Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Alkoholban és heroinban utaztak a csempészek

Dél-Alföld - Alkoholból és heroinból többet, marihuánából kevesebbet, csempészcigiből szinte majdnem ugyanannyit foglaltak le a pénzügyőrök idén a dél-alföldi régióban, mint 2013-ban.
Idén is mozgalmas évük volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régióban dolgozó pénzügyőreinek. A csempészek újra hatalmas mennyiségű illegális cigarettával, alkohollal, kábítószerekkel és egyéb csempészáruval próbáltak Magyarország területére lépni.

– A dél-alföldi régió területén, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében decemberig 8407 esetben 312 ezer doboz cigarettát, valamint 4164 esetben 50 ezer liter alkoholt foglaltunk le. Dohányáruból tavaly szinte pontosan ekkora mennyiség akadt pénzügyőrkézre, illegális alkoholtermékekből viszont akkor csak 35 ezer litert foglaltunk le. Két és fél éve a pénzügyőrök már nem foglalnak le kábítószert, kizárólag felderítjük, majd haladéktalanul értesítjük a területileg illetékes rendőrhatóságot. 2014-ben az összes felderített kábítószer mennyisége 241 kiló volt: 65 kiló volt a heroin, 173 kiló a marihuána. Tavaly marihuánából 375 kilót, heroinból mindössze 5 kilót derítettünk fel – tájékoztatott Némedi-Varga Éva pénzügyőr őrnagy.

Fotó: DM
Fotó: DM

A NAV dél-alföldi igazgatási főreferense elmondta, hogy a régióban a felderítési statisztikát továbbra is a dohánytermékek, az alkohol és különböző kábítószerek vezetik, de mellettük számos egyéb lefoglalás „színesítette" a palettát. Műalkotásokat, fejjel díszített urnát, női szobor fej részét, férfibüsztöt, oroszlánt ábrázoló faragványt és tengelic madarakat foglaltak le Röszkén, több ezer tesztoszteronampullát és Viagra-tablettát Röszkén és Tompán, a múlt század elejéről származó aranydukátokat Röszkén, hamis parfümöket és ruházati termékeket Nagylak térségében a közúton. – Többször számoltunk fel illegális fémkereskedést, valamint jellemzően Bács-Kiskun megyében magáningatlanok kertjében és udvarán telepített kábítószer-ültetvényeket is – mondta Némedi-Varga Éva.

Fotó: DM
Fotó: DM

Két érdekesebb eset volt az évben, a határátkelőhelyen átkelő utasok továbbra is képesek érdekes sztorikat előadni azért, hogy elvonják a figyelmet a jogsértésről, valamint egyre többször találkoznak a pénzügyőrök olyan jogsértéssel, amit csak akciófilmbe illő hajszával tudnak megakadályozni.

Fotó: DM
Fotó: DM

– A pénzügyőrök 6 kiló heroingyanús anyagot találtak nyáron egy szerb autóban Tompán. A járműben utazó szerb férfi és felesége úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visznek magukkal, elmondásuk szerint fürdőzni érkeztek az országba. A pénzügyőröknek feltűnt, hogy a pótkerék felnijén számos szerelési nyom látható: a szétvágott gumiban tíz csomagból heroin került elő. A másik esetben a pénzügyőrök Vésztő külterületén közlekedtek, amikor egy előttük haladó Opel hol gyorsított, hol lassított, többször áthajtott a szembesávba. Mellé hajtottak, és jelezték, álljon félre, azonban a sofőr megállás helyett gyorsított. A pénzügyőrök a rendőrség munkatársaival kezdték el üldözni az autót, amelyet Doboz külterületén, egy erdősávban, fák és cserjék között találtak meg. Az ajtaja nyitva volt, a járműben nem volt senki. Rövid keresgélés után az autótól ötven méterre előkerült egy magyar férfi, aki mezítláb, a bokrok között rejtőzködött. A pénzügyőrök a magára hagyott jármű mögött két fekete szemeteszsákot találtak, amelyben negyven kiló finomra vágott dohány volt – közölte az őrnagy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételosztás az Anna-kútnál

Meleg ételt és gyümölcsöket osztott a Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány a szegedi Anna-kútnál… Tovább olvasom