Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Aláírásgyűjtés indul a tiszai halászat ellen

Szeged - Mészáros András a megye minden horgászegyesületéhez eljuttatja aláírásgyűjtő ívét: a halászat megszüntetését szorgalmazza a Tisza Csongrád megyei szakaszán. A halászati szövetkezet elnöke élesen reagált a hírre. A megyei horgászszövetség szerint inkább korlátozásra van szükség.
Aláírásgyűjtő íveket küld a megyében működő horgászegyesületekhez Mészáros András, akiről lapunk december elején írt. A megszűnt Csongrád Megyei Sporthalász Egyesület korábbi elnöke, aki horgász lett, várja azoknak az egyetértő aláírását, akik vele együtt úgy gondolják, meg kell szüntetni a Tisza Csongrád megyei szakaszán az üzemszerű halászatot. Mészáros elhatározta, felveszi a kapcsolatot a környezetvédelmi tárcával, és reméli, ha elég sokan nyilvánítanak véleményt ez ügyben, az hatással lesz a döntéshozókra. A horgászok akkor találkoznak majd az ívekkel, amikor engedélyt váltanak a jövő év elején. Idén 4200-an váltottak területi jegyet a Tiszára.

A folyó halászati jogát 2015-ig birtokló Tisza Halászati Szövetkezet elnöke, Ujhelyi Dezső élesen reagált a hírre. Azt mondta, ismeri a kezdeményezőt, aki nem tudott beilleszkedni a halászok közösségébe.

– A szövetkezet a halászokkal együtt eredményes gazdálkodást végez, az eredményekért meg kell dolgozni, a félrevezetés és az ocsmánykodás nem szolgálhat jó ügyet – mondta Ujhelyi Dezső. – Eredményeinket igazolják, hogy harminc százalékkal több a horgász is a vizeinken. Tehát nem a politika, hanem a tettek teszik a Tiszát élhetővé.

A horgászok országos szövetsége, a Mohosz közben módosítást készít a halászati törvényhez. Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke azt mondta, a halászok által használható eszközök számát, és a kifogható halak mennyiségét korlátozná javaslatuk – a horgászokra régóta vonatkoznak ilyen korlátok. Láda azt mondta, ezzel is elérhető lenne a cél, hogy több hal maradjon a folyóban. A minisztérium mindig azt hangoztatja, hogy a halászat ősi mesterség, fenn kell tartani. Láda szerint a korlátozással is fönnmaradhat ez a szakma, emellett a tógazdaságoknál, és a tájidegen halfajok – busa, törpeharcsa – ritkításakor később is szükség lesz a képzett halászokra.

Olvasóink írták

 • 15. VCS 2009. január 28. 23:11
  „A lenti idézet ennek a cikknek a hozzászólásából származik (csak az idézőjel lemaradt):
  http://orvhorgasz.blog.hu/2008/09/12/november_ota_1_tonna_halat_foglaltak_le”
 • 14. Lessz hal 2008. október 17. 13:33
  „A mostani helyzet még a régi vezetés eredménye.Kár bántani a jelenlegi szövetkezetet.Végre SZAKEMBEREK irányítják.Biztos lehet mindenki benne,hogy 2015-re lessz hal a vizekben,és a HORGÁSZOK tisztelni fogják a halászokat.Inkább a Románia bányákat kellene megszüntetni.”
 • 13. desca 2008. szeptember 15. 17:53
  „Adni kéne pízt, eszközt és hatalmat a halőröknek (ehhez kellenének ám halőrök is!!!) és akkor lehet, h nem a ebből abbbó (és itt tessék kreatívnak lenni)l, hanem a törvények betartattatásából élnének.
  Ebből sokminden kiderül, nem mondtam, hogy mindenütt így van ez, de a Dunán sokhelyen, az biztos.”
 • 12. Újhelyi Dezső 2008. augusztus 25. 11:04
  „Jé csipkerózsika álmából felélledt a vita!
  Tisztelt Halász Rezső Úr! Igazán értékelem az elfogultságát. Cápával nem találkoztam már vagy harmincöt éve, tehát édesvizi
  halakkal foglalkozunk. A csukát, süllőt, kecsegét,pontyot,harcsát
  szaporítunk és nevelünk, telepítünk a kezelésünkben lévő vizekbe.
  Igy történik ez minden évben. Ez az alapja a halgazdálkodásnak.
  Ha nem az értelmetlen aljas rágalomhadjáratra összpontosítaná
  az idejét személyesen is meggyőződhetne róla. Ha érdekli meghívom az őszi telepítésre. Én nem rejtőzöm állnevek mögé.
  Akár személyesen is részt vehet a halrakodásban, remélem nem
  utasítja vissza meghívásomat. És könnyen meggyőződhet, hogy a
  szövetkezet teljesíti a vállalt telepítéseket. Elérhetőségem nyílvános.”
 • 11. Silurusricsi 2008. augusztus 22. 19:43
  „Kedves Rezső úr!

