Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Állami gondozásba kerülhetnek a sérültek

Szeged - A december 1-jei városi közgyűlésen a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló napirend tárgyalásakor már szóba került az Agyagos utcai Waltner Károly Otthon ügye.
A december 1-jei városi közgyűlésen a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló napirend tárgyalásakor már szóba került az Agyagos utcai Waltner Károly Otthon ügye. Akkor Solymos László elmondta: az országban egyedüliként nem kerülne állami fenntartásba január 1-jétől az értelmileg sérült és mozgáskorlátozott embereket, valamint gyengén látókat, vakokat és siketeket gondozó Waltner Károly Otthon, holott azt a törvényjavaslat még tartalmazta. Az alpolgármester hangsúlyozta: értetlenül állnak a döntés előtt, mivel ehhez a kötelezően állam által ellátandó feladathoz nem nyújt támogatást jövőre az állam az önkormányzatnak. Így ha továbbra is városi fenntartásban marad a fogyatékos személyek 150 férőhelyes otthona, az évente mintegy 500 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Solymos elmondta, tájékoztatást kért az ügyben Soltész Miklós államtitkártól.

Január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyakorolja országosan az állam által átvett szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények felett a fenntartói jogokat. A Waltner Károly Otthon ügyében egyeztetések indultak a szegedi önkormányzat és a főigazgatóság között az intézmény jövőbeli sorsát és finanszírozási módját illetően.

Pintér Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője december 13-i levelében azt javasolta az önkormányzatnak: adja állami fenntartásba a Waltner Károly Otthont, szervezeti egységének megbontása nélkül, tekintettel arra, hogy az nem tartozik az önkormányzat ellátási kötelezettségi körébe. A főigazgató indoklásában leírta: „az intézmény egészének átadása – a feladatfinanszírozás részleteinek bizonytalansága miatt – az önkormányzat érdekével megegyezik".

Ennek megfelelően ma arról dönt a szegedi városi közgyűlés, hogy állami fenntartásba adja-e január 1-jével a Waltner Károly Otthont minden szociális és gyermekvédelmi szakellátást biztosító egységével, a fogyatékos személyek otthonával, a gyermekotthonnal, a nevelőszülői hálózattal és az utógondozói ellátással.

Név szerint szavaznak a felsőoktatásról
Ma név szerint szavaznak a szegedi önkormányzati képviselők felsőoktatási kérdésekben a délelőtt 9 órakor kezdődő városi közgyűlésen. Erre a Szegedi Tudományegyetem hallgatói sztrájkbizottsága kérte a képviselőket még a december 13-i rendkívüli ülésen, amelyen Pálmai Péter, a GTK HÖK elnöke felolvasta az egyetemisták 3 pontos petícióját. A testület megalkotja az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletét, és meghatározza a közgyűlése 2013. első félévi munkatervét is. Délután 2 órától közmeghallgatást tartanak az elővárosi közösségi közlekedésről és a közfoglalkoztatás helyzetéről.

Olvasóink írták

 • 2. ikszy 2012. december 23. 11:57
  „Majd az állam kézbe veszi. Jó prémiumért Soltész úr még olcsó közmunkásokat is felvesz a krematóriumok fűtői feladataira.”
 • 1. klj-54 2012. december 21. 21:29
  „Lehet, hogy indulatomban én értettem félre valamit, ha ez lenne akkor bocsánat!
  Biztosan én vagyok az végtelenül szellemileg alultáplált ember, mert nem értem miért veszik el a gyereket azon szülőktől akik anyagiak miatt laknak rossz körülmények között, de becsülettel nevelnék apraját?
  Jelen állás szerint havi 240.000 jut egy gyerek nevelésére, ez tartalmaz minden administrációs (!) és egyéb járulékos költséget.
  Nem lenne egyszerűbb havi 80 -at adni a családnak lakhatásra?
  Nem lenne jobb ha az a q..a kölök családban nőne fel?
  Láttam több gyermekotthont, Szegeden, Pécsett, Békéscsabán és erre arra.
  A kutyámat nem engedném oda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlanul ült a rácsok mögött

Jogerősen is felmentették Kreiniker Sándor kisteleki vállalkozót, aki fél évet ült előzetesben, s első fokon még 8 évet kapott. Tovább olvasom