Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Ajánlott a füldugó és a nyitott ablak

Szeged - A belvárosban lakó szegedieknek vasárnapi sziesztájuk alatt nem árt füldugót használni. Május 17-én délután 1 és 3 óra között ugyanis a Red Bull-csapat Forma 1-es modellje köröz majd Szeged szívében. A belvárosi útvonal és a várhatóan óriási tömeg miatt az érintett szakaszon teljesen leállítják a járműforgalmat.
Bár a nézőket védő kordonok felállítása csak szombat reggel kezdődik a belvárosban, Szeged már készülődik a Red Bull Forma–1-es versenysorozatot népszerűsítő hétvégi ingyenes utcai show-jára. Már tegnap lehegesztették a bemutató futam útvonalán – Dóm tér, Oskola utca, Roosevelt tér, Stefánia, Dózsa utca, Tisza Lajos körút, Huszár Mátyás rakpart, Tisza Lajos körút, Rerrich Béla tér, Dóm tér – lévő mintegy 80 csatornafedelet. Erre azért van szükség, mert a Szegedre érkező Forma–1-es modellnek alacsony a padlómagassága, a száguldó versenyautó pedig maga alatt vákuumot kelthet, ami felszippanthatja a csatornafedeleket – magyarázta Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. vezetője.

– A nézők biztonsága elsődleges. Mivel több mint 100 ezer embert várunk a rendezvényekre, szigorú biztonsági intézkedések lesznek, amelyekre több mint 500 rendőr, mentős, tűzoltó, polgárőr és biztonsági őr felügyel – mondta el Szélpál.

Az egyik lehegesztett csatornafedő az Oskola utcában. Fotó: Karnok Csaba
Az egyik lehegesztett csatornafedő az Oskola utcában.
Fotó: Karnok Csaba

A biztonsági személyzet folyamatos rádiós kapcsolatban áll majd egymással, az „operatív törzs", azaz a biztonsági irányítás központja a Dóm téren kap helyet.

Húsleves

Gyimesi Kálmán operaénekes a futamhoz közeli Deák Ferenc utcában lakik, a Forma 1-es bemutatóról tőlünk hallott először. Azt mondta, vasárnap délben inkább a húslevessel foglalkozik, mint a futammal, bízik benne, hogy otthonába nem hallatszik be a dübörgés. Füldugó vásárlására nem gondolt.

A futam 3 kilométeres szakaszán kétoldalt 6 kilométernyi, 2 méter magas kordont állítanak fel – ezt a Red Bull szervezői Budapestről szállítják Szegedre. A kordon vasárnap 12.15-kor bezárul, ezért a nézőknek délig el kell foglalniuk a helyüket az útvonal külső vagy belső oldalán. A rakpart lépcsőin a Belvedere és a Belvárosi híd között – Szélpál becslése szerint – 5-10 ezren férnek el, a többieknek az útvonal más szakaszain jut majd hely. A bemutató futam – amelyben 5-5 kört száguld majd Sebastian Vettel, Sebastien Buemi és Palik László – délután 1-kor kezdődik és 3-ig tart. A kordonnal lezárt területet csak ezután lehet elhagyni.

Bár az egyenes szakaszokon – például a rakparton – 250-nel száguldó Forma–1-es kocsi a kanyarokat csak 60-80 kilométerrel veszi be, ott „bukótereket" alakítanak ki, 30-50 méteres biztonsági sávval. A kordon mellé betontömböket, úgynevezett New Jersey-elemeket helyeznek. Ezek védik a nézőket, ha valamilyen műszaki hiba miatt netán kicsúszna a leggyorsabb négykerekűek egyike.

