Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Átadtuk a kétmillió 132 ezer forintot Varga Ádámnak

Szeged - Negyvenezer forintról indultunk az első napon, az utolsót pedig 775 ezer forinttal zártuk. Az egy- és kétforintosok tíznapos gyűjtése több mint 2 millió forintot hozott a 11 éves kerekes székes kisfiú, a szegedi Varga Ádám számára. A pénzt szombaton adtuk át jelképesen.
Mi most a leírhatatlant próbáljuk meg leírni. Annak az egy órának a történéseit, ahogy megérkeztünk a Sárosi utcai tízemeletes ház elé a teherautónyi aprópénzzel, ahogy felcsöngettünk a Varga családhoz, és ahogy átadtuk nekik – jelképesen persze – az 1650 kiló egy- és kétforintost, összesen 2 millió 132 ezer 915 forintot. A gyengébbek könnyeztek, az erősebbek uralkodtak magukon.

Tóth Attila teherfuvarozó már déli tizenkettő előtt megérkezett a Pick Szeged Zrt. teherportájára, ahol üresen a hídmérlegre állhatott. Majd székházunk udvarán az apróval teli műanyag rekeszeket felpakolta a ponyvás platóra, és még egyszer ráállt a Pick mérlegére: innen tudjuk, hogy a rakomány 1 tonna 650 kilót nyomott.

Az édesapa, Ádám és a mindenórás anyuka.
Fotó: Schmidt Andrea

Közben eleredt az eső, s mire a Varga család, Márkus Tímea, a harmadik gyermekével várandós – mindenórás – anyuka, István, az apa, a kerekes székes Ádám, és kistestvére, Ákos leért a lifttel a tizedikről, már derekasan nekieredt az égi áldás. Megérkezett Tóth Imre Tamás, kiadónk igazgatója, V. Fekete Sándor, lapjaink főszerkesztő-helyettese is. A családot felsegítettük a platóra, hogy lássák a temérdek aprót, mielőtt a Magyar Nemzeti Bank kecskeméti igazgatóságán beváltják, és az összeget Ádám folyószámlájára utalják.

Az örvendezés fent, a kis másfél szobás lakásban folytatódott, s itt adta át kiadóigazgatónk – megint csak jelképesen – az összeget, más, apróbb ajándékokkal együtt. Vittünk a tizedikre „mutatóba" a pénzből is, hogy arra a szőnyegre, amelyre rendszeresen a műanyag kupakokat öntik, most a tengernyi pénzt borítsuk ki. Ádám sikongatott az örömtől, pontosan tudta, érezte, mekkora nap ez az ő életében.

Varga Ádám a pénz egy kis részével. Az összes érme 1 tonnát és 650 kilót nyomott.
Fotó: Schmidt Andrea

Az édesanya nehezen tudta visszatartani a sírást. Kiderült: annak ellenére, hogy bármelyik órában megszülethet Árpád, a harmadik kisfiú, szombaton délelőtt még kitakarította a lakást a tiszteletünkre. Persze inkább Istváné volt a főszerep: éreztük is a frissen mosott függöny illatát. Szóval Tímea azt mondta, nem számítottak arra, hogy ennyi pénz összejön, hogy így összefog az egész megye. Mindenkinek köszöni a jóságát – lapjainknak, kiadónknak, a Corának –, annak is, aki csak egy forintot dobott a perselybe. És azt kívánja: ne kerüljön senki ilyen helyzetbe, mint ők. Arra a kérdésre, nem tart-e a császármetszéses szüléstől, hiszen Ádám azért szenvedett agykárosodást, mert születésekor oxigénhiányos állapotba került, azt válaszolta: hát hogyne tartana...

Amikor két héttel ezelőtt elkezdődött az egy- és kétforintosok tíznapos gyűjtése, nem a csodában, hanem az emberek adakozó kedvében reménykedtünk. Amikor kiraktuk a perselyeket székházunkban, vidéki szerkesztőségeinkben és Corában, csak abban bíztunk, összejöhet egy tekintélyesebb summa, amivel hozzájárulhatunk a 11 éves Varga Ádám hatmillió forintba kerülő kínai őssejtbeültetéséhez.

