Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Adónyomozók a püspökségen: elmebeteg a feljelentő?

Szeged – Kedden adónyomozók szállták meg Szegeden a püspökséget. A rajtaütésszerű nyomozás tényét többen is megerősítették. „Teljesen szabályos névtelen" bejelentés alapján nyomoznak.
   – Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói valóban nyomozást folytatnak feljelentés alapján költségvetési csalás vétség és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – erősítette meg információnkat Barnáné Horváth Melinda főhadnagy,  a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense. Hozzátette, a nyomozás a Szegedi Járási Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folyik.

Szeged 2011

Az egyházmegyét vezető Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök  és futballklub-tulajdonos. 2010-ben az egyházmegye többségi tulajdonában alakult meg a KITE Szeged. Az NB III-ban játszó csapatot két évvel ezelőtt Szeged 2011 néven az NB II-be nevezték, de idén júniusban kiesett, így visszakerült az NB III-ba. A 2013/2014-es idényt már nem Szegeden, hanem Gyulán kezdte el az együttes: a szintén az egyházmegye által működtetett Grosics Akadémiára költözött át.

– Ennél többet éppen a nyomozás érdekeire tekintettel nem tudunk megosztani a nyilvánossággal – közölte a szóvivő.

Megírtuk, az egyházmegye több iskolát is átvett az önkormányzattól, ahogy azt is, hogy a Lázár János vezette Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nemrégiben több mint 2 milliárd forintos támogatást kapott a szegedi Dóm felújítására.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (változtatás nélkül közöljük):

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Népszabadság Online (Nol.hu) által közölt hírekben értesült arról, hogy adónyomozók feljelentés alapján rajtaütésszerűen jelentek meg az Egyházmegye hivatalában. A hír azzal teljes, hogy ezzel egy időben a Gál Ferenc Főiskolán is ugyanez történt. Az Egyházmegye azt valószínűsíti, hogy a feljelentő(k) nem politikai szándékkal járt(ak) el, hanem pszichiátriai kezelés alatt álló, vagy arra szoruló személy(ek)ről van szó.
A Nol által közölt háttér információ azonban egyértelműen tudatlanságból, alattomos szándékkal elkövetett, félretájékoztatást tartalmazó támadás a Szeged-Csanádi Egyházmegye ellen, melyet az köszönettel fogad.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye örömmel és készséggel működik együtt a NAV nyomozást végző munkatársaival, és kifejezi háláját szakszerű munkavégzésükért, abban a meggyőződésben, hogy bizonyos értelemben vett közszereplőként nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania; a nyomozás lezárását követően várhatóan ezt igazoló dokumentummal is rendelkezni fog. Az pedig, hogy a Gál Ferenc Főiskolán a munkatársak egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak, növelte biztonságérzetüket.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye a nyomozást lezáró határozat kézhezvételét követően szívesen ad tájékoztatást az ügy részleteiről és tanulságairól, és ha arra térítés ellenében lehetőséget kap, a szegedi Reok Palotában alkalmi kiállításon is bemutatja az ügy érdekesebb dokumentumait.
Szeged, 2013. október 9.

Szeged-Csanádi Egyházmegye


Korábban írtuk:
– Július 19. óta folyik nyomozás a szeged–csanádi egyházmegyében elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt. A nyomozást egy feljelentés alapján a NAV Kecskeméti Bűnügyi Igazgatósága folytatja – tájékoztatta lapunkat Szanka Ferenc, a Csongrád megyei Főügyészség szóvivője. A nyomozást november 19-éig meghosszabbították, annak cselekményeit a Szegedi Járási Ügyészség fokozott törvényességi felügyelete mellett végzik.

 

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. Appaloosa 2013. október 14. 13:17
  „82. sikan
  Ismerős a papbácsi története.
  Borvidéken nőtt fel édesapám, ső mesélt a vöröshajú papról.A leszármazottait valóban nem tagadhatta le, mert a körkényen nem volt mégegy olyan vörhenyes pulykatojás. Meg arról is mesélt, hogy annyit ivott a pap, mint a gödény, s ezért egyszer a miseborába öntöttek egy kis ecetet.:)))”
 • 83. Appaloosa 2013. október 14. 12:59
  „"Az pedig, hogy a Gál Ferenc Főiskolán a munkatársak egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak, növelte biztonságérzetüket."

  Nagggyyonnn érdekes:)))

  Máshová is szokott kivonulni a NAV ellenőrzésre, de oda érdekes módon nem géppisztolyos csapattal érkeznek.
  Ha jól értelmezem a helyzetet, akkor az "elmebeteg" feljelentő nagyon betalált, hiszen itt nem egyszerű adónyomzók jelentek meg, hanem a kommandó.
  Márpedig kommandót csak kivételes esetekben, bűncselekmény megalapozott gyanújánál használnak, ellenállásra felkészülve, biztosításként.
  Nem azért mentek oda, hogy a pap bácsik biztonságát védjék.
  Szóval akkor ki is az elmebeteg?