  A cápás dologban nem fogok rájönni, hogy mire gondol, hisz az ön észjárását nem hinném, hogy ki fogom találni. Így kérem ismét, hogy fejtse ki, nehogy tévedjek. Mert lehet, hogy másra gondolok.

  Nézze hülyeséget nem akarok mondani, hogy ki mennyit fizet a Tiszán mert én nem halászom ott, így nem is fizetek. Az biztos, hogy kevesebb a hal, így mindenkinek nehezebb akár mennyit is fizet. Mindenki nyög egész Magyarországon. Kivétel talán a felső tízezer, de már nekik is egyre kevesebb jut szerintem, mert a nincsből, már nehéz rabolni.

  Csak Szegeden és környékén több mint 300 halász megélt a Tiszából, ma már igen könnyen meglehet számolni őket, talán ha hasonló arányban kevesebben lennének a horgászok is akkor egy kicsit fellélegezne a Tisza.

  Hogy miért kevesebb a hal. Nem a horgász és nem a halász tehet róla a véleményem szerint. Hanem leginkább a folyam szabályzás. Amikor még nem voltak meg a gátak a folyók szabadon kitudtak önteni tavasszal és megyényi részeket tudott elönteni, ott igen csak volt halszaporulat. Erre még betett a szennyezések. Mer azt is rendkívül utálja a hal.

  Összesíteni kellene a sokéves fogási átlagokat és akkor kiderülne, hogy stabilizálódott -e a halak mennyisége vagy fogy. Ha stabilizálódott, akkor ezt a hal mennyiséget kell fenn tartani és beosztani. Ha nem, akkor tenni kell érte.

  Na, jól elkanyarodtam.

  Kérem ne rágalmazzon senkit, én is megpróbálok normális maradni. Ezt arra értem, hogy azt írta: ,,méret és fajlagos tilalmi, korlát nélküli szabadrablásáért"
  Nincs szabad rablás, ha ezt teszi valaki büntessék meg rendesen, de csak egyszer, másodjára már 10 évre vegyék el az engedélyét, legyen szó bárkiről is (horgász vagy halász).

  A varsákkal ismét nem tudom mire gondol, és még csak a kapcsolatot sem tudom összehozni az előző mondattal. Kicsit értelmetlen a kettő együtt, vagy csak hiányos így nem tudom értelmezni.

  Lehet, hogy velem van baj, de ha valaki más is olvassa ezt a lapot akkor kérem szóljon közbe, hogy érti-e?

  Több méter átmérőjű varsával, meg ha valaki tud dolgozni, akkor meg is érdemli. Mert szerintem képtelenség kivenni a vízből, és ha megrakodik azzal a nyálkás hordalékkal, akkor szerintem a 3 - 4 száz kg -ot biztosan eléri. Totálisan kezelhetetlennek tartom.
  Egy normális fenék varsa maximális mérete 180 cm, a véleményem szerint, de ez már olyan nagy, hogy ember legyen a talpán aki kezelni tudja, nem hogy több méter átmérőjűt.
  Ha mégis lennének ilyen óriási varsák, akkor meg mi van? Nem lehet használni, vagy azt gondolja, hogy többet tud fogni ha már nagyobb. Tévedés, itt a méret nem számít semmit, mert van egy optimális bevált 150 cm -től a 180 cm ig.

