Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Adjunk enni a madaraknak!

Némi takarmánybúza került az etetőbe, így hivatalosan Petőfitelepen is megkezdődött a 125. madáretetési szezon. Kell ennyi wifi-szünet!

Tudta, hogy már a 125 madáretetési szezon kezdődött el Magyarországon? Mi sem, sőt a petőfitelepi Vígh Károly sem, aki pedig hivatalból jól értesült. Nyugdíjazása előtt ugyanis hosszú évekig ő hozta a postát és a honoráriumot a régi Sajtóházba - ez utóbbit szépen ki is csengette. Hol volt akkor még az átutalás és a tranzakciós adó?

– Mára csak egy maradt a korábbi három madáretetőből, ez a legkisebb és ráadásul elég viseltes is. Tökcsősz unokámmal farigcsáltuk, szegeltük, de ma már nincs olyan méretű poronty a családban, aki kierőszakolná a tatából az újabb madáretetőt – mondja. Tény, nem a legújabb Baumax- vagy Obi-modell, de 3-4 cinegének még ez is megteszi. A fotó kedvéért ezúttal némi takarmánybúza is került az etetőbe, így hivatalosan Petőfitelepen is megkezdődött a madáretetési szezon. A jubileum tiszteletére pedig ellenőriztük az idei pálinka minőségét is – szóval, mindenki jól járt.

azaz
- Kicsi az etető, de hasznos - véli Vígh Károly.
Fotók: Kovács András

Komolyabbra fordítva a szót, 1890-ben jelent meg Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár "A hasznos madarak védelméről" című ismereterjesztő, szemléletformáló könyve, amiben a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta a figyelmet.

Ezt követően Herman Ottó 1901-ben "A madarak hasznáról és káráról" című művében már külön fejezetet szentelt a madáretetésnek. Ő írta, hogy "ami pedig külön is késztet és följogosít, ez az, hogy mind ritkábban látom kelni égfelé a pacsirtát; leghűségesebb barátunk, a füsti fecske mindinkább elmaradoz fészkétől; ... A mi tájainkon pedig elhallgat a pittypalaty, s ha Arany János élne, csak elvétve hallhatná meg a kis párok szerelmi vallomását, melyet kevés sorban oly mesterileg leirt volt."

AAA
Hát, nem feltétlenül a 2014-2015-ös modell...

Azóta a madáretetés is bekerült az óvodai és iskolai nevelés kelléktárába, illetve évről évre mind több család őszi és téli programjába – igaz, az elmúlt néhány esztendőben támadt némi konkurenciája az okostelefon és a wifi kapcsán. De hát mégis a madarak voltak előbb.


Az 1890-es czél „Ezen füzetke czélja a mező- és erdőgazdaságra nézve hasznos madarak, és egyéb állatoknak megismertetése, továbbá czélja a madarak észrevehető fogyásának okát feltárni, s ennek meggátlására minden természetbarát, de különösen, saját jól felfogott érdekében, a gazdaközösség figyelmét felhívni". [Bornemissza Zoltán - A hasznos madarak védelméről, Budapest 1890]


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízben sült gesztenye

Csalogatóan száll a sült gesztenye édes illata a szegedi Széchenyi téren, hogy aztán összekeveredjen a jellegzetes decemberi szagokkal. Tovább olvasom