Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Alapétel, alaplé, mindenhol rotyog a halászlé

Szeged - Majdnem mindegyik szegedi vendéglő árul halászlét karácsonykor, van, ahol kétszer annyi fogy, mint az év többi részében. Aki nem étteremben veszi, az magának főzi az ünnepi ételt.
Karácsonyi alapétel a halászlé, Szegeden is mindenkinek ez az alapleves az ünnep első, esetleg második napján. Változó, hogy ki mikor fogyasztja, de a legtöbben szenteste néznek a tányér fenekére. A halászcsárdák nagyüzemben főzik az ünnepi ételt, a vendéglőkben is rengeteg az előrendelés.

– A világ legnagyobb bográcsát kell bevetnünk, amely 4500 literes – mondja Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda és Panzió tulajdonosa. Fővárosi éttermében két nap alatt 600 adag fogyott elővételben, a Fehértóiban pedig napok óta egymás kezébe adják a kilincset a vevők. Budapesten 1800, Szegeden 1700 forintot kérnek egy adag vegyes léért. Frank Sándoréktól még Németországból is jött rendelés.



– Annak ellenére, hogy nem vagyunk halászcsárda, évek óta nagy az érdeklődés a halászlevünkre – mondja az Illés Panzió és Stüszi Vadász Étterem tulajdonosa, Illés-Németh István. Szerinte ilyenkor megduplázódik a forgalom, kétszer annyit adnak el néhány nap alatt, mint az év többi részében. A karácsonyi forgalom 50 százalékát teszi a hallé, a másik felét pedig az egyéb ünnepi ételek. Náluk pontyból fogy a legtöbb, pedig egy árban adják a harcsából készült főzettel.

A Tisza közelsége ellenére Szeged nem számít nagy halfogyasztó városnak, de az országos átlagot így is túlszárnyalja. Frank Sándor elmondása szerint 1996-ban még csak 2,5 kiló, ma viszont már mintegy 9 kiló évente az egy főre jutó halfogyasztás a városban.

Tésztás
A bajai születésű Póda Jenő önkormányzati képviselő maga főzi a halászlét. Természetesen a Duna-parti város receptjét követi, azaz alaplé nélkül készíti, a végén gyufatésztát tesz bele. – A feleségem jászsági, de ő is megszerette a bajai halászlét, csak ilyet eszünk otthon. Szerencsére egyre több helyen lehet kapni gyufatésztát, ma már könnyű beszerezni Szegeden is – mondja a politikus. – Természetesen elismerem, sőt szeretem is a szegedit, de őrzöm a hazai hagyományokat.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
  • 21. csonakos 2012. december 22. 20:14
    „Nem ördögtől való a filézés!
    Itt a segítség hozzá: http://www.youtube.com/watch?v=wwYY38sHCg8
    Nem értem, mindenki fél ettől a rutinszerű művelettől, akinek eddig egyszer megmutattam azóta mind egyedül végzi! Ez egy igen jó oktató videó!”
  • 20. csonakos 2012. december 22. 20:11
    „16. tszebeni 2012.12.22. 17:42
    A Fehértói halászcsárda felé kell menni a régi ötösön és ott a két körforgalom után, ahol a nagy tartályok vannak már tábla is van! A csárda előtt van, jobbra kell az útról letérni! Jól látható!”
  • 19. gaabe 2012. december 22. 19:40
    „Igazi karácsonyi ajándék a Szegedfish kft től hogy <moderálva> halat filézni karácsony előtt”
  • 18. azigazitrebitsch 2012. december 22. 18:55
    „17. maz 2012.12.22. 18:49
    Csak a pontosság kedvééért ijet =ilyet.
    Egy valamire adó szegedi (magyar ember) ilyet nem csinál.
    Boldog karácsonyt !”
  • 17. maz 2012. december 22. 18:49
    „15. Óperenciás 2012.12.22. 15:50
    kimaradt a pikkelyekböl alaplevet főzünk
    lusta ember halászéje
    egy valamire ado szegdi ijet nem csinál”
  • 16. tszebeni 2012. december 22. 17:42
    „Szegedfish honlapja nem árul el túl sokat hol is található a halboltjuk, tud valaki esetleg google maps linket/ koordinátát küldeni?”
  • 15. Óperenciás 2012. december 22. 15:50
    „Bajai halászlé

