal, amikor hiánypótlásra szólították fel kérelmének benyújtásakor. Személyesen is találkoztam olyan szerb emberekkel, akik elmondták, hogy 250 euróért vettek magyar állampolgárságot Szabadkán: ez már egyáltalán nem titok Szerbiában – mesélte a férfi.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. queenmargareth1 2013. szeptember 26. 19:20
  „a kukás is állás!!!és munka.ezt Szerbiában nem tanítják?”
 • 108. kontrapista 2013. szeptember 26. 17:18
  „106.gejza
  " Ezek a jöttmentek meg orrba szájba kapják az állampolgárságot "
  Az ismerősöd felesége valószínű tunguziai, aki nem tudja bizonyítani felmenői magyarságát. Ennyire egyszerű, de azért segíts neki értelmezni a visszahonosítást !”
 • 107. Ferrer 2013. szeptember 26. 16:58
  „102. kontrapista
  Kontárpista! Magyar állampolgár =/= magyar.
  Tisztázd magadban a fogalmak jelentését, mielőtt hozzászólsz valamihez!”
 • 106. geza 2013. szeptember 26. 15:33
  „Ismerősöm meg kínlódik a felesége magyar állampolgárságával (jogosan, házasok stb...), az APEH 3 évre visszamenő jövedelemigazolásától kezdve munkáltatói igazolástól , a magyar nyelven tett vizsgáig csak küldözgetik őket meg a hivatal packázik.
  Ezek a jöttmentek meg orrba szájba kapják az állampolgárságot -tisztelet a kivételnek. Nem kicsit bosszantja az ismerősömet...”
 • 105. szatyi 2013. szeptember 26. 14:18
  „"96. Luckylaci 2013.09.25. 23:19 "
  Én is kaptam szinte azonos tartalmú e-mailt, azzal a különbséggel, hogy az szlovákiai bankfiókban történt!
  Én magam -ezek után- nem nagyon hiszek ebben az "összeesküvés-elméletben", de azért elgondolkodtatott a sztori.
  Ebben a mai világban bármi előfordulhat, még akár igaz is lehet, de tenni úgy sem tesz ellene senki!”
 • 104. x 2013. szeptember 26. 12:39
  „101. myckie "... Na jó, biztosan nem volt mindenki ilyen ..."
  - Egészen biztosan nem. Például magyar iskolába járatták gyerekeiket, annak az ottani hátrányai ellenére.”
 • 103. myckie 2013. szeptember 26. 11:20
  „102. kontrapista
  Fordítsd le magyarra, mert nem értem mit írtál!”
 • 102. kontrapista 2013. szeptember 26. 10:55
  „101.mycike
  " ócska bádog-színű magyar állampolgárság " ! "
  Az ilyen álmagyar állampolgároknak jogukban áll visszaadni azt, amit érdemtelenül bitorolnak, vár Németország, Svédország, de "Kánáda " is !
  Az a tény, hogy nem ismered a nyelvüket, ne zavarjon, mert kukás mindenhol kell !”
 • 101. myckie 2013. szeptember 26. 10:26
  „100. kontrapista
  Tegyük fel: ha most Szerbia fejletségi szintje vetekedne Ausztriával, akkor hány embert érdekelne egy "ócska, bádog-színű magyar állampolgárság! ? A hetvenes-nyolcvanas években a vajdasági magyarok magasról le(...tak)néztek minket, Kádár csóró magyarjait! Akkor senkiből nem tört ki ez a veszett nagy magyar akarok lenni életérzés! Na jó, biztosan nem volt mindenki ilyen pl.: akkor még sokan éltek azok közül, akik Mo-n születtek ! Bennük még élt a remény, hogy egyszer nemcsak állampolgárként, hanem területileg is visszakerülnek az anyországhoz! Sajnos ez az állampolgársági adok-kapok parti csak megosztja az embereket és nem a valódi célját az összetartozás érzését segíti! A hozzászólásokból is kitűnik, hogy sok helyen a helyiek - saját nyomoruk és a nehézkes bürokrácia elviselése mellett - kénytelenek a magyarul nehezen vagy egyáltalán nem értők idétlenkedését elviselni! Ez sokakban ellenérzést, a frusztrációt vált ki és nem hiszi, hogy ezek az emberek az ő nemzettestvérei!”
