Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Afrikai, kamcsatkai, magyar táncosok és egy óriáshajó

Szeged - Benyovszky címmel mutatják be a szegedi szabadtérin Zsuráfszky Zoltán legújabb táncjátékát. A nemzetközi néptáncfesztivál újszerű gáláján megelevenedik a korát megelőző világutazó gróf kalandos élete és annak helyszínei.
Megújult formában láthatják idén az érdeklődők a hagyományosan kétévente megrendezett – 2008-ban már a huszonharmadik – nemzetközi néptáncfesztivál gáláját a Dóm téri szabadtéri színpadon. Benyovszky címmel nagyszabású, a néptánc elemeit felhasználó, látványos táncjáték készül a világutazó 18. századi gróf életéről Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával, a huszonöt éves Ghymes együttes alapítóinak – Szarka Tamásnak és Gyulának – a zenéjével és dalszövegeivel.

– Az ötlet Szarka Tamástól származik, aki bedobta Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának, neki pedig tetszett a javaslat. Később Vincze Zsuzsannával közösen megírtuk a darab forgatókönyvét is – mesélt az új darab születéséről Zsuráfszky.

Az ötvenkét éves, Harangozó Gyula-díjas néptáncos, érdemes művész nem először rendez, illetve koreografál a szegedi szabadtérin: 1996-ban Sámántánc, 2005-ben Boldogasszony vendégség címmel mutatott be önálló néptáncprodukciókat. Az új darabba zenei ötletei mellett bekerültek Szarka Tamás díszletötletei is – így lesz majd a Dóm téri színpadon a gazdag afrikai gyümölcsös mellett egy óriási hajó is.

A 18. századi világutazó, felfedező gróf „kettős szereposztásban" jelenik majd meg az előadásban – árulta el a rendező. A narrátor Benyovszkyt Rátóti Zoltán színész alakítja – míg a táncos részekben Fitos Dezső Harangozó-díjas táncost láthatjuk. A gróf utazásainak helyszíneit a díszletek és jelmezek mellett külföldi – lengyel, francia, orosz és afrikai – táncosok jelenítik meg. Magyar részről nyíregyházi, pesti, szlovákiai és szegedi táncosok dolgoznak majd az új produkcióban. Zsuráfszky szerint nagyjából 200-250 táncost kell majd irányítania – az augusztus 9–10-i produkció előtt 8-10 nappal vágnak bele a kemény, intenzív próbákba.

A bennszülöttek királya

Benyovszky Móric 1741-ben született a felvidéki Verbón, katonának tanult, de 1758-ban otthagyta a császári sereget, és Litvániában telepedett le. 1767-ben részt vett a lengyel nemesi felkelésben, majd orosz fogságba került, 1770-ben pedig Kamcsatkába száműzték. Egy évvel később megszökött, és a dél-kínai Makaóba hajózott. Ezután francia megbízásból Madagaszkárra ment, és 1774-ben megalapította az afrikai szigeten Loisbourgot, gyarmatosította a szigetet. A malgas bennszülöttek királyukká választották, de egy francia gyarmati kormányzó kifúrta a tisztségből. Kereskedelmi kapcsolatot akart kiépíteni Magyarország és Madagaszkár között, de tervét nem támogatták – ezért amerikai kereskedők szolgálatába állt. A francia gyarmati kormányzó Madagaszkáron megtámadta – így halt meg 1786 májusában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ördögi angyal Szegedre mosolyog

Szeged - Csupán szénsavmentes ásványvizet kért a szervezőktől a Délmagyarország és Délvilág születésnapi ajándékkoncertjének sztárvendége, Rúzsa Magdi. Tovább olvasom