  Honnan veszem ezeket a dolgokat, hogy ha nem halászom a Tiszán? Onnan, hogy régebben halásztam, de akkor nem fizettem érte, mert gyerekkén vettem részt benne. Belenőttem a víz szeretetébe, és elhiheti, hogy én meg akarom védeni a Tisza hal állományát, de úgy, hogy ha lehet mindenki jól járjon. Valami optimális helyzetet kell teremteni, mert a mostani helyzet nem jó.

  Ismét elkanyarodtam egy kicsit.

  Halottam én is, hogy a Balatonon is elrontottak valamit, de hogy mit azt sajnos nem tudom. Az viszont már sokkal konkrétabb, hogy évente több 10 km orvhalászhálót szednek össze, és az orvhalászok már halálosan fenyegetőznek, meg lövöldöznek is a halőrökre.

  Ha ennyire biztosan tudja, hogy közröhej a szövetkezet telepítése akkor miért nem tesz valamit. Egyébként furcsának találom, hogy a halászati felügyelőt igen csak sűrűn küldik szinte CSAK mihozzánk. Nem, hogy körbenéz, mint ahogyan az ilyen ellenőrök szokták, vagy csak a papírokat megnézik, hanem időnként ő maga számolta le a halakat. Elhiheti, hogy még a köröm nagyságú halat is meglehet számolni, akár mekkora tétel is legyen, csak ez már szakmai kérdés.

  NAGYON kérem járjon utána, vagy ha valaki tudja miért nem lehet halászni az Európai vizekben, csak itt akkor kérem írja meg ide vagy az email címemre is jó lesz: silurusricsi@gmail.com

  Mert én már több óra keresgélést töltöttem a neten és belefáradtam, mert semmit nem találtam ezzel kapcsolatban, lehet, hogy béna vagyok, nem tudom. Így lassan kétségbe vonom ezt is, mert csak szóbeszédnek tűnik. Sehol egy hivatalos cikk. Azt viszont halottam, hogy esetleg azért nincs halászat, már ha nincs, mert a folyók túlságosan szennyezetek, már csak a mi vizeink a megfelelőek, de ha így haladunk a szennyezésben akkor a mi vizeink sem lesznek valami jók, meg a halk sem.

  Az előző hozzá szólásomban említettem az a Dunai horgászt. Olyan dolgot említett nekem, amit akkor sem tudtam volna kitalálni, ha agyonvernek. A következő volt: Amikor kiderül, hogy egy folyó menti cég szennyező vizet engedett a folyóba akkor a többi is követi a szennyezésben, azzal a jelszóval, hogy majd az elviszi a balhét, aki lebukott. Tudom csak szóbeszéd, míg be nem bizonyosodik, de nem elképzelhetetlen.

  Azt is hallomásból tudom, hogy az egyik horgász elnök panaszolta, hogy a vizeikből csak azt a halat tudják kifogni, amit belehelyeztek, mármint csak a nagy halakat. A kicsik valahogy meg sem tudnak nőni, de vajon miért? Talán azért mert vannak akik mindent hazavisznek anélkül, hogy beírná, mert méreten aluli.

  Szóval ez nem halgazdálkodás, mert a halgazdálkodás arról szól, hogy a kis halat belerakjuk a vízbe, majd megnő a természetes tápláléktól, és vissza kifogjuk. Elég nagy baj, hogy a horgász egyesületek igen sok piaci méretű halat telepítenek a vizekbe, de természetesen azt kell, hogy belerakják, hisz különben nem lenne semmi a fogási naplóban. Szóval akkor hol van a halgazdálkodás?
  Személy szerint kétnyarasnál, az-az 20- 30 dkg-os halnál nem engednék nagyobbat telepíteni, mert akkor már lenne halgazdálkodás, vagyis, ha megtudna nőni a szerencsétlen hal.

  Ha hülyeséget beszéltem azzal kapcsolatban, hogy kiket engednék a vízre, akkor kérem, indokolja meg, hogy miért! Arra is megkérem, hogy minden szemszögből nézze meg a dolgot, már amennyire beletud látni. Ha nem megy, akkor meg elégszem csak az ön nézetével, látásmódjával, majd megpróbálom az én nézeteimmel összevetni, és egy jót vitatkozunk rajta. Mert szerintem tök jó ez az egész internetes csevegés.

