Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Advent jegyében

Csongrád megye – Bizony ez a hétvége már az adventről szól. Nyílnak a karácsonyi vásárok, forgatagok. De a színházi ajánlatok is kecsegtetőek. Ha eddig valamelyik sikerdarabot nem tudta megnézni, akkor most itt a lehetőség. A kortárs balett bemutatójáról nem is beszélve.

Pénteken Szegeden az adventi vásárokban 16.30: Vásárnyitó csinnadratta garabonciásokkal, alakoskodókkal (Széchenyi tér–Dóm tér), 17.00: Langaléta Garabonciások: Adventi angyalok, 18.00: Dodgem gyermekzenekar, 19.00: Mentés Másként Trió (folk).

Mentés Másként Trió: Erdélyes


Az IH Rendezvényközpontban 19.00: „Te rongyos élet!" – operettgálaest. Az operett varázslatos világa elevenedik meg az IH-ban: a műsorban fellép Kállay Bori, Teremi Trixi, Virág József, Bozsó József, valamint az Operett Tánckar és Zenekar. A műsorban olyan népszerű művekből hangoznak el részletek, mint a Csárdáskirálynő, Marica grófnő vagy a Víg özvegy. A belépő ára 2800 Ft. A Délmagyarország és Délvilág előfizetői hűségkártyával 500 forint kedvezménnyel, 2300 forintért vásárolhatják meg belépőjüket.

Teremi Trixi–Bozsó József: Honvéd banda szól a Stefánián


Pénteken mutatják be a Szegedi Kortárs Balett új darabját 19 órakor a kisszínházban, Bosszúállók – Élektra, Médeia, trakhiszi nők címmel, a darabot vasárnap is játsszák. A különböző drámaírók különféle módon értelmezték Élektra személyiségét. Agamemnón, Klütaimnésztra, Élektra és Oresztész négyes viszonylatában, bonyolult, vonzásos-taszításos egymáshoz való kapcsolatukban a görög tragikusok a művészet, művészi ábrázolás érvényességével megmutattak valamit, amit a lélektan tudománya csak évezredek múlva fedezett föl. A darabot táncolják: Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra. Rendező-koreográfus: Juronics Tamás, Pedro Goucha Gomes.

Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban 16.30: 40 éves Tápé monográfiája – megemlékeznek a szerkesztők, IIia Mihály és Juhász Antal, előadást tart Simon András és Kerekes Ibolya néprajzkutató, és ünnepi műsort is rendeznek. 15.30 és 16 óra között megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény, a gyékényes műhely, és a megyei monográfiákból is tárlatot rendeznek.

A Grand Caféban este héttől: Évadzáró Jazzmozdony – román, német, szlovák és magyar kocsikkal. A fellépő, nemzetközi hírnévnek örvendő zenészek: Paul Weiner (RO, D) zongora, Kőszegi Imre (HU) dob és a Budapesti Szlovák Intézet jóvoltából Robert Ragan (SK) nagybőgő.

A Garaboncziás Borozóban és Monó Zenebárban egész hétvégén Csinnbummcirkusz – kerékpár-kulturális rendezvény. Ízelítő a programokból: pénteken 20 órától filmvetítés a Garaboncziásban, szombat délutántól bringakiállítás és este buli ugyanitt, és alkatrészbörze a Monóban 12–15 óráig. Vasárnap fakultatív programok.

Kiállítás és konferencia Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban Varga Sándor emlékére. Két működőképes, 1:10 méretarányú gőzmozdony áll be az Emlékpontba november 25-én, pénteken délután, ahol konferenciával és vasútmodell kiállítással emlékeznek Dr. Varga Sándorra, a Hódmezővásárhelyen született világhírű gőzmozdony-modellépítőre. A bemutatón kettő, a MÁV egykori jogtanácsosa által készített és felújított, több mint két méteres makett szerepel: a Magyar Államvasutak két világháború közötti jellegzetes gyorsvonati gőzmozdonytípusa, a 328-as, valamint a mindössze két prototípust megélt, „sínfaló" 303-as.

Szentesen a Művelődési és Ifjúsági Házban 18 órától: Élő zenés ír táncház a Firkin együttes tagjaival, majd az ír muzsikát játszó együttes élő koncertje.

Firkin - Firkinful of beer


Szintén Szentesen a Móricz Zsigmond Művelődési Házban 14.00: Köszöntjük a 60 éveseket! Túl az Óperencián – Leblanc Győző és Tóth Éva műsora.

