Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Alig fogy a gáz, mégis meleg van a lakásban

Szeged - Ezekben az enyhe januári napokban őrlángon mennek a konvektorok a hagyományos fűtésű lakásokban, az újakban pedig be se kapcsolnak a kazánok. Január 5-én a napi középhőmérséklet elérte a plusz 8,6 fokot, emiatt feleannyi, 5,2 millió köbméter földgáz fogyott el a GDF SUEZ Zrt. tájékoztatása szerint, mint a tavalyi tél leghidegebb napján. Az időjárás a kedvünkben jár.
– Nem szeretek fázni, ennek ellenére a nap nagy részében őrlángon járnak a konvektorok a két szobámban, olyan jó idő van odakint – mondta a szegedi Nógrádi Ferencné. – Csak késő délután tekerem fel 4-esre vagy 5-ösre a készülékeket, attól függ, melyikben vagyok. Így lehet egy kicsit spórolni. Régebben naponta felírtam, mennyi gázt fogyasztottam, most már csak havonta, de így is látszik a különbség.

A precízen vezetett nyilvántartás szerint 2012 decemberében 203 köbméter földgáz ment el a 40 éve épült, 55 négyzetméteres lakásban, 2013 decemberében pedig csak 180, köszönhetően a hónap utolsó harmadában mért magasabb hőmérsékleteknek. A nyugdíjas asszony lakásának egész éves fogyasztása tavaly 1225 köbméter volt. Most abban reménykedik, ha még egy hétig ilyen enyhe maradna az idő, akkor félhavi „árengedményt" nyerne a tél általában legkeményebb és leghosszabb hónapjából.

Nógrádi Ferencné azt reméli, ha marad az enyhe idő, jóval kevesebb gáz fogy idén januárban, mint máskor. Fotó: Frank Yvette
Nógrádi Ferencné azt reméli, ha marad az enyhe idő, jóval kevesebb gáz fogy idén januárban, mint máskor. Fotó: Frank Yvette

Mivel a földgáz köbmétere most kerekítve 110 forint az úgynevezett első díjszabási kategóriában, évi 1200 köbméter alatti fogyasztásnál – az alapdíjat pedig most ne számoljuk hozzá – Nógrádiné decemberben 2530 forintot spórolt meg. Nem nagy összeg, de ez is valami. Ha január közepéig napi 2 köbméter, azaz 220 forint lesz a megtakarítása, akkor további 2640–3000 forint plusz marad a pénztárcájában. A cirkófűtéses lakásokban még ennél is kedvezőbben alakulhatnak a számlák, hiszen a konvektoros fűtés nem energiatakarékos megoldás.

 1 fok, 6 százalék

Hogyan spórolhatunk a hátralévő, cudarabbnak ígérkező hetekben? – Ha egy fokkal lejjebb visszük a belső hőmérsékletet, 6 százalékkal csökken a fűtésszámla – magyarázta el lapunknak Domonkos László, a DOMI Épületgépészet egyéni vállalkozás tulajdonosa. A mérnök hozzátette: ez a számítás a 21–23 fok közötti tartományban igaz, de a megtakarítás mértéke elsősorban az épületek hőtechnikai tulajdonságaitól, a hőszigetelés mértékétől függ.

– 2013-ban se volt hideg január elején, de 2014 első 5 napján még ennél is jóval enyhébb volt az időjárás.

A napi középhőmérséklet most 5,3 fok, míg 2013-ban 2,3 volt – tájékoztatott Varga-Futó Ildikó, a GDF SUEZ Zrt. kommunikációs igazgatóságának PR-szakértője.

– Az átvett földgáz mennyisége az eltelt 5 napban 28,6 millió köbméter, míg 2013-ban ennél azért több, 36,5 millió volt. Idén tehát 22 százalékkal kevesebb gázt vettünk át, mint az előző év hasonló időszakában.

Azzal kapcsolatban, mekkora a különbség a mostani napi elfogyasztott földgázmennyiség és a 2012–2013- as tél leghidegebb napja között, ezt válaszolták: a tavalyi tél leghidegebb napja 2012. december 13. volt, akkor a GDF SUEZ ellátási területén, 6 megyében a napi középhőmérséklet átlagaként mínusz 5,9 fokot jegyeztek fel. Az átvett mennyiség napi 10,3 millió köbmétert tett ki. Ezzel szemben 2014. január 5-én a napi középhőmérséklet elérte a plusz 8,6 fokot, emiatt feleannyi, 5,2 millió köbméter földgáz fogyott el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehúzta a rolót a dorozsmai pékség

Nem bírta tartani a lépést az olcsóbb konkurenciával, és 42 év után bezárt a Coop dorozsmai sütőüzeme. Tovább olvasom