  Ja, én is találkoztam ma egy halásszal. Pontosabban a szövetkezet elnökével, és elbeszélgettem egy kicsit vele, ezekről a dolgokról, mármint önről.
  Felvilágosított, hogy szerencsére nem sok egyén van, aki ilyen nézeteket vall, mint ön, és megkért, hogy hagyjam az egészet a francba mert semmi értelme csak idő pazarlás, és nem vegyem komolyan.
  Én személy szerint azért másként gondolom, mert jó néha vitatkozni egy kicsit, megvitatni a különböző nézeteket. Izgalmasnak találom, talán jó hecc, de attól még komolyan veszem.”
 • 10. halász rezső 2008. augusztus 22. 12:11
  „Tisztelt Silurusricsi Úr!

  A cápa témájában, gondolkozzon = rá fog jönni!

  Szeretném, ha elárulná, hogy Önök mit fizetnek a Tiszán 1 folyam kilométer, szabad, éves, mennyiségi, "méret és fajlagos tilalmi", korlát nélküli szabadrablásért? Lásd évekkel ezelőtt a vajdaságból behozott több méteres átmérőjű fenék varsák stb...
  Az élő vizek, nyereség érdekelt cégek kezébe történt átjátszása óriási hiba volt, lásd a Balatont és a Tisza megyei szakaszát is. A szövetkezet éves közölt telepítési és fogási mennyisége pedig, egyszerűen közröhej!! De egy ilyen ,,történész-pedagógus" halász ember bizonyára azt is tudja, hogy Európában a természetes folyó vizeket már nem halásszák.
  A horgász egyesületek kezébe kerülő vizeken víz és hal gazdálkodás folyik, nem pedig garázdálkodás! Tudom ezek Önöknek egy rettegett dolog, de hát ez a jövő, ezért javaslom keressenek végre munkát!
  Az hogy Ön kiket engedne a vízpartra, az meg minősíti az Ön arroganciáját.
  Ja, én is találkoztam egy halásszal, hál istennek az utolsóval, és ez nem egy utópia, már csak pár év kell hozzá, hogy elmondhassam!”
 • 9. Silurusricsi 2008. augusztus 21. 23:05
  „Kedves Rezső úr!

  A szemétről nem szükséges beszélni, olyan szinten, hogy kinek a partján van, és hogy kién nincs. Mert mindenütt van, folyamatosan jön. Bizony, hogy vannak olyan felvételek, ahol horgász kezelésű vízterületen ömlesztve van a szemét. Az meg csak az egyik része, ami látszódik, jóval több van ott, ahol már a növényzet belepte. Van mit takarítani az biztos.
  Ha figyelte a híradásokat, akkor hallhatott olyat, hogy sok 10 milliót költenek néha néhány km -es csatorna tisztítására. Na nem a szövetkezet esetében volt ez, hanem valami más cég esetében. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyi pénzre lenne szükség ahhoz, hogy meglegyen tisztítva Csongrád megye a szeméttől.

  Szerintem, ha a szövetkezet nem lett volna kifosztva a privatizáció során akkor ma igen csak milliárd közeli vagyonnal rendelkezne, és egy ekkora volumenű cég sokkal többet tudna fordítani a szemét eltávolítására. Csak egy két pl. halászcsárdák Szegeden és a megye területén mindenfelé, Csanyteleki halastó rendszer. Ja és a kicsalt horgász kezelésben lévő vizek, amikért most jó sokat kell fizetni, hogy valaki tudjon rajtuk horgászni.

  Sőt maga szerint még tovább kellene darabolni a területeket, hogy a horgászok még többet fizessenek. A megyében tök jó lenne, ha mondjuk 50 felé lenne darabolva a vizek horgászhatósága. A mai viszonyok mellet vegyünk 12000 Ft-os éves felnőtt jegyet, amivel igen csak keveset mondtam. Ha valaki az egész megyében szeretne horgászni akkor éves szinten csupán 600000 -et kellene kiperkálnia évente. De vegyünk egy reálisabb összeget ,meg egy kis emelést, mondjuk 20000 FT -ot ? 1 milla. Ez már egészen szuper. A jelenlegi 11000 -hez képest. Kivéve a horgász vizek.