  Egyébként feljelentésügyileg ott már nagy gyakorlata van 1 db papnak, hiszen a tartótisztjének folyamatosan adta a 3/3-as besúgói jelentéseket.Hát most őellene is tettek egyet.
  Fent van az Állambiztonsági Hivatalok Történeti Levéltárának több papírja az illetőről, de biztos azt is csak elmbeteg valaki hamisíthatta.”
 • 82. sikan 2013. október 13. 22:51
  „63. Naca:
  "nézzünk már meg egy önkormányzatai (állami) és egy egyházi iskolát. Ég és föld a különbség, megjelenésben, felszereltségben és persze nem utolsósorban az oktatás színvonalában is. És persze az erkölcsi nevelésben"
  Valóban, az egyház legfőbb aduja az "ég" és a "feltámadás". Majd halálunk után, ha betartjuk az általuk kreált tanokat, szegénységben tengetve életünket ott megkapjuk a "mannát", s feltámadva minden jó lesz! Ki fog a feltámadottaknak enni adni, hol laknak, mivel töltik idejüket, a súlyos betegen elhunytakat ki ápolja, s ki irányítja mindezt? Sok milliárdnyian fognak az ígéretnek megfelelően feltámadni (mert aki bűnözött, azok jó részét is feloldozták bűneik alól!), nyüzsögni fognak, mint a hangyák, se energia, se víz, sem élelem ennyi "újjászületettnek, feltámadottnak" nem lesz! Az állami iskolákban semmivel sem rosszabb az oktatás, s nem hülyítik a gyerekeket vallásos tanokkal, maradnak a Földön, a realitások talaján! Vallásos emberek (lásd akár papok is!) követnek el bűnöket, az utóbbi idők vatikáni botrányai, papok pedofil ügyei erre nagyon is élő példák! De a vallás nevében megégettek sok értelmes (a vallási tanításokkal szembeforduló) embert, boszorkányoknak kiáltottak ki pl. szegedieket is, s az egyházak számtalan szent háborút is indítottak, ahol többségében nem a papok haltak meg! De az egyházat képviselők mindig is jól éltek, behajtották az adókat a nyomorultul élőktől is, s teli borospince, roskadásig teli asztal mellett élték életüket. Jutott bőven "fehércseléd" is nekik, személyesen ismertem olyan falut, ahol a vörös hajú papnak (nem volt több vörös hajú férfi a faluban!) több vörös hajú gyemeke született más-más anyától! Valaki írta, hogy a 10 parancsolatból nincs talán egy sem, amit az egyház képviselői közül valaki ne szegne meg, s ez így van! Az államtól (így az adófizetőktől) kapott egyházi támogatás (plusz az adózók egy része által felajánlott 1 %) sokkal nagyobb összeg, mint amit az önkormányzati (most már többnyire sajnos állami!) iskoláknak adnak, így könnyű szebb és jobb környezetet biztosítani! Nem véletlenül kapálóztak pl. Kiss-Rigóék is minél több iskola átvételéért! Csak ugyanúgy számon kellene kérni a pénzek felhasználását rajtuk, mint más (nem egyházi) szervezeten, intézményen!”
 • 81. C6H12O6 2013. október 11. 18:31
  „Tökéletes közlemény szerintem. Mondjuk bizonyos intelligenciaszint szükséges a mélyebb értelmezéséhez...”
 • 80. ugyanmé 2013. október 11. 10:57
  „??? Nos. lehet, hogy a feljelentő(k) pszichiátriai kezelésre szoruló(k) volt(ak), de hogy az se volt normális, aki ezt az ironikus hangvételűnek szánt közleményt írta az egyházmegye részéről, az biztos.”
 • 79. Elendur 2013. október 11. 10:53
  „Hát, ha Máténak igaza volt, és miért ne lett volna, akkor egy bizonyos Jézus eztet mondta:

  "Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa."

