Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Autómentes nap szerdán Szegeden

Szeged - Baleseti szimuláció, teszt és bemutatók várják az érdeklődőket Szegeden, ha részt vesznek az autómentes napon rendezett programokon a Rakparton és a Széchenyi téren szerdán.
Ez a dátum 1998 óta Európa-szerte egybeforr az autómentes nappal, amely többek között a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti problémákra, az emberbarát városi közlekedés előnyeire, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét. Szeged idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét mozgalomhoz, melynek idei gondolata: "Közlekedj okosabban, élj egészségesebben" téma köré épül.

A rendezvény-sorozat egyik hosszú távú célkitűzése ugyanis az, hogy rávegye a rendszerint napi szinten a városban autóval utazókat az alternatív közlekedési módok igénybe vételére.

Ezen városi programok keretében a rendőrség is változatos bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel csatlakozik e közismert dátum célkitűzéseinek propagálásához. Rendezvényeiken kiemelt figyelmet szentelnek a tanévkezdés, és az ehhez kapcsolódó bűn- és balesetmegelőzési feladatokra.

E program-sorozat keretében tekinthetik meg az érdeklődők az "Érted? Baleseti szimuláció"-t, amely élethűen prezentálja egy baleset valós, torokszorító következményeit, a rendőrség, tűzoltóság, mentők áldozatos munkáját az életmentésben. A jelenet drámaian hívja fel a figyelmet az alkoholos és drogos vezetés veszélyeire is.

Persze vidámabb, játékos programok is várják az érdeklődőket. A főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága, valamint Bűnmegelőzési Osztálya szervezésében bűn- és balesetmegelőzési totót tölthetnek ki, kerékpáros és elsősegélynyújtási ügyességi és aszfaltrajz-versenyen vehetnek részt elsősorban a fiatalok. A legügyesebbeket, legrutinosabbakat azután ajándékkal jutalmazzák.

Forgalmi engedéllyel lehet felszállni a buszra

2010. szeptember 22-én, a helyi közösségi közlekedési járműveken, egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedélye, maximum kettő felnőtt+ három gyermek számára az Általános Utazási Bérlet funkcióját tölti be, és biztosítja az utazási jogosultságot.

Olvasóink írták

 • 13. varadipal 2010. szeptember 22. 16:52
  „10., Sportplusz! 09.21. 23:18. Akkor próbálkozz a sáros, kinti budis, penészes vályog tanyádon. Az neked való. Botka azért "dúrta" fel a várost, hogy neked szebb legyen.Máshol a lóvét ellopják, meg a csókos tanácsadókra költik. Ha időnként nem "dúrnak" a város az igényedhez fog igazodni. A többségnek egy cseppet nagyobbak az elvárásai.”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 22. 10:36
  „11. rouge 2010.09.22. 09:21
  "Ha mindenki letenné az autót, vajon felférnének az emberek a buszokra, villamosokra?"

  Egyik napról a másikra nem, de a közösségi közlekedés kapacitásai növelhetők, az autóforgalmi úthálózaté már nem...

  "Vagy esetleg mindenkinek van biciklije?"

  Gondolom nincs. Senki nem is írta, hogy mindenki menjen mindig biciklivel.

  Ez gondolom a magyar nép lovas hagyományaiból ered: csak a ló két oldalán tudunk gondolkodni... Pedig a közepére ülve lehet a legjobban használni. :-)))

  "Kerékpár. Kb. 20 évvel ezelőtt próbálkoztam vele, de rájöttem, sportként szerintem nem ezt kell használni, mert a város ingyen levegőszűrőjévé válik a tüdőm."

  Jobb ha tudod, hogy az autóban is. A részecskeszűrővel ne gyere, csak ha már elolvastad ezt a cikket:

  http://www.nol.hu/archivum/archiv-491985

  "Amikor az ember pedig leszáll a kerékpárjáról, ráébred, hogy egy kicsit megizzadt. ??"

  Ha rendszeresen biciklizik, akkor nem izzad bele egy szegedi viszonylatú távolság megtételébe.

  "Végül is minden közlekedésnek megvannak az előnyei és hátrányai. Kinek mi a fontos."

  Másképp mondanám: mikor melyik szükséges!”
 • 11. rouge 2010. szeptember 22. 09:21
  „Ha mindenki letenné az autót, vajon felférnének az emberek a buszokra, villamosokra? Reggelente így is tömegeket látni a megállókban. Vagy esetleg mindenkinek van biciklije? "közösségi közlekedési járművek" Ez egy szép kifejezés, ehhez egy kulturált, tiszta, nem zsúfolt, környezetbarát és nem reggeli városnéző járat kép társul. Nekem :-) Inkább maradjunk a tömegközlekedésnél, a teljes negatív valóságával. Ez nem szimpi. Bűz, bacilus, vírus egy helyen, töményen, drágán.
  Kerékpár. Kb. 20 évvel ezelőtt próbálkoztam vele, de rájöttem, sportként szerintem nem ezt kell használni, mert a város ingyen levegőszűrőjévé válik a tüdőm. Amikor az ember pedig leszáll a kerékpárjáról, ráébred, hogy egy kicsit megizzadt. ??
  Végül is minden közlekedésnek megvannak az előnyei és hátrányai. Kinek mi a fontos. Közlekedni kell.
  Inkább kulturált közlekedési napot rendezzünk! Udvarias, szabályokat betartó és persze mosolygós napokat!!!”
 • 10. Sportplusz 2010. szeptember 21. 23:18
  „amugy sem lehet ebben a botka által feldurtvárosban autoval közlekedni ..”
 • 9. jozko 2010. szeptember 21. 22:17
  „Nagykati60:

  Például egy kereszteződésben váratlanul egyszerre zöldre kapcsolnak minden lámpát...
  Élesben meglehet figyelni a Rendőrség, Mentők, Katasztrófavédelem, Tűzoltóság reagálását....
  És a közlekedők stressztűrő képességét, emberi kvalitásait, empátiáját!”
 • 8. kowalsky 2010. szeptember 21. 22:11
  „3. hozzászólás Attis2 2010.09.21. 12:57
  A rakpart gondolom a beállás miatt 10-től lesz lezárva papíron, akkor már nincs csúcs. Érdekes, egyik ember a lezárást hiányolja, a másiknak meg herótja van tőle :)”
 • 7. nagykati60 2010. szeptember 21. 21:14
  „Konkrétan mi ez a baleseti szimuláció ?
  Pár éve Orosházán volt egy, akkor színészek játszották el a sérültek szerepét, egy összetört autóba ültek be kifestve, mintha akkor történt volna a baleset. Jöttek a mentősök, eljátszották amit ilyenkor tenniük kell, a tűzoltók kivágták őket a roncsból, rendőrök odahozták annak a fiúnak az "édesanyját" aki meghalt... Kihangosítva mindent lehetett hallani. Egy csomó általános és középiskolás diákot kihoztak, látva az arcukat bizton állítom nagyot ütött...
  Ez is ilyen lesz? Tud róla valaki valamit ?”
 • 6. Attis2 2010. szeptember 21. 16:31
  „rolee
  Elvileg 11:30-tól”
 • 5. jozko 2010. szeptember 21. 15:33
  „Ismét egy nap.....ami nem változtatja meg a világot.....

  Szinte minden nap biciklivel járok...
  Ha valami indokolja /nehéz csomag. távoli helyre rosszidőjárásmellett is kötelező eljutás/ előveszem a kocsit.
  A szemem sem rebben.
  Akkor én leszek a környezetszennyező, a bojkottáló?
  Szóval nem leszek ..... gyerek!
  Kibírom, sőt teszek rá!”
 • 4. rolee 2010. szeptember 21. 15:32
  „Mikor lesz a baleseti szimuláció?”
 • 3. Attis2 2010. szeptember 21. 12:57
  „Akkor ezért van kitéve a megállni és várakozni tilos tábla a rakparton ma 18 órától! És meddig lesz lezárva? Azért ezt jó lenne tudni! Eggyáltalán miért kell lezárni,már ilyen korán? Holnap reggel még jobban be fog állni a város,mert sokan nem fogják tudni,hogy le lesz zárva,mert nem tudják normálisan nyilvánossá tenni ezt a lezárást! Úgyanis csak azt tették közé,hogy 11 körül kezdödik ez a balestei szimuláció! Megvárhatták volna a reggeli csúcsforgalmat,aztán lezárni! Én is csak azért tudom,hogy már ma estétől megállási,és várakozási tilalom lesz a rakparton,mert arra jártam,és láttam! De ez komolyan idegesit! Mi a fa....ért nem tudják normálisan a vezetőket tájékoztatni?”
 • 2. CsImre 2010. szeptember 21. 10:41
  „A baleseti bemutató, a balesetmegelőzési totó és az egészségügyi elsősegélynyújtó verseny hogyan járul hozzá a tudatosabb járműválasztáshoz? Idén is lesz Széchenyi téri autószalon az autómentes napon?

  Milyen program tudatosítja az emberekben, hogy biciklivel lehagyhatják a dugót, és ha sokan bicikliznek, nem is lesz dugó, milyen program mutatja meg, hogy annyi ember, ahány autóval bedugítja az egész Belvárosi-hidat, kényelmesen elfér egy db. csuklós trolibuszon? A város mely, amúgy használható útját zárják le, hogy éreztessék, hogy a gépjárműforgalom nélkül mennyivel csöndesebb, nyugodtabb lenne a környék? Bogotában gyorsforgalmi utakat zárnak le, Brüsszelben a városmagot elautótlanítják, nálunk meg egy sétányon papírokat ixelgetnek a gyerekek a hétköznapi zajban és benzingőzben.”
 • 1. majdénmegmondom 2010. szeptember 21. 10:39
  „izé az ingyenes tömegközlekedésről meg miért nem ír a kedves újságosíró?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset szemtanúját keresi a rendőrség

Elütött egy gyalogost, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy BMW sofőrje szeptember 10-én az esti órákban Szegeden a Puskás utcában. Tovább olvasom