 • 100. kontrapista 2013. szeptember 26. 07:42
  „75.Moláris
  " a mi adófizető pénzünkön úgy, hogy ők nem ide adóznak "
  Apáink 1941-től 44-ig, nagyapáinktól visszafelé mindenki ide adózott, amiből két elvesztett háború lett fordítva. Elődeink nem csak adóztak, hanem nem életüket is adták a megmaradt Magyarországért ( egy délvidéki 28 ezer lakosú magyar községből az I. vh-ban 878, míg a II.vh-ban 624 ) az áldozatok száma ). Az igazság néha fáj, de lehet nem látni vörös színű vásári szemüvegen keresztül.
  u.i.
  a Magyar állam 78 hízódisznó árával még ma is tartozik a családomnak, amelyet 1944 nyarán " vásárolt " közeli a győzelem reményében”
 • 99. gesztenye2010 2013. szeptember 26. 05:02
  „Csodálkozom rajtatok,biztos van aki szerb állampolgár és külföldre akar menni,de viszont aki itt vásárol több százezer forintért az az országból ki is viszi az árút,más téma, hogy a multik hogy adóznak ezek után.A juttatásokat biztos van aki igénybe veszi de ez minimum.Az egészségügyben ahogy ti is adtok hálapénzt azt a szerb is oda adja ,sőt neki duplán kel.”
 • 98. qrumpli 2013. szeptember 26. 03:01
  „Annye de jól jönnek ezek a balkézből szalasztott személyek majd a szavazáskor.
  De kinek is?”
 • 97. Ferrer 2013. szeptember 26. 01:31
  „Amint Jugoszlávia felbomlott, a szerbiai magyarok lelke hirtelen megtelt a magyarságtudat érzelmeivel, és mindenki magyar útlevelet akart, természetesen csak a nemzeti érzelmet bizonyítandó mintegy relikvia. Aztán a Gyurcsánybajnai ezt már-már lerombolni készült, amiért az ottaniak közül jópáran keresztény mintára "excommunicatio-val", kitagadással sújtották őt (mert hiszen a magyarságtudat elengedhetetlen feltétele a dicső anyaország közigazgatásával való jogviszony).
  De végül szerencsére jött Viktor király fehér lovon, aki megmentette a rengeteg igaz magyart, köztük Vukaąin Popovićot Novi Pazarból.”
 • 96. Luckylaci 2013. szeptember 25. 23:19
  „Csak, hogy újabb követ dobjak az amúgy sem álló vízbe: Ma hallotam ezt a történetet egy barátomtól, aki sokat dolgozik Románban. Be kellett ugrania egy Romániai (Magyar OTP fiókba) bankba ügyintézni. Kint akkora sor állt, hogy a bankfiók biztonsági őre osztogatta a sorszámot. A cimbi mondja mit akar, válasz, mehet, az másik ablak... Még az ügyét intézik megkérdezte a kisasszonyt, hogy mi ez a felhajtás? A VÁLASZ: Azok a kettős állampolgárságú kint élő honfitársaink, akiknek iskolás korú gyermeke, gyermekei vannak ( ennek igazolására elég helyben bemutatni az állampolgárságot igazoló iratot és a hiteles születési anyakönyvi iratot!!!) azok a MAGYAR ÁLLAMTÓL 70-120 Euro ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁST KAPNAK!!!!!!!!!!!!!
  Ez csupán azért folyik ennyire csendben, mert nem elég,hogy itthon kiverné a biztosítékot, de még a fideszes elvtársak között is ellentét van e kérdésben!!! Az erre kifizetett összeg megbecsülve, kb. 5 milliárd forint, amelyet így alakít a fidesz a következő választáskor kézzelfogható szavazattá!!!
  Vannak köztünk komoly internet guruk, megérné levadászni az eset valóságtartalmát.....mert ha minden hazugságnak a fele igaz, ez akkor is sok!!!- És ha csak a fele igaz, akkor valóban kíváncsi lennék a narancsos elvtársak és fanatikus, agymosott kádereik magyarázatára!!!!!!”