  A feljelentőt tehát tudjuk hol kell keresni...”
 • 78. vmagdi 2013. október 10. 23:29
  „tisztelt felebarátod :) .... van a tízparancsolatból akárha egy is amit az egyház még nem szegett meg?”
 • 77. szög 2013. október 10. 21:33
  „Nagyapám mindig azt mondta gyerekkoromban,hogy az emberiség három legalja-a pap a-jogász meg a politikus.Ebben az ügyben mind a három szakma szépen jelen van.”
 • 76. nezelodo 2013. október 10. 21:14
  „Hm....Elmebeteg........Valamelyik nagyhatalom is elmebetegnek nyilvánította a vele egyet nem értőket, vagy a rendszer kritikusait, sőt elmegyógyintézetbe is záratta őket! Egy ilyen makulátlan szervezetnek hogyan jutott ez eszébe?!”
 • 75. Horthyszobor 2013. október 10. 20:44
  „Ez nem a hírcsárda??? :)”
 • 74. .suhym. 2013. október 10. 20:44
  „36. pirosmedence 2013.10.09. 18:42

  Te már csak tudod!:)) Biztosan sok egyházi dolgozó van a környezetedben.))

  A katolikus egyházat nem ismerem, de a reformátust elég közelről, miután egyik unokabátyám ref. lelkipásztor volt. Ezért kimerem jelenti, a ref. egyház esetében messze van a valóságtól, amit leírtál!”
 • 73. vimvirepellere 2013. október 10. 20:24
  „A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye egy kritikán aluli, olcsó, műájtatoskodó cinikus és sekélyes firkálmány. A Jóisten bocsássa meg az írás összehányójának, hogy egy felebarátját a szeretet parancsa alapján pszichiátriai esetek minősítette.

  Mi lett a NAV-ból, és a járási ügyészségből, hogy egy állítólagos lunatikus alaptalan bejelentése alapján mozgósítja így erőit. Biztos beszivárogtak a baloldaliak a soraikba. ;) :)

  Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto, sicut erat in principio, et nunc et semper et in saecula saeculorum. Amen.”
 • 72. _csutak_ 2013. október 10. 16:57
  „20 éve Horváth Dezső szellőztette meg ezen lap hasábjain a bitang kassza ügyét.
  Azóta semmi nem változott :(”
 • 71. cselac 2013. október 10. 16:31
  „62: a perselypénz adomány.”
 • 70. Agyalapi 2013. október 10. 16:09
  „Ha az egyházmegye futballklubot működtet, az már maga az elmebetegség. Ámbár ha Felcsútra stadiont építenek, akkor ez csak enyhe idiotizmus....”
 • 69. gondolom 2013. október 10. 15:55
  „Kezdtem abban hinni ,hogy az egyháznál nincs törvénytelenség, de mikor elmebetegségre hivatkoznak akkor valami "nem stimmel" érzés fogott el. Hogy lehet ilyenre hivatkozni, tényekkel szembesíteni a feljelentőt és kész , de így ez nem tiszta.”
 • 68. TUTI 2013. október 10. 14:27
  „Az egyház ebből jól fog kijöni!
  Bármi lesz is! :) :) :) Ez világos!

  HAJRA MAGYAROK!
  PICK SZEGED!”
 • 67. hangman 2013. október 10. 14:03
  „Ne légy álszent Naca!”
 • 66. NP1 2013. október 10. 13:52
  „63. Naca 2013.10.10. 13:07

  1, Az egyházi iskolák megemelt "fejpénzt" kaptak + az egyházaknak számolatlanul áttolt milliárdok, tehát a jobb felszereltségük nem meglepő: a mi pénzünkből az.
  2, Évtizedek óta figyelemmel kísérem a szegedi iskolák tanulmányi versenyeken elért eredményeit, különböző rangsorokban elfoglalt helyeiket. Sem a Karolina sem a Piaristák teljesítménye nincs az élcsoportban.

  Persze a betlehemes versenyeket zsinórban szokták nyerni....”
 • 65. queenmargareth1 2013. október 10. 13:37
  „x:) múlt héten padlóra küldött ez a <moderálva>! az intelligenciáját, műveltségét, "emberségét" megmutatta. Sajnos, el kell mondani:rajta a diploma se segít.Hogy mit tudok a történelemről?Még mindig keveset, de mivel nekem fontos dolog, ami érdekel, így bizony olvasok.Nehéz elhinni, mi hogy egy érettségizett szakmai technikus olvas, ugye?sőt, a kedvenc része a történelem. Mindenki tudja és sosem tagadtam ezt sem a katolikus egyház előttem nem létezik.Vannak nagy emberek közülük, de nem egyenlő az egyházzal.A többi egyházat sem kedvelem, ami nem jeleni, hogy nincs hitem.
  Azt is tudod x, hogy vallom nincs és nem is lesz olyan emberi rendszer, közösség ami tökéletes, pont az emberek miatt.:)
  Csók a <moderálva> szádra eternette!”
84 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az univerzum energiája a rektori hivatalban

A tajcsi a kapcsolatteremtés és az érzékelés kifinomult művészete, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere. Tovább olvasom