Fotó: Red Bull
Fotó: Red Bull

A Forma–1 velejárója a versenygépek keltette óriási zaj is – szakértők szerint a leggyorsabb szakaszokon akár 100-110 decibelre is felkúszhat a zajterhelés. Az igazgató azt mondja: megállapodtak róla, hogy a szűk belvárosi utcákon nem repesztenek maximumon a kocsik, de azért – Palik Lászlóhoz hasonlóan – ő is azt ajánlja például az Oskola utcában lakóknak: nyissák ki az ablakokat, nehogy a rezonancia miatt betörjenek. – Nem éri olyan erős hanghatás mondjuk az Oskola utcában, vagy a Dózsa utcában lakókat, mint azokat, akik a Tisza- partról nézik majd a száguldó autókat – saccolja Józsa Gusztáv akusztikai szakértő. Méghozzá azért, mert a rakparti támfalról „elszalad" a hang, így akár az újszegedi parton erősebbnek hangzik, mint a belvárosi utcákon. A legutóbbi mogyoródi futamon a pályától 100 méterre mértek 95-decibelt. Szeged némely pontján ezt meghaladó lehet a zaj, úgyhogy nemcsak minden nézőnek, hanem a belvárosi útvonal közelében lakóknak is füldugó használata ajánlatos.

Lezárt utak

A belvárosi futamok – illetve Besenyei Péter műrepülő tiszai légibemutatója – miatt több órára leállítják vasárnap Szeged centrumának jelentős részén a közlekedést. A tömegközlekedés rendje délelőtt 10 órától módosul, 11-től lezárják a Belvárosi hidat, a futam útvonalán parkoló autókat pedig már reggeltől elszállítják. A belvárosi forgalomkorlátozást valószínűleg délután 4-től oldhatják fel.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Katyvaszka 2009. május 15. 19:21
  „Szerintetek hány szülő lesz aki kiviszi a gyereké(ei)t erre a rendezvényre? Mert sztem nagyon sok. És vajon azok a gyerekek akik látták és hallották ezeket a show carokat hány hónapig fognak róla beszélni? Nagyon sokáig. Keresztlányom mai napig kérdezgeti tőlem mikor megyünk legközelebb kecskeméti repülőnapra, pedig lassan már egy éve volt. Igenis megéri a városnak ez a rendezvény. Nem tudom az előttem szólok közül hányan voltak már F1 versenyen? Na ugye... Mindezt a helyünkbe hozzák - igaz kicsit gagyi verzióban - és még fizetnünk sem kell érte. Hát már az ingyen látványosság sem kell? Ja mert eddig senkinek nem jutott eszébe és ez fáj? Bakfitty. Belvárosi gyerek vagyok 42 éve. Ide születtem. Soha nem zavart és nem is fog zavarni a zaj. Aki azért költözött ide pár éve hogy elmondhassa magáról "én belvárosi vagyok" az tanulja meg: ez a kiváltság előnyöket és hátrányokat is hordoz magában. Akinek meg nem tetszik tényleg jobb ha visszaköltözik oda, ahonnan jött...”
 • 57. emberke13 2009. május 14. 15:23
  „53. hozzászólás flexsnake 2009.05.13. 18:48

  51. Így:

  -Halló!
  -Nagyon hangosak az autók, csináljanak valamit!
  -Csinálunk. Azt nézzük. Visz hall. :p