Szombaton a szegedi adventi vásárban a Dóm téren: 16.00: Pinceszínház: A didergő király.

Családi táncóra a Százszorszép Gyermekházban. A családi nap keretén belül a kisgyermekek táncórán vehetnek részt szüleikkel együtt a szegedi Százszorszép Gyermekházban. Helyszín: a 2. emeleti nagyteremben. A foglalkozást vezeti: Vidovenyecz Andrea. A program ingyenes.

Pozsgai Zsolt Liselotte és a Május című tragikomédiáját tekintheti meg a közönség 19.30-tól a pinceszínházban. Szereplők: Liselotte: Kancsár Orsolya, a Férfi: Varga Bálint. Rendező: Kancsár József.

Ismét játsszák Liszt Ferenc operáját is 19 órától a nagyszínházban, a Don Sanche címszerepét László Boldizsár énekli, rendezte Anger Ferenc.

Az újszegedi Rendezvényházban ismét a Leenane szépe című darabot adják elő. Rendező: Korognai Károly.

Szerelmi jóslások a szegedi Alsóvárosi Tájházban. „Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem..." – András napjának éjszakán álmodhatták meg a lányok, ki lehet a jövendőbeli párjuk. A résztvevők megismerkedhetnek az udvarlási, párválasztási hagyományokkal, a jegyajándék-készítés szokásával, kipróbálják az András-naphoz kapcsolódó és egyéb szerelmi jóslásokat. Érdeklődni: 30/501-2822.

Játékvásárt rendeznek Tápén a művelődési házban kilenctől délig Minden, ami a gyermekeknek jó címmel.

Szombaton rendezik meg a Bálint Sándor Művelődési Házban az Első Szegedi Sci-fi Napot. A program: 9.30   Megnyitó, 10.00  Takács Gábor (Acélpatkány): Túlnépesedés a sci-fi alkotásokban, 11.10  Szedlák Ádám (Kelt): Tekercstől a pixelekig – mi lehet a könyv jövője?, 12.20  Kerekasztal beszélgetés: A sci-fi jövője hazánkban, 13.30  Író-olvasó találkozó Szélesi Sándor (Anthony Sheenard), 14.40  Miyazaki Jun (Merras): Sci-fi sorozatok a netre, 15.50  Kerekes László: Sci-fi és vallás kapcsolata 17.00  Tombola  (értékes nyeremények). Párhuzamos egésznapos program: Az Apokalipszis Pónilovasai Board Game Klub keretén belül lehet szerepjátékokat kipróbálni. A Hollószárny Lovagrend hagyományőrző hadijáték bemutatót tart. Jegyár: elővételben 750 Ft,  helyszínen 900 Ft

Az ópusztaszeri emlékparkban reggel kilenctől: Disznóölő Szent András, avagy betyáros disznólkodás a Szeri Csárdában. Igazi falusi disznótorra invitálják a szervezők az emlékpark látogatóit: 9 órától pálinkás jó reggelt kívánnak hurka-kolbászos, sült véres kóstolóval, a vendégek kipróbálhatják a tekerős pörzsölést, a hastöltést, ihatnak „körmös" pálinkát, kóstolhatnak tölteléket, és táncra perdülhetnek a Nyenyere Egylet muzsikájára. A belépőjegy 900 forint/fő, amely magában foglalja a reggelit és az ajándék tombolát, amelynek fődíja egy nagy darab mangalicacomb. A rendezvény napján egy darab Téli Feszty-jeggyel két fő tekintheti meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Feszty-körképet.

19 órától Rotary-bált rendeznek a szentesi Megyeháza Konferencia- és Kulturális Központban.

Vasárnap a Dóm téren az adventi vásárban 16.00: Madzag Bábegyüttes: Ábelesz, kóbelesz, 17.00: Adventi gyertyagyújtás a Dóm téri koszorúnál: az első gyertyát Botka László, Szeged polgármestere és Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök gyújtja meg.

Az újszegedi biopiacon 9.00–12.00: Adventikoszorú-készítés advent első vasárnapján. Kellékeket, gyertyát, ragasztópisztolyt, szalagot lehetőség szerint mindenki hozzon magával – és egy kis sütit és sofőrt is, mert forralt bor is lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orrunkig sem látunk a hétvégén?

Nem lesz hideg, „csak" ködös, szmogos, szürke november végi időjárás várható szombat és vasárnap. Tovább olvasom