Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Állami kézbe kerül a tankönyvellátás

Szeged - A kisebb beszállítókat és a számottevő kedvezmény nyújtására képtelen kiadókat is várhatóan ellehetetleníti, hogy a tankönyvellátás jövő év szeptemberétől egyetlen állami cég kezébe kerül.
A parlament elfogadta a kulturális bizottság javaslatát: a tankönyvellátás egyetlen állami cég, a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (Kello) kizárólagos joga lesz. Ez azt jelenti, hogy 2012. október elsejétől a Kello gyűjti össze az egész országban az iskolák tankönyvigényét, ő szerzi be a könyveket, és juttatja el az intézményekhez, szedi be a vételárakat. Ezt a feladatot korábban az országban működő 30–40 regionális és csaknem száz kisebb terjesztő látta el, akik az új rendszer bevezetésével nehéz helyzetbe kerülnek.

Idén mindekinek megvan a tankönyve. A szakemberek viszont úgy vélik, jövőre gondok lehetnek a terjesztéssel. Illusztráció: Schmidt Andrea
Idén mindekinek megvan a tankönyve. A szakemberek viszont úgy vélik, jövőre gondok lehetnek a terjesztéssel.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Az oktatási államtitkárság tervei szerint a könyvtárellátó hatékonyan működik majd, és középtávon árcsökkenést ér el az iskolai tankönyvterjesztésben. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) azonban nem ért egyet a módosítással.

A kisebb kiadóknak sem kedvez

A tankönyvpiacon közel tucatnyi kiadó kínálatából válogathatnak az intézmények. Ezek közül a legnagyobb forgalmat a Nemzeti Tankönyvkiadó bonyolítja 5,5 milliárd forint forgalommal, második helyen a 2,95 millió forintos árbevételű Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. áll, ezt a szegedi székhelyű, 2,6 milliárd forint bevételt produkáló Mozaik Kiadó Zrt. követi. Hogy minél gazdaságosabb legyen a rendszer, a könyvtárellátó az intézmények rendeléseit összesítve versenyezteti majd a kiadókat. A kisebbek, amelyek képtelenek számottevő kedvezményt biztosítani, a terjesztőkhöz hasonlóan a létbizonytalanság szélére kerülhetnek.

– A javaslat alapvetően veszélyezteti az eddig jól működő tankönyvterjesztési rendszert – írta az országgyűlési képviselőkhöz címzett levelében Szarvas-Ballér Judit. A testület elnöke kifejtette, hogy véleményük szerint az új rendszer nem jár megtakarítással, semmilyen szakmai előnyt nem jelent, és olyan szereplőt, a könyvtárellátót hozza helyzetbe, amely az eddigi versenyben rendre alulmaradt a jelenlegi terjesztőkkel az iskoláknak kínált feltételekben, rugalmasságban, gyorsaságban, költséghatékonyságban, szolgáltatásokban. Ráadásul rendre késéssel fizetett a kiadóknak.

– A terjesztők többsége évtizedes tapasztalattal, kapcsolatokkal rendelkezik, amelyeket regionális ismereteik miatt tarthattak fenn – tudtuk meg Ujlakyné Gazdag Judittól. A Líra Könyv Zrt. általános vezérigazgató-helyettese elmondta: több vállalkozás a rendszerváltás előtt is végzett tankönyvellátást, a régi állami cégek utódtársaságaiként a mai napig szépen helytállnak. Munkatársaik rutinosan végzik a munkát, kialakult rendszer szerint dolgoznak, az iskolák igényeinek megfelelve. Az Országgyűlés döntése miatt a kisvállalkozások ellehetetlenülnek, de a nagyobbak is kénytelenek lesznek megválni néhány dolgozójuktól. A Líra Könyv Zrt. több száz milliós forgalmat bonyolít le a tankönyvellátásból. Szegeden több mint 20 általános és középiskolának szállítanak több ezer tankönyvet. Ha csökkenni fog a bevételük, a költségeket is csökkenteniük kell. Ujlakyné Gazdag Judit osztja a TVOT véleményét, miszerint a könyvtárellátó nem tudja majd egyedüliként kiszolgálni az iskolák igényeit, hiszen az egész országban helytállni hatalmas feladat, amelyhez nincs meg a megfelelő infrastruktúrája. Így a terjesztőknek maradt egy kis remény: ha a Kello felméri a helyzetet, tapasztalt alvállalkozókkal indítja újra a rendszert.

Olvasóink írták

 • 7. klj_54 2011. november 30. 18:22
  „Ez a fajta voluntarizmus már egyszer megbukott!
  Miért kell megint mindent államosítani?
  Orbán és bandája nem tanult a múltból?”
 • 6. piszkavas 2011. november 30. 14:11
  „Újraállamosítás. Megcsinálták az emberek magánnyugdíj pénztárakban megtakarított, a jövőjükre félretett pénzével (és gyakorlatilag lehúzták a vécén), megcsinálják a tankönyvekkel, megcsinálják az étkezési utalványokkal is. Közben szidják a csúnya nyugatot, az EU-t, az IMF-et. Az imperialista jelzőt még éppen vissza tudta nyelni Viktor a beszédei alkalmával. De meglehet, már öblöget vele.
  Egyrészt szűkítik a piacot, mesterségesen monopol helyzetbe kerül egy társaság ami nincs felkészülve rá, a piacról kiforgatott cégek meg kezdhetik a leépítést.
  Vagy alvállalkozókként kiadják a jelenlegi cégeknek? Akkor meg csak annyi történik, hogy az állam a vevő és a jelenlegi cégek közé helyezi magát és leszedi a sápot. Az olvasókönyv nem lesz olcsóbb, de legalább az államkasszába csorog a lé...”
 • 5. kiokushyn 2011. november 30. 12:00
  „Na, akkor majd októberre lesz tankönyvük a diákoknak!Nyomtathatják a tűzhöz közel állók.”
 • 4. Larsson 2011. november 30. 11:16
  „Az álam rossz gazda!”
 • 3. kilo 2011. november 30. 11:07
  „2: nem. Nem is fogják végiggondolni. A vezér egy unalmas focimeccs utolsó perceiben ezt szülte meg, akkor ezt kell csinálni.”
 • 2. macs 2011. november 30. 10:55
  „Végig gondolta már valaki, hogy a most működő cégek hány embert foglalkoztatnak és velük mi lesz, ha az utcára kerülnek?”
 • 1. deszkás 2011. november 30. 09:42
  „Ez még lehet jó is. A felhasznált 3-4 -szerese kerül a zúzdába. Nem is csoda mennyibe kerül.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyanú szerint kenőpénzt fogadott el a bíró

Mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezték annak a bírónak, akinek tanácsa szeptember végén szabadlábra helyezett egy nagy értékű adócsalás miatt előzetesben lévő férfit. Tovább olvasom