  Végre egy pici kis élet jelet tud mutatni a szövetkezet, egy kis enyhe fejlődés, és vannak, akik ezt a kicsi kis fejlődést irigylik, így úgy vannak vele, hogy még most kell eltaposni. Na nem, mi halászok nem hagyjuk. Épp elégé szétszedtek minket, épp itt az ideje talpra állni.

  Maga nincs tisztában a dolgok menetével, úgy állítja be a dolgot, minthogyha a horgászok megengedték volna, hogy mi halásszunk. Ez eléggé nevetséges és gyereke, és ezzel a viszonylag tudatlan embereket meg is lehet etetni, de majd én odafigyelek és felvilágosítok mindenki, hogy ne legyen félre informálva.

  Szóval a kezdet kezdetén voltak a halászok, és a horgászok még, mint külön fogalom nem létezett, de a módszer létezett. Nincs információm róla, hogy mikor, de valamikor a század fordulón lehetett, amikor is megalkották a halászati szabályzatot és kialakították a horgászat fogalmát is, és külön kategóriába rakták, hogy akik nem hívatás szerűen akarnak halat fogni azoknak is meg legyen a lehetőségük a halfogáshoz.

  Amivel igen csak nagy hibát követtek el a régiek. Mert nagyon sok nem hozzá értő van a vízen és okoskodik, közben meg rabolja a vizet. Mert ha azt vesszük sok kicsi sokra megy.

  Nagyon érdekes több mint 1000 évig nem volt gond, de megjelentek a horgászok, meg a szennyezések, és az utóbbi évtizedekben a villanyos halászat, ami nem megengedett módszer, és ennek tetejében az okoskodók.

  Véleményem szerint, hogy rend legyen sorra felkellene számolni az egészet, és csak szakembereket engednék a vízre. Rendkívül szigorúan büntetném a villanyos orvhalászatot, sora megszüntetném a horgászokat, és a szennyező forrásokat is. Legfeljebb nyugdíjasokat, gyerekeket, és betegeket engednék horgászni akik az ilyen fajta nyugalomban tudnak gyógyulni, mert a sok stressztől szüksége van az ilyen fajta kikapcsolódásra. DE ŐK MIND INGYEN TEHETNÉK a jelenlegi szabályzás mellet.

  A cápával meg mire akar kilyukadni. Kérem, fejtse ki egy kicsit bővebben.

  A fogásról meg csak annyit, hogy nem olyan rég találkoztam a Körösön egy horgásszal, aki a Duna kanyarból jött. Kérdem tőle: miért? ,,Mert itt még lehet fogni halat, jövőre csak ide fogom kiváltani a jegyet a Dunán nem akarok többet horgászni, mert nincs értelme."

  Kíváncsian várom a reagálást.

