Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Átrajzolnák a marostői Gulácsi park közlekedését

Átrajzolnák a marostői Gulácsi park közlekedését
A Gulácsi park felé engedjék az átmenő forgalmat, ahogy eddig, vagy a Fő fasor, illetve a Rahói utca felé? - erről vitáztak a marostőiek a lakossági fórumukon. Úgy döntöttek, megpróbálnak változtatni, és ezzel kiállnak a park felújításáért.
Hol legyenek a virágládák? – ez volt a szerda esti lakossági fórum alapkérdése Szeged Marostő városrészében. A gyűlésre negyvenen jöttek el. – A virágládák lényegesen befolyásolják a Gulácsi park közlekedését – ez derült ki abból a meghívóból, amit Berkesi Ottó (DK) küldött szét. A körzet önkormányzati képviselője azt vetette fel, hogy helyezzék át a virágtartókat a jelenlegi helyükről az utcák másik végébe, a Gulácsi parkhoz. Ennek az lehetne az eredménye, hogy a most négy darabra szabdalt Gulácsi parkból valóban gondozott park válna. Erre uniós támogatásból még pénzt is kérhetnének. Fejlődne a játszótér, köztéri edzőgépeket szerelnének fel, futópályát létesítenének, bővítenék a sportpályákat, és rendeznék a növényzetet. A feltétele viszont az, hogy járművek nem közlekedhetnének a parkban. Magyarán a zöldterület mentén lévő szervizutat csak a rendőrök, tűzoltók, mentők használhatnák. A Demeter Ferenc utca parkon átvezető részét pedig lezárnák.

A fórumon percek alatt elkülönült a Fő fasorhoz, illetve a Gulácsi parkhoz közelebb lakók tábora. – Tíz éve, hasonló megbeszélések, viták eredményeként rakattuk ki a virágládákat, mert a Fő fasorra száguldoztak át a kis utcákon az autósok. Csak a korábbi problémák újulnának ki, ha megszüntetnénk az útzárat – hangoztatta egy Fő fasori családapa. A Szögi és a Vánky utcaiak viszont azzal érveltek, hogy a mostani átmenő forgalom is veszélyes a park felé. Nem merik egyedül kiengedni a pár méterre lévő zöldbe a gyerekeket játszani, mert 80-nal süvítenek az autók a Gulácsi park oldalán. Az átmenő forgalom menjen a Rahói utcán, illetve a Fő fasoron.
 


Többen megjegyezték, fekvő-rendőrrel is próbálták csillapítani a forgalmat. Hiába. Egy Demeter Ferenc utcai anyuka szintén a változtatásért kardoskodott. Azt mondta, gyalog járnak a gyerekekkel a Fülemüle utcai buszmegállóhoz. Mivel a park mellett nincs járda, csak az utolsó szakaszon, a többi helyen leszorítják őket az útról az autósok a sárba. Keskeny az az út gépkocsiknak, bicikliseknek és gyalogosoknak. 

Gyorsan kiderült, hogy a körzet pénze édeskevés a járda- és útépítésre. A városi keretből pedig főközlekedési útvonalakat fejlesztenek, ide nem fog jutni. A lakosok arra jutottak, hogy ha nincs pénz útra, járdára, akkor parkfejlesztést kérnek. Bodó Róbert és a Demeter utcaiak lerajzolták ötletüket, azon a virágládák áthelyezését javasolják. Létrehoznának egy felújítási alapot, és havonta hozzájárulnának a saját környezetük javításához. A képviselő megígérte, hogy a felvázolt kérést tárja a városházi tervezők elé. A letisztult terveket megvizsgáltatja az összes érintett hatósággal, és a végeredményről újabb fórumon számol be. Mészáros József a helyszínen megmutatta, örülnének a változtatásnak, mert használhatóbb lenne a park. Kérdés azonban, hogy a lezárt kereszteződések burkolata és szélessége alkalmas-e a forgalom számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több napja nem látták az idős nőt a szomszédok, egy takaróba csavarva találtak rá a rendőrök

A szegedi Nefelejcs utcában lakó idős nőt több napja nem látták a szomszédok. Tovább olvasom