    1 kg tisztított hal
    1.3 liter víz
    1 nagy fej hagyma, apróra vágva
    1 evőkanál pirospaprika
    1 gerezd fokhagyma
    1 dl vörösbor
    1 halászlékocka


    Mindent egyszerre, végig nagy lángon! A főzési idő: a forrást követően 30-40 perc.
    A hagymát és a megtisztított, szeletelt halat egymásra tesszük, felöntjük az 1.3 liter vízzel és felforraljuk.
    Amikor nagyjából elforr a habja, hozzáadjuk a pirospaprikát, a vörösbort és a halászlékockát.
    A fokhagymát a főzés vége előtt egy kicsivel tesszük bele.
    Óvatosan apránként sózzuk, nehogy túl sós legyen!
    A halat tálra tesszük, úgy tálaljuk!
    Külön tálban tésztát kínálunk hozzá.”
  • 14. kumisz 2012. december 22. 15:11
    „13.
    Hát igen, nem mindenkinél fenékig tejföl........
    De sajnos ezt csak az tudja aki "benne van a leesben "
    Boldog Karácsonyt MINDENKINEK!”
  • 13. nobody13 2012. december 22. 13:46
    „"Karácsonyi alapétel a halászlé, Szegeden is mindenkinek ez az alapleves az ünnep első, esetleg második napján."

    Ez azért nálam most üti a biztosítékot. Mondjuk, csinálnék egy felmérést, kinél parizer vagy zsíros kenyér az ünnepi menü... És nem a Kárász utcán :-((”
  • 12. allegro 2012. december 22. 12:29
    „Szerintem legtöbben meg kellett, hogy vegyük a karácsonyi halat. Gyors romlékonysága miatt viszont még MA el is kell készíteni!
    Én is felpucoltam hajnalban a tegnap vettet, 1 napra pedig biztos nem vágom a fagyasztóba, anélkül pedig tovább nem tartható, tehát nincs mese, még ma el is kell azt készíteni. Még karácsony előtt!!!

    Bár még pár nap a nagy napig, a halhús viszont nem várhat. Majd hagyunk belőle belőle szentestére is. Legalább nem kell az étekekben tobzódni és mindent egyszerre fogyasztani, ill.ránk romlani se fog semmi, karácsony napjára a hal már el fog fogyni, és jöhet a következő felvonás pulyka és társai.
    Most leglább kényelmesebben, több napon át, jobban átadhatjuk magunkat az ünnepnek.
    Pici lelkifuralással, hogy nem ma kellene elkészíteni, de ez esetben szükség törvényt bont, különben is a hétvége már az ünnep jegyében telik.”
  • 11. csonakos 2012. december 22. 12:18
    „10. cselac 2012.12.22. 10:14
    "a mákos guba, bableves pedig valóban nem ünnepi étel, sosem volt az, ezeket az ételeket karácsony böjtjén, azaz december 24-én fogyasztották, lévén, hogy szigorú böjti nap volt valamikor."
    Hívő embernek, ma is szigorú böjti nap! Arról nem is beszélve, milyen igazat szóltál a hagyományokkal!:)”
  • 10. cselac 2012. december 22. 10:14
    „Na de azért ne legyünk demagógok, kedves csonakos, azt mind tudjuk ebben az országban, hogy sírni és háborogni mindig is sokkal könnyebb volt, mint tenni azért, hogy jobb legyen :).

    tavimaszlag: esetleg javasolnék még egy karácsnyi Burger King menüt a családnak, lehet a gyerekeknek háromkirályokat játszani az ajándékba kapott koronákkal...a mákos guba, bableves pedig valóban nem ünnepi étel, sosem volt az, ezeket az ételeket karácsony böjtjén, azaz december 24-én fogyasztották, lévén, hogy szigorú böjti nap volt valamikor. A karácsonyfa pedig lehet trendi, de azt sem árt tudni, hogy a középkorhoz igazából semmi köze, gyakorlatilag a XX. század elején kezdett elterjedni. Az sosem baj, ha haladunk a korral, sőt, igazából lehet magasról is tenni a hagyományokra, de az a nemzet, amely nem tud modern kultúrájának szerves részeként tekintetni a hagyományokra, szokásokra, halálra van ítélve. Ezt ki ehet nevetni, le lehet söpörni az asztalról, de előtte talán érdemes szétnézni a világban, hogy azon europér országok, ahol a hagyományok tisztelete a mindennapok szerves része, hogy is állnak gazdaságilag...

