Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Adjunktus lett az analfabéta szülők lányából

Analfabéta cigány szülők gyereke, mégis doktori címet tudott szerezni Orsós Zsuzsanna. Kitartásról és a magunkba vetett hitről beszélt nemrégiben egy rendezvényen Szegeden - többek között romáknak. Azt mondja: nem csupán szerencséje volt, sokat tett azért, hogy ki tudjon törni.
Orsós Zsuzsanna mosolygós, magabiztos, csinos és okos nő. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként évek óta biológiai kutatásokat végez, elsősorban a roma népesség egészségi állapotát vizsgálja. Nem véletlenül velük foglalkozik, maga is cigány. Ő használja ezt a szót, azt mondja, kulturális okból. Számára a roma szó nem jelent semmit. Zsuzsanna élettörténete példaértékű, ezért tart előadásokat arról, hogyan jutott idáig. Szegeden is azt hangsúlyozta: analfabéta család legkisebb gyermekeként azért tudott ledoktorálni, mert nem volt hajlandó elfogadni, hogy ő erre úgysem lesz képes.

– Németkéren, Paks mellett nőttem fel. Édesanyám analfabéta, édesapám is csak pár betűt ismer. Óvodába nem jártam, mert nem tudtam beilleszkedni a gyerekek közé, érdekes módon azonban az iskolát egyből megszerettem. Jó volt érezni, hogy mindennap okosodom – mesélte. A falusi iskolában végig az osztály második legjobb tanulója volt, osztályfőnöke mégis a szakmunkásképző felé irányította nyolcadikosként. – Ez felbosszantott, mert tudtam, hogy jó tanuló vagyok, ezért beadtam a jelentkezésemet egy pécsi gimnáziumba, ahová fel is vettek. Míg az általános iskolában néhány tanár éreztette velem, hogy cigány vagyok, a gimnáziumban nem diszkrimináltak pozitívan sem, csak korrektek voltak. Nekem pedig pont erre volt szükségem. 

Az érettségi után technikusbizonyítványt szerzett, majd az orvosi egyetem laboratóriumában helyezkedett el, hogy keresetéből albérletet tudjon fizetni. Hogy 5 évvel később mégis továbbtanult, azt ottani kollégáinak köszönheti, akik biztatták: szerezzen diplomát! Egyetemi éveit Szegeden kezdte, egy év után azonban visszajelentkezett Pécsre, hogy félállásban tudjon dolgozni is. Biológusdiplomát szerzett, majd ő lett a Magyar Tudományos Akadémia első roma származású doktori ösztöndíjasa. Disszertációját summa cum laude szerezte meg 3 évvel ezelőtt. 
 
Zsuzsanna dacból jelentkezett a gimnáziumba. Ő lett az MTA első cigány doktori ösztöndíjasa. Fotó: Frank Yvette
Zsuzsanna dacból jelentkezett a gimnáziumba. Ő lett az MTA első cigány doktori ösztöndíjasa. Fotó: Frank Yvette


– Vannak, akik azt mondják, szerencsém volt. Én azonban azt gondolom, nem attól változott meg az életem, hogy akadémiai ösztöndíjjal doktorálhattam, hanem attól, hogy úgy döntöttem, tanulok. Tenni kellett azért, hogy eljussak idáig. Lánytestvéreim háztartásbeliek, a fiúk szakmunkásként dolgoznak. Számomra az iskolák nyitották ki a világot, ennek köszönhetően kerültem el előbb a faluból, majd járhattam mostanra konferenciáknak köszönhetően olyan országokban is, amelyekről nem is álmodhattam volna. Természetesen a mai napig szívesen térek vissza Németkérre, és gond nélkül be is tudok illeszkedni az ottaniak közé.

Nem gondolom, hogy távolságot kellene tartanom, csak mert képzettebb vagyok náluk, hiszen ugyanaz az egyszerű cigány kislány vagyok, mint amikor elindultam onnan. Fontos, hogy az ember ne veszítse el az identitását, és tudja, honnan jött, viselkedésével pedig ne alázzon meg másokat. De az is fontos, hogy cigányként se higgyük, hogy nem vagyunk alkalmasak semmire. Sok fiatal él ma olyan családban, ahol a szülők nem tanultak, és nem is dolgoznak, de ezt nem szabad elfogadni mintaként. Nem azt mondom, hogy mindenkinek a doktori címig kell eljutnia. De tegyenek meg mindent azért, hogy felnőttként legyen miből eltartaniuk a családot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnótisok szalagavató bálja a Deákban - óriásgalériával

Radnótisok szalagavató bálja a Deákban - óriásgalériával
Szombaton este ugyanúgy telt ház volt, és nagyon jó hangulat, mint az elmúlt években - óriásgaléria. Tovább olvasom