 • 95. x 2013. szeptember 25. 23:17
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Németország
  ... Szintén nagyszámú német nemzetiségű bevándorló (Aussiedler, Spätaussiedler, Abkömmling) jött 1980-1999 között az országba a volt Szovjetunió területéről (1,7 millió), Lengyelországból (0,7 millió), és Romániából (0,3 millió). Ezeknek az embereknek nemzetiségükből adódóan egy hivatali eljárás és 2 év németországi tartózkodás után járt a német állampolgárság és ezért nem jelennek meg a hivatalos bevándorlási statisztikákban.

  A más nemzetiségű kisebbségektől eltérően egyenletesen elosztva települtek le (pontosabban telepítették le őket) az országban. Nagy részük beszéli korábbi hazája nyelvét is. Leszármazottaik szélsőséges politikai (főleg orosz soviniszta) nézetei komoly gondot jelentenek az országban - ezért 2005 januárjától ún. német integrációs kurzusokat indítottak, nemcsak az újonnan érkezők, hanem akár a németországi születésűek számára is.

  A vendégmunkások bevándorlása miatt jelentős török (1,9 millió), olasz (0,6 millió), szerb (0,6 millió), görög (0,4 millió), lengyel (0,3 millió), és horvát (0,2 millió) kisebbség jött létre (2002-es adatok). Egyre növekszik a harmadik világból betelepülők száma (indiaiak, kínaiak, afrikai feketék). Német felmérések szerint az európai betelepülők a törököknél jobban integrálódtak a társadalomba. ...
  http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g#Etnikai.2C_nyelvi.2C_vall.C3.A1si_megoszl.C3.A1s”
 • 94. x 2013. szeptember 25. 22:59
  „67. Francois "... ja és amit még nem értek nagyapám nagyanyám német állampolgár volt! Én mért nem kaphatok német állampolgárságot, meg még sokan?! ..."
  - Kaphattál volna símán, ha időben sorba álltál volna érte, a nyolcvanas évek végén, a kilencvenesekben. Azóta a németek jelentősen beszigorítottak (törvényt módosítottak). De addig milliószámra adták évtizedeken át.”
 • 93. Aranea 2013. szeptember 25. 22:28
  „47. partizánok 2013.09.25. 13:04
  "Azt meséld el nekem, hogy lehet munkanélkülinek regisztrálni bejelentett lakcím nélkül és TB-t kapni, TB-fizetés nélkül hosszútávon?!"
  Nagyon egyszerűen: bejelentkeznek kamura. Hidd el, tudom.”
 • 92. vélemény 2013. szeptember 25. 22:04
  „91. kormoska
  Az állampolgársághoz bizonyos jogok járnak,és az a baj hogy ők szinte csak a jogokból részesülnek.
  - Nem csak a jogokból. A juttatásokból is. :(”
 • 91. kormoska 2013. szeptember 25. 20:57
  „Rendben,aki a II.világháború előtt még magyar területen született,az kapja meg,jár neki!
  De ezen személyek unokái mire föl kapják meg könnyítetten?És erre+ban jönnek még olyanok akik egy kukkot sem tudnak magyarul.
  Ugródeszka lettünk az Unióba,mert Szerbiát egyhamar nem lesz tag.....,már azon is csodálkozom hogy minket bevettek anno.

  Az állampolgársághoz bizonyos jogok járnak,és az a baj hogy ők szinte csak a jogokból részesülnek.Főleg az egézségügyben és az oktatásban.Könnyebben bejutnak iskolákba,könnyebben jutnak lakhatáshoz mert az állam segít!
  A határhoz közeli nagyobb városokban(Szeged,Nyíregyháza,Békéscsaba)rágógumi szerűen nyúlnak a várólisták,mert az új honpolgárok is itt kezeltetnék magukat.......”
 • 90. vélemény 2013. szeptember 25. 20:55
  „83. történész
  Magyar állampolgár,és amikor az apanázsból a Metróban bevásárol akkor bizony szerb állampolgár és igényli vissza az Áfát ..na ez aztán a dísz magyar.
  - Ez tényleg érdekes.”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockán forog az SZKT működése

Nemcsak a közel 2 milliárdos partfalfelújítás, hanem az SZKT működése, a félezer dolgozó béremelése és a 10-es troli beindítása függ attól, lesz-e a héten rendkívüli közgyűlés. Tovább olvasom