Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Átbillent a holtponton a Mórakert?

Mórahalom - Márciusra talpra állnak – ígérte a Mórakert Szövetkezet vezetése februárban, azokban a drámai napokban, amikor küldöttgyűlés küldöttgyűlést követett. A tész ugyanis forráshiányos helyzetbe került, tartozásokat halmozott fel. Közben ugyan április lett, de a menedzsment szerint jó úton haladnak.
A banki hitelkérelem hosszabb átfutási ideje miatt hallgatott a Mórakert Szövetkezet az elmúlt hetekben. Bár a februári, a válsághelyzettel foglalkozó közgyűlések után ígérték és remélték, hogy márciusban már jó hírekkel szolgálhatnak, ez nem sikerült. Csak az első negyedév végére fordult a kocka – elindulhatott a munka. Korábbi bankjuktól kért forgóeszközhitelüket megkapták – tájékoztatta tegnap a Délmagyarországot Hódi Pál, a szövetkezet elnöke és Huszta Roland társügyvezető igazgató. Megérkeztek az állami támogatások is: a folyamatot az egész országban felgyorsították hasonló gondok miatt.

A hitel segítségével a termelők újra szállítanak, a raktárak és a csomagolóüzem teljes kapacitással dolgozik, az áru forog. Ahogy korábban, idén is az összes kiskereskedelmi áruházláncnak szállítanak. A bank kikötötte, a hitelből csak a március 1. utáni beszállítókat fizethetik ki. Ez azt jelenti, hogy a felhalmozott több 100 millió forintos tartozást a képződő nyereségből, és egyéb tőkebevonás segítségével törlesztik a termelőknek – ezekről jelenleg is tárgyalnak. A folyamatról a májusi küldöttgyűlésen tájékoztatják a tagokat.

Hódi Pál és Huszta Roland úgy fogalmazott: az a lényeg, hogy a bizalom helyreállt. Ugyanúgy „mennek előre", mint tavaly, de a fogyasztói piac szűkülése miatt kisebb a forgalom a kisebb árbevétel mellett. A válság hatására ugyanis kevesebb zöldség fogy az áruházakban, márciusban például a tavalyi forgalom kétharmadát érték csak el. A Mórakert idei árbevétele valószínűleg kisebb lesz a tavalyi 7,3 milliárd forintnál, de terveik szerint meglesz a 6–6,5 milliárd.

Az év elején a tagoktól is anyagi hozzájárulást, készpénzt kért a szövetkezet. A vezetők elmondták, hogy a tagok befizették az összegeket. Ezek ellentételezésére többféle konstruk-
ciót ajánlottak fel, a legtöbben üzletrészt kaptak.

Az egész országban bajban a tészek

Csongrád megyében nemcsak a Mórakert került bajba, hanem – mint lapunkban megírtuk – a kisteleki Kistér Tész is. Mártonffy Bélától, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a több mint 50 magyarországi tész 30 százaléka súlyos problémákkal küzd, 10 százalék vészelte át viszonylag jól a többek között a válság miatt kialakult helyzetet, és 60 százalék van „köztes állapotban". A szakember szerint az az általános probléma, hogy a gazdasági válsággal párhuzamosan a szövetkezeteket a feketekereskedelem is gyengíti. Emellett mindegyikük forgóeszközhiánnyal és hiteltörlesztéssel küzd. Ez a 22-es csapdája: ha ugyanis nem építettek volna – hitelből – nagy csarnokokat, raktárakat, hűtőházakat, nem kapták volna meg a tész címet.

Olvasóink írták

 • 5. Doug53 2009. július 19. 01:06
  „Sziasztok Emberek.

  Szem nem marad szárazon :) Yoo vagy Zoli, Imádunk cínnel. Nógrádi Zoltánról gyűjtünk információkat. Csupa Igazságot, alátámasztva !!
  http://www.doug53.hu/news_cats.php?cat_id=7
  Lehet híreket, cikkeket szerkeszteni róla bátran.
  Vagyunk még azért a pályán, akiknek nem tud se megvenni , se posztot adni, se el hallgatni...
  Lehet messzire elér a keze, de a népet az igazság érdekli. Mellettünk a törvény, az Isten és az igazság.
  Helyesbítek : Magyarországon Jogszolgáltatás van, az igazságszolgáltatás necces .. még !

  Mellesleg kajak jót elpörög a nép ezen és már az én korosztályom is minősíti erősen zoli felebarátot.
  Templomban beöltözve és a pap így hív áldozni ( ostya ).. Megszólal mellettem egy néni, akit pici koromtól ismerek és tényleg elvből is gyakorolja a vallást : "- Nah ezt most kihagyom "

  Az oldalunkra regelni is lehet természetesen :
  http://www.doug53.hu
  Sőt az iwiwen létezik már olyan is ,h "Anti Nógrádi Klub - Mórahalom"
  Ráta ( mivel én csináltam a klubot).. ráta 10 órával a klubb és az értesítők elküldése után :

  Tagok : 1
  Megkeresések száma privát levélben a klubbal kapcsolatban 42.. még Bordányból és Zákányszékről is !
  De senki sem csatlakozott. Majd meglátjuk.”
 • 4. CID 2009. április 26. 19:28
  „Visszatért a bizalom ? Hihihhi :)

  Anyagi hozzájárulást kértek ? Pontosabban követeltek, fenyegetőztek. Aki nem fizetett kitették....”
 • 3. comet 2009. április 25. 22:04
  „ez olyan átbillenésnek tűnik mint a Titanic-é volt. Annak is az egyik fele felemelkedett, aztán szép lassan az egész hajó elsűllyedt.”
 • 2. ktm 2009. április 25. 19:39
  „megint megy a paraszt vakitás sajnos.”
 • 1. kertészke 2009. április 25. 17:56
  „"A bank kikötötte, a hitelből csak a március 1. utáni beszállítókat fizethetik ki" Nagyon jó! Akiknek még a tavalyi beszállítását sem fizették ki, nem tudom az idén miből fog termelni, mit fog beszállítani? Miből lesz nyeresége a cégnek?? Mikorra várható hogy kifizetik a termelők tavaly leadott árujának teljes ellenértékét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Critical Mass: százak az éjszakai kerekezésen

Szeged - Békésen, balesetmentesen zajlott a szerda esti Critical Mass, amelyet - szegedi… Tovább olvasom