Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az Antarktiszon is forgatott Szabados Tamás

Pusztaszer - Kilencvenöt rendező nevezte alkotását a hétvégén megrendezett Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra. Köztük Szabados Tamás, a természetfilmezés doyenje, aki többek között az Antarktiszon és a Kilimandzsárón is forgatott, legkedvesebb filmjének mégis a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozatot tartja.
– Rockenbauer Pál rendezővel 1968-ban járhattam az Antarktiszon. Ott láttam először, hogy a pingvinek felváltva költenek. A papa és a mama is hordja az élelmet a kicsinek. Ez egy csodás példamese. Megmásztam a Kilimandzsárót: hat magyar csak felerőlködte magát, ugyanakkor gazdag amerikai filmesek vagy egy svájci pasas nem tudott felmenni. De bennünk megvolt az akaraterő. Hetvenévesen végigmentem az El Caminón, a spanyolországi zarándokúton – emlékezett vissza Szabados Tamás.

Szabados Tamás: Kedvencem a pilisi len. Olyan virág, amelyből csak Magyarországon létezik egy telephely. Fotó: Segesvári Csaba
Szabados Tamás: Kedvencem a pilisi len. Olyan virág, amelyből csak Magyarországon létezik egy telephely. Fotó: Segesvári Csaba


Díjazottak

A több millió forintos költségvetésű fesztivált a pusztaszeri önkormányzat és szponzorok támogatásával rendezik meg minden évben – tudtuk meg Máté Gábor polgármestertől, aki elmondta: sosem abból indultak ki, hogy a rendezvény megtermelje azt a bevételt, amelybe került, ezért belépődíjat sem kérnek. A díjakat is szponzori felajánlásokból biztosítják a Közép-Európában egyedülálló fesztiválon. Idén 95 rendező nevezte alkotását. Az öttagú zsűri Török Zoltánnak ítélte a 150 ezer forintos fődíjat Vad Magyarország című alkotásáért. A növények és állatok élete profi kategóriájában Berta Enikő, amatőr kategóriában Tisza Balázs alkotását díjazták. A világ tájai kategóriában Hajdu János (profi) és Sós Tibor (amatőr) nyert. Az etűdök kategóriában Weigert József (profi), Dancsó Péter (amatőr), életmód és környezetvédelem kategóriában a termeszetfilm.hu csapata (profi) és Ternyák Jenő lett első helyezett.

A természetfilm-készítés doyenjével, a 75 éves, Aranytoll-díjas operatőrrel a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválon beszélgettünk, amelyre a Hermann Ottóról szóló Gyertyák Hámorban című filmjét nevezte.

Bár a műsorok révén minden földrészén járt, mégis a magyarországi tájak a kedvencei. – Gyönyörű a Bakony. Egy fenyőerdőben, a fasorok láttatta sötét kapu, a végén kis, világos felülettel... Lenyűgözők a zempléni hegyek, a Hortobágy, a szürkemarha. Kedvencem a pilisi len. Olyan virág, amelyből csak Magyarországon létezik egy telephely, ahol ötszáz szál nyílik minden májusban. Magyar kincs a nárciszos Babócsán, amely Európa legnagyobb nárciszosa. A filmjeimmel azt próbálom átadni az embereknek, hogy higgyék el, csodaországban élünk – magyarázta.

Szabados Tamástól megtudtuk: a kezdetek óta részt vesz a fesztiválon, ahol minden évben összegyűlnek a szakma képviselői. A természetfilmesek azonban az utóbbi években nehéz helyzetbe kerültek: nincsenek számukra meghirdetett pályázatok, így egyre nehezebb pénzt előteremteniük egy-egy filmre. Egyre több azonban a lelkes fiatal, akik a maguk örömére forgatnak.

Egyikük Tisza Balázs 21 éves egri egyetemista, aki a növények és állatok élete amatőr kategóriájában első helyezett lett. Olyan ötlettel rukkolt ugyanis elő, amely eddig egyetlen magyar filmesnek sem jutott eszébe: egy távcső lencséjét ragasztotta a kamera elejére, így olyan közeli felvételeket készített az állatokról, mint amilyet eddig senki.

Olvasóink írták

  • 1. Kisg 2011. augusztus 08. 07:12
    „Sós Tibor, aki csak úgy mellékesen van megemlítve az apró betűs részben, és amatőrként "A világ tájai" kategória győztese, plusz a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület egyetlen különdíjazottja volt, 18-adik éve a Negyedik Dimenzió magazin készítője és egyik műsorvezetője a szegedi Városi Televízióban. Úgyhogy ennek a versenynek erős szegedi kötődése is volt. Több könyve, és videója, DVD-je jelent már meg. A cikk írója kicsit utánamehetett volna az információknak. Gratulálok a nyerteseknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas búcsú a nyárban

Kétezren töltötték meg vasárnap a szeged–alsóvárosi ferences templom előtti teret a Havas Boldogasszony-napi nagybúcsú ünnepi szentmiséjén. Tovább olvasom