Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Aranyhétvége, fahéjillatban

Hullámzott a tömeg szombaton Szegeden, tömve volt minden bolt és karácsonyi piactér. Másnapra mintha elfáradtak volna a népek – sokkal csöndesebb volt az aranyvasárnap.
A Szeged Plazát is elözönlötték a vásárlók. Fotó: Segesvári Csaba
Meggyújtja az ember a harmadik gyertyát, fahéjillatú olajat csepegtet, fölszeleteli a gombát – hoppá, nincs itthon baconszalonna! De kinek van kedve aranyhétvégén kitenni a lábát a fahéjillatból? Tömve lehet az összes üzlet...

Szombaton így volt, mármint tömve, vasárnap egyáltalán nem tömegeltek a szegedi boltokban. Viszont hideg volt. Személyes tapasztalatok következnek a karácsonyt megelőző, utolsó előtti bevásárlórohamról.

Fagyöngy és vérnyomás

Ha már kitesszük a lábunkat, irány a piac, hiszen egyre több autó csomagtartójából kandikál ki a fenyőfa. A választék óriási, de egyelőre több a nézelődő, mint a vásárló. Mi is elhalasztjuk az üzletkötést. Be kell menni a csarnokba, hátha lesz a hentesnél kocsonyának való. Csak volt, de az örökké napsütötte arcú Zsolti – tényleg, hogy csinálja? nyáron érthető, törzsvendég a SZUE-ban, mesélte a múltkor, de ebben a ködben? – szentül megígéri: szerda reggelre összekészíti. Akkor nézzük az eleven pulykákat, meglepően sok van, rengeteg a gyöngyös is, és versenyt kukorékolnak a kakasok. Az árusok szerint egyre többen vesznek élő állatot, baromfit, galambot, halat. Talán elegük van az élelmiszer-átcímkézések híreiből.

Szokások

Egyhavi fizetésünk másfélszeresét költjük el karácsonyi ajándékokra, mi, magyarok. A németek húsz, a skandinávok két százalékát. Igaz, ők nem föltétlenül ilyenkor vásárolnak mosógépet, ágytakarót, DVD-t. Legföljebb egy lemezt, könyvet, ilyesmit.

Az anyaföldre tett ládából, ahogy mondja, az év utolsó brokkoliterméséből válogat egy vasutas egyenruhás fiatalember, megakad a keze, ahogy megpillantja kosarunkban a fagyöngyöt.
– Teának viszi?
– Dísznek.
– Pedig ez rendben tartja a vérnyomást. A maga korában én már innám...
– Kösz, én is örültem, hogy beszélgettünk.

Alkalom az alkalmira

Na gyerünk innen. Dicsérik a pláza választékát – alkalmi ruhákból. A rengeteg cuki trendi cucctól valósággal belázasodnak a nők, de választani lehetetlenség. Különben is, élő emberen még nem láttam ennyire megbonyolított, agyoncsicsázott ruhákat. Fél óra alatt hullafáradtak leszünk a puszta nézéstől. Levegőt!

– Rohanj ide, mert elkap! Én vagyok a csűr! – kiáltja egy boldog kismama az utcán, két fia kergeti egymást, a harmadik még amott belül, az Édenben... Irigyeljük őket. És megmakacsoljuk magunkat: ha nincs egy gönc ennyi üzletben, gyerünk Éva szalonjába, ott még sose volt úgy, hogy valami ne lett volna. Most? Kinőtt típusú nadrág, azt mondja, ez a divat, miért ne – alkalmi ruha kipipálva.

Báli ruhánkat is karácsonyra kapjuk – ki tudja, miért? Fotó: Segesvári Csaba
Költeni, ájulásig


Majdnem. Mert csizma kell a kinőtthöz... A Fekete Sas utcában, ahol egymást érik a cipőboltok, hiába tudjuk, hogy melyikbe kell betérni, muszáj végignézni a választékot, plusz irány a Horváth Mihály utca, Sallai Tibor, a lábgyógyító lábbelik kézi készítője viszont még nincs ott, vissza a Fekete Sasba, ahonnan indultunk.

És akkor: csak egy ugrás a Kárász utca, az illatok világában megnyugszunk vagy elbódulunk, már ki tudja. Ebben a parfümériában ingyen jár a díszcsomagolás, és mindig nagyon előzékenyek az eladók. Európai hely – lépünk ki újjászületve, úgyhogy meggondolatlanul becélozzuk a közeli, különleges kínálattal rendelkező ékszerboltot. Nem férünk be. „Este hat után is itt leszek" – szól ki Dobrosi Mária az egyedi formákba foglalt, szebbnél szebb borostyánok közül.

Az otthoni fahéjillatban szinte elalélunk, miután belenézünk a pénztárcánkba. Este hat után otthon maradunk.


On-line piactér

Két évvel ezelőtt 12 milliárdos volt a hazai webáruházak bevétele. Ez tavaly 19 milliárdra emelkedett, az idén 30 milliárdos árbevételre számítanak, jövőre pedig 45 milliárdot jósolnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képernyőről a gyerekszobába

Közismertségnek örvendő kismamát kerestünk – az adventi várakozásban egy boldog várandóst. A… Tovább olvasom