Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 8°C | 16°C

Átírják a közoktatási törvényt

Csongrád megye - Ingyentankönyv minden általános iskolásnak, érettségi hat tantárgyból, és három idegen nyelv kötelező oktatása a hatosztályos gimnazistának – mindez szerepel az új közoktatási törvény tervezetében. Több javaslat heves tiltakozást váltott ki – kérdés, bekerül-e a végleges verzióba.
Lezárult a nemzeti konzultáció az új közoktatási törvénnyel kapcsolatban – a 46 oldalas vitairat december eleje óta érhető el a minisztérium honlapján. A felsőoktatási törvény koncep- ciójához 333, a közoktatásihoz 490, a pedagóguséletpálya-modellhez 70 pontosító, kiegészítő javaslat érkezett az oktatásért felelős államtitkársághoz, amely „valamennyi értékes javaslatot" beépítette a végleges szövegekbe.

A vitairat több ponton is heves vitát váltott ki. Például az érettségi nehezítésével 5 helyett 6 tantárgyból kellene a jövőben maturálniuk a diákoknak: kötelező lenne egy természettudományos tárgy
– biológia, fizika vagy kémia. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezzel Magyarországé lesz a világ legnehezebb érettségi vizsgája. Ráadásul a tervezetben nem szerepel a 2005-ben bevezetett előrehozott érettségi lehetősége, mivel az érettségire jelentkezés „feltétele a középiskolai végbizonyítvány megszerzése". 2014-től egyébként feltétel lenne még 60 óra közösségi szolgálat teljesítése is.

Ingyen kapnák meg a tankönyveket

A tervezet szerint minden általános iskolás ingyen kapná a tankönyveit. A Történelemtanárok Egylete az érintetteknek rendkívül kedvező szabályozásról megjegyezte: a társadalmi igazságosság és a közpénzekkel való felelős gazdálkodás fontossága is azt indokolja, hogy aki meg tudja venni gyermekének a tankönyvet, annak ne adja az állam ingyenesen.

– Értem a szándékot, hogy a természettudományok is kerüljenek az érettségi tárgyak közé, de nem értek egyet a hatodik vizsga bevezetésével – mondta Szabóné Diós Edit, a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kossuth Zsuzsa Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézményének megbízott igazgatója. Mint fogalmazott, egy átlagos képességű diáknak az öt tárgy is elég megterhelést jelent. Hozzátette: az előrehozott vizsga eltörlését is sajnálná, hiszen azzal a tehetséges
diákoknak adott lehetőséget szüntetnék meg.

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokat az új törvény kötelezné három idegen nyelv tanítására a jelenlegi kettő helyett, sőt: a nyolc évfolyamos képzéseken előírja, hogy meg kell teremteni a lehetőséget egy negyedik nyelv fakultatív tanulásához. Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója ezzel kapcsolatban jelezte is aggodalmát az államtitkárságnál.

– Ez azt jelentené, hogy kétévente meg kellene tanulniuk a diákoknak egy nyelvet, ami egyszerűen lehetetlen – fogalmazott.

Több változtatást viszont egyöntetűen támogat a szakma. Ilyen a pedagógusok kötelező óraszámának 21, illetve 19 órára csökkentése, illetve a gyerekcsoportok létszámának megváltoztatása. A tervezet a jelenlegi 20 helyett már 13 fővel lehetővé tenné óvodai csoport indítását, illetve ugyanennyi lenne a létszám az általános iskolák alsó és felső tagozatain a korábbi 21, illetve 23 fő helyett. Egy óvodai csoportba, illetve általános iskolai osztályba legfeljebb 25 gyerek járhatna a jelenlegi 26, illetve 30 fős maximummal szemben.

Olvasóink írták

 • 4. SzegediXY 2011. január 19. 23:33
  „Azt ugyan mi a szarért kellene eltörölni az előrehozott érettségit? Nagy baromság az egész reform, jó az ahogy van, kicsit talán több jogot andak a tanároknak és kész az egész. 60 óra közmunka... MINEK? Fizika biológia vagy kémia... Minek, ha valaki elmegy nyelvi szakra????!!!!!
  3 nyelv... 2-t alig lehet bírni. A magyarnak a számát kéne egy kicsit növelni.

  Az egész ország egy nagy rakat fos.”
 • 3. métely 2011. január 17. 09:45
  „Hahaha... Kötelező lesz a biológia vagy fizika vagy kémia érettségi?! És eme tárgyak tanításához mégis honnan akasztanak le szaktanárt? A heti 1,5, ill. 2 szakóra mégis milyen alapot nyújt majd az érettségire való felkészüléshez? Az alaptanulmányokhoz sem elég, nem kell ide érettségire felkészítés. A nyelvszakos pedagógusokat ne is említsük. Fehér holló az, aki hajlandó elmenni a közoktatásba tanítani. Vagy ha elmegy, olyan feltételeket szab, hogy lehetetlen teljesíteni (órarend saját szájíz szerint, nem lesz ofő, nem vállal helyettesítést vagy bizonyos osztályokat, nem érettségiztet stb.). Tisztelet a kivételnek.”
 • 2. szilléri 2011. január 16. 17:49
  „A Magyar-Hiller ,, kompetencia " alapú libsi-bibsi őrület egy baromság - emez a Hofmann meg féle maximalista, elitista elképzelés a másik agyhalott ötlet !”
 • 1. szeti 2011. január 16. 10:19
  „A létszámcsökkentés az tényleg jó. De mi értelme van egy olyan országban, ahol SZ´R a nyelvoktatás, előírni, hogy 3-4 nyelvet tanuljanak a gyerekek. Először érjük már el, hogy azt az előírt KETTŐT normálisan tanítsák

  A hat érettségi szintén nevetséges. Mi értelme előírni természettudományos hatodikat, amikor a választható ötödik lehet természettudományos vizsga is. Ha a gyerek orvos akar lenni, úgyis biológia-kémia kell, muszáj ezekből érettségiznie. Ha meg a másik gyerek újságíró akar lenni, akkor mi értelme neki bioszból / fizikából / kémiából vizsgáznia? Semmi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés a doni hősökre

Szeged - Közel 20 ezer Csongrád megyei katona hunyt el a második világháborúban – a legtöbben… Tovább olvasom