  Igaz, én nem vagyok az Újhelyi Dezső, csak egy halász.”
 • 8. Halász Rezső 2008. augusztus 21. 14:35
  „Újhelyi Dezsőnek! Milyen halat tenyésztetek? Cápát?
  Nem ismerek, olyan horgászt aki örülne annak a ténynek, hogy ti kezelitek a vizet! De mivel ti vagytok a vízkezelők, ez nem csak a fogásokon látszik, hanem a vízpartok állapotán is. Legtöbben nem félnénk ha a saját horgászegyesületünk kezébe kerülne az adott tisza szakasz kezelése, és nem egy olyan nyereség érdekelt cégébe mint a tiétek, akik álszent módon próbálják a minden napos "rablógazdálkodásukat" már már karitatív munkaként feltüntetni.
  Halászok! ne gazdálkodjatok a mi pénzünkön, a mi tiszánkon, a mi halainkkal. Egyenlőre még megtehetitek, de az óra ketyeg - nektek visszafelé!”
 • 7. Újhelyi Dezső 2008. július 07. 13:24
  „Minden horgász örülhet annak, hogy a szövetkezet kezelésében
  van a megyei természetes vizek jó része. A szövetkezet gondol
  a horgászok azon részére is akik nem tudnak milliókat költeni, hogy horgászhassanak. Szét kell nézni mennyit is kell fizetni azokért a vizekért melyek ki kerültek a kezelésünkből. Atka, Mártély, medencés kikötő, tápé téli kikötő, Fehéttói csatorna,
  Serháztisza, Mámai- holtágak, Búzás, Ezek össz éves engedélyének ára több mint kétszázezer Ft. Ezt akarjátok folytatni? A Tiszáért, körösért ó, Marosért stb is több mint kétszázezret akartok fizetni? A vezérszamár rossz irányba vezet
  benneteket. Mi újság a horgászparadicsomokkal? Már csak uborka? Rezsőnek csak annyit, hogy a szövetkezet l952 ben már létezett. A horgászok nélkül is boldogult. Ezután is fog ha hiszi ha nem most is tenyésztjük a halat, de szakmailag nem lehet horgász és orvhalász ésszel a természetes vizeken halgazdálkodást végezni.”
 • 6. csongrádi halászatellenes egy. 2008. április 09. 21:41
  „Csongrádon is érdemes lenne körülnézni valakinek.A halászok nem túl korrekt dolgokat művelnek,főleg egy valaki M D. Az idei évet igen jól kezdte. Megvillanyozta a Tiszát,engedély nélkül átvágta a gátat.Ezeket a dolgokat bárki megteheti,mivel nem jár érte büntetés. Az idén új szabályok lépnek törvényben,amit mi horgászok alkottunk.Ha valami nem megy szép szóval,majd mi megoldjuk magunk. Egy kicsit megfingatjuk őket.”
 • 5. halász rezső 2008. február 27. 16:40
  „Találkozunk! Ez minősít, és az a szomorú hogy a magadfajták rabolják az élővilágot büntetlenül. Vegyétek már észre halászok, hogy kitartottak vagytok! Azokat a halakat halásszátok amiket mi telepítünk a vizekbe, ha nem így lenne akkor az a "nyomorult" halászati szövetkezetek hogyan lenne képes ilyen nagyságú nyereséget realizálni. Arcátlan, élősködő tetvek! tenyésszétek a halakat, ahogy ezt a kulturált halászok nyugat-európában már rég teszik!”
 • 4. találkozzunk 2008. február 18. 20:43
  „Ja és elfelejtettem mondani az a bunkó aki ezt az aláírást felhozta, az Csongrád megye legnagyobb orvhalásza, én személyessen háromszor fogtam el. A Medencés kikötöben évekik orv halászott a tiszai ártéri barnai kubikon is meg szokott jelenni az úr.Nekem személyessen azt mondta,hogy ha neki nem jut hely a Tisza alsó szakaszán, akkor mindent megtesz a halászat ellen! "A köcsög" Ha ö sem halászhat akkor senki sem.Aranyos gyerek ez a Bandi?Szóval a legnagyobb rabló patkányokat nem hagyják érvényesülni a halászok. De igazuk is van!”
 • 3. találkozzunk 2008. február 18. 20:19
  „Halász Rezsi verd anyádba abba a bunkóba!!!!”
 • 2. Lala 2007. december 16. 16:00
  „országgyülési képviselőinknek most fontosabb dolga van tele kell tömni a zsebüket a pénzünkkel, el kell kotyavetyélni a maradék állami tulajdont”
 • 1. Halász Rezső 2007. december 15. 20:03
  „Már nagyon ideje volt az aláírás gyűjtésnek! Ennél mondjuk sokkal drasztikusabb fellépésre is szükség lenne. Csak a nem horgászó újság olvasokkal lehet olyat elhítetni hogy "eredményes gazdálkodást végeznek" Aki látta már hogy mit szednek ki a vízből "halászat" címszó alatt, annak ez a szőveg gyomorforgató!!!
  Ja, miután átszűrték a tiszát, és véleményem szerint csak a minimális telepítést végzik, joggal állíthatja hogy eredményes a gazdálkodásuk. Nincs szükség a halászokra, létesítsenek hal nevelő farmokat - és gazdálkodjanak ott eredményesen, a saját pénzükkel!!
  Hol lehet ilyen aláírás gyűjtő ívet kapni, volnánk egy páran akik máris elkezdenénk a gyüjtést!
  Az országgyűlési képviselőink is tehetnének valamit!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

280 millió az egészségügyre

Újabb ötmilliárd forintot oszt ki az egészségügyi intézmények között a kormány – a pénz a… Tovább olvasom