    Áldott, békés, hagyományokkal átszőtt modernitásban gazdag, szeretetteljes karácsonyt kívánok (amely amúgy nem az ajándékozás ünnepe, hanem ekkor ünnepelik a keresztény egyházak Jézus születését. Na persze itt lehet újabb bökkenő, hiszen milyen őskori már ez az egész Jézuska-sztori...de azért ilyenkor csak jólesik a családdal lenni, meg 2 napig lébecolni, nem? :))”
  • 9. csonakos 2012. december 22. 09:33
    „8. Jozsoci 2012.12.22. 01:37
    Annyiszor leírtuk már! Itt nézzél szét! http://www.szegedfish.hu/
    Ha te magad nem tudod ezt az egyszerű filézést megcsinálni, itt a segítség hozzá: http://www.youtube.com/watch?v=wwYY38sHCg8”
  • 8. Jozsoci 2012. december 22. 01:37
    „A ritka akciók kivételével a pontyfilé ára 2.000,- Ft/kg. Én ezt nem tudom kifizetni, marad a csirke far-hát.”
  • 7. Pandora 2012. december 21. 20:56
    „Mi is halat eszünk :)
    halászlé, sült hal, sajttorta.
    ezt némi pezsgővel leöblítjük :)”
  • 6. tavimaszlag 2012. december 21. 17:58
    „1: haladni kell a korral! nálunk ananászos pulykasült, halászlé, tiramisu, forraltbor! trendi karácsonyfa, nem a középkorban élünk! a bableves, mákosguba nem ünnepi étel még akkor sem, ha régen ez volt...”
  • 5. eljensokaszeged 2012. december 21. 16:21
    „a cím, prájszlesz :D horváth attila for president!”
  • 4. csonakos 2012. december 21. 13:34
    „3. Esovaro 2012.12.21. 11:54
    A halat mi elsősorban nem karácsonyi ételként fogyasztjuk és a halfogyasztásunk messze az átlag fölött olyan nyolcvan kiló/év! Főleg, tiszai halat eszünk, ami zöme keszegféle úgy harminckiló, harcsa úgy tízenötkiló, süllő, ponty, márna, csuka, kecsege a többi! Az idén is sikerült venni szép nagy kecsegét 2,5 kilóst a Maros alacsony vízállása miatt sok átjött a Tiszába. Amurt és Busát ha nem a Tiszáról a Szegedfischtől szoktunk venni! Jártam azon a részen horgászni én is míg bírtam magam és a Bissei tározón fogtam gyönyörű pontyokat. compót!
    Kiegészítés a kapható gyufatésztához; egy igazi bajai halászlé, frissen gyúrt, nyújtott, készített gyufatésztával az igazi!
    Egy a sok recept közül!
    http://www.youtube.com/watch?v=a8M37tU6Hs0”
  • 3. Esovaro 2012. december 21. 11:54
    „Az 1-eshez. Miert lenne? helyileg nagyon kulonbozok a karacsonyi etkezesi menuk es szokasok. Zalaban a hal nem kulonosebben volt elterjedt,inkabb csak az utobbi evekben lett egyre gyakoribb,pedig van ott viz ,kozel a Balaton ,.Drava, Mura,meg a horgasztavak. Ott a szentesten a kocsonya a kotelezo kaja szinte mindenhol.Mi azert foztunk halat,mert az anyai nagyapam kisszerszamos halasz volt a Dravan es nalunk mindig volt hal, foleg harcsa ,sullo, de azok a nagy bohonc nyurga pontyok is.”
  • 2. csonakos 2012. december 21. 08:40
    „Ha valaki kipróbálná ezt akarácsonyi édességet!
    A klasszikus mákos guba
    Hozzávalók:

    6 nagyobb kifli
    1 liter tej
    vaníliás cukor
    3 tojás
    15 dkg darált mák
    8 dkg cukor
    5 dkg porcukor

    A kifliket hagyd egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez. Ne hagyd felfőni! Keverd bele a vaníliás cukrot is.

    A mákot keverd el a porcukorral. Fogj egy jénai tálat, vajazd ki. A kifliket karikázd fel, és rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 25 percig.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38 településnek 681 milliós támogatás

Minden pályázó kapott támogatást a Belügyminisztériumtól. Tovább olvasom