Kiadónk igazgatója, Tóth Imre Tamás (balra) adta át az összegyűjtött pénzt a Varga családnak. A táblán a végösszeg. Fotó: Schmidt Andrea

Aztán mégiscsak csoda történt, hétköznapi csoda: 2 millió 132 ezer 915 forint jött össze a forintos akcióból – eddigi számításunk szerint. Oly módon, hogy az első nap mérlege még csak 40 ezer, az utolsóé – a február 29-i pénteké – már 774 ezer 556 forint volt.

Hogyan tovább?

Először Árpádnak, a harmadik fiúnak kell megérkeznie a családba. Akinek már most küldetése van: majdan Ákosnak és neki kell gondoskodnia a legidősebb testvérről, ha a szülők már nem állnának mögöttük. De lehet, hogy Ádám mégsem szorul rájuk: már az első négyhetes – kínai, vagy esetleg kölni? – őssejtkezelésnek lehet ugyanis olyan eredménye, hogy szellemileg és mozgásában is sokat javul az állapota. A szülők célja, hogy egy magáról gondoskodni tudó felnőtté váljon, aki nem kerül intézetbe.

Kassza

Nem tudjuk, együtt van-e már a kínai gyógykezeléshez szükséges hatmillió forint. A család szerint a Napos Oldal Alapítvány számlaszámán – 11735005–20530530 – mintegy 3,7 millió forint gyűlt össze lapunk akcióját megelőzően. Ha ehhez hozzáadjuk a közel 2,1 milliót, akkor papírforma szerint 5,8 millió forint a mérleg. Kétszázezer hibádzik. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az egyéb adományok, például a bedobott papírpénzek, tíz- és húszforintosok, a Cora lapzártánk után is kint hagyott perselye a hiányzó summát rejtegeti.

Olvasóink írták

 • 4. Porter! 2008. március 03. 13:56
  „Szép dolog az, hogy az emberek ennyire adakozóak. Én szurkolok nekik, hogy sikerüljön, és példaként járjon ő is a világ előtt, hogy mégis lehet ezeket az embereket gyógyítani. Próbálkozni kell. Szerintem. DE ebben a sztoriban az a szomorú, hogyha ez mégsem sikerül akkor, akkor szegény Árpádnak, aki még meg sem született máris ekkora teher van kilátásban. Nem túl vidám így megszületni”
 • 3. Senor 2008. március 03. 09:50
  „Penzkidobas...
  Sajnos az ilyen agykarosodast a jelenlegi ismereteink szerint nem lehet kezelni... A beultetett ossejtek kb. 1 nap alatt elpusztulnak a szervezetben, az hogy idegsejtte alakuljanak rendkivul valoszinutlen (altalaban 99,9%-uk gliasejtte alakul kiserletes korulmenyek kozott), az hogy oda menjenek az ossejtek ahol a karosodas van az is eselytelenebb mint a lottootos... Abba kellene hagyni ezeknek a "terapiaknak" a propagalasat.
  A hiu remenykeltes legalabb olyan rossz mint maga a betegseg... Azt hasznalja ki, hogy a szulo mindent meg akar tenni a beteg gyermekert.
  A media meg feltupirozza fokozza ezt az erzest... Ez szakmaiatlan es hiba
  Csak a kinaiak fognak ebbol jol jarni... A szegeny gyerek meg marad olyan amilyen volt...”
 • 2. bespin 2008. március 03. 09:19
  „Nem halna bele az OEP,de a szakmai kollégiumok szerint ezek a gyógymódok "kuruzslás-szerűek". Az OEP felé a gyógyítási metodikát a szakmai kollégiumok meghatározzák vagy jelentős mértékben befolyásolják.”
 • 1. VCrash 2008. március 03. 08:52
  „A magyar egészségügyi tárca és az OEP ´belerokkanna´ ha finanzírozná az ilyen, és hasonlóan beteg gyermek(ek) gyógyítását?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketemunkások a Kék könyv mögött

Szeged - Ugrásszerűen megnőtt az alkalmi munkavállalói könyvekkel való visszaélések száma, emiatt a népszerű kék könyvekkel való foglalkoztatás szigorítását tervezi a munkaügyi tárca. Tovább olvasom