  hehe ez nagyon jó.
  mellesleg én nagyon örülök neki, megyünk is ki a haverokkal, jó buli lesz:D:D”
 • 56. flexsnake 2009. május 14. 14:36
  „Megéri a városnak. Ekkora szabású rendezvény még nem volt a városban. Külön csak ezért külföldről is már előjegyeztek szállásokat. Nagy buli lesz. Közben borfesztivál,szeged napja.... Na ez az ami már nagyon hiányzott. Szerintem azt a kis időt ki lehet bírni míg zajosak. Nyáron meg a Tisza viszi a diszkók hangját, tanyán meg nyerít a ló, röfög a disznó.”
 • 55. szöszi 2009. május 14. 07:16
  „A NAP 24 ÓRÁJÁBAN A RÓKUSI KRT. NA AZ HANGOS!!! 28 évvel ezellőt költöztünk oda, még út sem volt, akkor épült. Nyugis környéknek számított. Ma? Dübörög a kamion, busz, és hamarosan már villamos is, na meg hát az autók ugye... Ha nem tetszik hogy fölöttem házibulit tart a szomszéd, hallgathatom füldugóval, és kibírom évente kétszer. Ha nem, felmegyek bulizni :):)”
 • 54. Laserdance 2009. május 13. 21:09
  „36: én sem szeretem, de az tény, hogy a Magyar Nagydíj évek óta a három legjobban lebonyolított futam között kerül megemlítésre. És ez nagyban Paliknak köszönhető. Emelett neki köszönhetjük a legjobb Dakar eredményeinket is.
  51: sehogy. Szerintem ha csendháborítást akarsz valakire ráverni, ahhoz rendőrt kell hívni. Az szakértőt hív, aki megméri a zajszintet. Mert azzal, hogy Marika néni szerint ez hangos, nem foglalkozik egy hatóság sem. Mire ez megtörténik, addigra a versenyautók pilótástól-mindenestől másik országban lesznek. Vagy kontinensen.
  Aki pedig azt mondja, hogy mindez nem éri meg a városnak: én meg a munkatársaim egész nap hívogattuk a szállodákat, hogy a főnökömnek helyet találjunk családostól. Nagy nehezen aztán találtunk, de a jobb helyeken már minden elfogyott... Két felnőtt meg két kiskorú gyerek minimum 200 ezret fog szombaton meg vasárnap a városban hagyni. Na ez az, amiért érdemes az egészet csinálni, nem beszélve az áttételes haszonról (ha mondjuk elmesélik másnak is, hogy jól érezték itt magukat). Akinek hangos, az meg menjen el sétálni arra két órára máshova. Ennyi azt hiszem belefér. Mert ugye innen a motorcsónakversenyt is azok üldözték el, akiknek ez egy évben egyszer is nagyon hangos:(”
 • 53. flexsnake 2009. május 13. 18:48
  „46. juli 4én lesz ott program.

  50. mert van egy derezsmai ismim aki bata néven nyomul :D

  51. Így:

  -Halló!
  -Nagyon hangosak az autók, csináljanak valamit!
  -Csinálunk. Azt nézzük. Visz hall. :p”
 • 52. KolomparBeyonce 2009. május 13. 13:42
  „Zsir hogy rendeznek valami nivosabb dogot Szegedre oszt nem a lagzilajcsi a legnagyobb mutatatvany a borfesztivalon. Erthetetlen ez a par gyopos videki taho akik itt rinyal.”
 • 51. szeke 2009. május 13. 11:48
  „A rendőrség vajon miként fogja a csendháborítási feljelentéseket kezelni?”
 • 50. bata 2009. május 13. 10:26
  „Flex, nem dorozsmai vagyok.... miért kérded?:D”
 • 49. varadipal 2009. május 13. 10:21
  „Mit hogyan nem lehet?”
 • 48. maradando 2009. május 13. 10:09
  „Azt rebesgetik "jobbról,"azért rendezik a futamot,hogy választások után milyen gyorsan tudják elhagyni a várost Botka+ujhelyi duó.”
 • 47. geza 2009. május 13. 09:47
  „Szerintem csinálhatták volna a reptér új aszfaltján a programot....”
 • 46. GER 2009. május 13. 09:47
  „Ne nyírjátok egymást!
  Akinek tetszik, kimegy és megnézi, akinek nem, ő pedig menjen mondjuk kirándulni, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba (nagyon jó :D)! o.k.!?”
 • 45. flexsnake 2009. május 13. 09:42
  „cyt ezt az egy napot kibírod.”
 • 44. dragboyz 2009. május 13. 08:59
  „uhh de király lesz! Le kellett hegeszteni a csatornafödelet a vákum miatt? EEEEjjj naná, hogy megyünk!:-D
  100-110 decibel.... Lesz az több is! :-D”
 • 43. rozator 2009. május 13. 08:47
  „Parasztok! Irány a tanya! Ott csend és nyugi van, más sincs! Érdekes, Monte Carlo belvárosában senkit nem zavar! Pedig ott kerülnek a lakások a legtöbbe!”
 • 42. rozator 2009. május 13. 08:45
  „Parasztok! Irány a tanya! Ott csend és nyugi van, más sincs!”
 • 41. szöszi 2009. május 13. 08:37
  „CYT:Oh, köszönöm a bókokat, drága! A műveltségről alkotott kép - elszomorítalak - de nem stimmel, és a konzum sem:) Sőt, szőke sem vagyok, mielőtt még a szösziből erre asszociálnál, kedves :):). Fekete vagyok, vagány és harapót, szeretek CYT-et reggelizni :) A műveltségről beszélhetnénk, drága, úgy látom a szövegértéssel problémáid voltak az iskolában... Ámde: nekem - veled ellentétben - nincs problémám a lakhelyemmel. A leírtak alapján úgy gondolom elég mobil vagy, így nem okozhat gondot számodra egy olyan város keresése ebben az országban, mely megfelelő lehet az igényeidnek, és hasonlít némileg arra az általad sztárolt "nyugati" városi feelingre, melyről beszélsz. Valószínűnek tartom hogy Münchenben az Oktoberfest-ről megkérdezik az embereket :):) :)
  Ez a csodás és élettel teli város számodra sajnos nem ilyen, és a későbbiekben sem tartogat számodra nyugalmat. Javaslom néhány kilométerre innen található Mórahalmot, szép kisváros, nyugis - egyenlőre - mert hisz a fürdő miatt ott is egyre többen vannak. Felhívom a figyelmed hogy Magyarországon vagy, nem nyugaton. Te itt egy vagy a százból akinek ez nem tetszik, hál´istennek belőled van kevesebb. Ezért tart itt ez ország ahol tart, az ilyenek miatt. Csak hogy bókoljak tovább :) :) Csóközön te kis túlművelt komzumpasi.”
 • 40. cyt 2009. május 13. 08:18
  „szöszi 2009.05.13. 07:56
  ..te fiatalocska tapasztalatlan alulművelt konzumbébi - csak hogy a stílusodnál maradjak. Ahol TE laksz, annak a lakásnak az árából is vehetsz magadnak tanyát - ezzel nem mond senki semmi nagyot. Másrészt ahol ÉN lakom, annak a lakásnak az ára VETEKSZIK egy panel árával - NAGYOKOS!!!. Te nagyon tapasztalatlan vagy, ha azt hiszed, hogy a városi LÉT és ÉLET ilyen ZAJOS dolgokkal van tele, ez jellemzi, ettől városi. Én dolgoztam már egy pár évet több "nyugati" országban (tudod olyanban, amiről itt sokan "álmodoznak", de azért DOLGOZNI egyik sem megy ám el oda) így ÉN tapasztalatból is tudom, hogy milyen arrafelé a "városi élet". Szeged a poros nyomában nincs azoknak. Ott ugyanis - a Lajtától nyugatra - demokrácia van, ott az EMBEREK sokkal fontosabbak, mint idehaza, ott egy-egy "melléfogásnak" pozícióvesztés a következménye, ott meg sem próbálnak ilyesmit megrendezni a város lakóinak megkérdezése nélkül; OTT UGYANIS ÉRTELMES EMBEREK irányítanak és értelmes emberek laknak a városokban. Azt hiszem teljesen felesleges itt olyanoknak beszélni a nyigati Szegedhez hasonló városok életét, akik soha nem próbálták azokat és soha nem is fogják már megérteni, mi is az nyugalomban élni és ezzel együtt változatos kultúrát kapni. Az emberanyag lett ugyanis degradálva kishazánkban.”
 • 39. antikos 2009. május 13. 08:11
  „Itt Szegeden komoly közlekedési, rendezvényszervező szakemberek vannak. 100.000 embert várnak, de jó ha 10.000 embernek van hely:) fasza! Másik oké, hogy rájöttek a csatornafedelekkel kell valamit csinálni, de a aszfalt benyomódásokkal mi lesz? 250-nél nincs az a pilóta (hacsak nem a Palik) aki el ne szállna.

  egy ötlet, jövőre a helyi vagány csávóknak kellene ilyen versenyt szervezni saját autóikkal, még a forgalmat sem kellene lezárni:)

  Alattam meg szöszi (38) azért nem kellene ennyire elszállni pár önmutogató majom miatt (pl. Palik), aki a saját hazáját járatta le a Dakar (?) rallin... Gondolom nem emlékszel az idei futam végére...”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem költözik a finomöntöde

Szeged - Feladta nagy ívű terveit egy új üzemről a szegedi finomöntöde. 28 embert bocsátottak el,… Tovább olvasom