Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az elefántnak morzsányi humorérzéke sincs

A cirkusszal vándorló idomárok élete nem könnyű, hiszen reggeltől estig, nap mint nap az állatokkal dolgoznak, gondoskodnak róluk. De ők nagyon szeretik a munkájukat, és vallják, nemcsak a megélhetésük, hanem a hobbijuk is.
- Az elefánt ormánya olyan, mint az ember keze. Azzal kapaszkodik a tárgyakba, emberekbe, és segítségével érzelmeit is kinyilvánítja: beléd karol, ölel, és ha szükségét érzi, le is köp vele. Jót nevettünk a minap, amikor a Hungária Nagycirkusz Szegeden állomásozott, és az indiai elefántlányok, Rani és Carla idomárja, az olasz Gianni D’Ambrosio meginvitált bennünket a piros sátorba, ahol az ormányosok napközben pihennek. Rani szemünk láttára gondozójába karolt, és noszogatta, hogy adjon neki répát. De a répa elfogyott, és Rani jól leköpte szénával a férfit. Mi pedig, ahogy ilyenkor szokás, kacagtunk. Nem sokáig tartott az örömködés, hiszen az elefánt tőlünk sem kapott répát, így markolt egy adag szénát az ormányával, és bennünket is szembeköpött.

Aki idomítja őket, annak engedelmeskednek

A 28 esztendős Gianni unokaöccsével, a 14 éves Luigi D’Ambrosióval dolgozik a cirkuszban, járják a világot Európától Afrikáig. Gianni tizenöt évvel ezelőtt a cirkuszban kezdte a lóidomárok életét, amikor beházasodott az olasz Togni családba. A híres cirkuszi dinasztia tagja lett, és a lovak szerelmese, az elefántokkal később kezdett el foglalkozni. Az édesapja is cirkuszi ember, igaz, műszaki: ő tervezi a lakókamionokat, hiszen látja és tudja, mire van szükség.

Nagy élmény volt ezeket az intelligens állatokat megsimogatni, és a közelükben érezni, hogy milyen hatalmasak. Gianni elmondja, hogy bár kiváló szórakoztatómesterek az elefántok, humorérzékük morzsányi sincs. Sőt, életveszélyesek, mert megvédik a territóriumukat, és kizárólag annak engedelmeskednek, aki nap mint nap foglalkozik velük.

Fotó: Karnok Csaba
Az indiai elefántok, Rani és Carla piros sátrába invitált bennünket az idomár.
Fotó: Karnok Csaba

Tornádó kivételes ló volt

– Az elefántokat az olasz Togni családtól béreljük, a fríz lovak a sajátjaink. Idomítom, lemozgatom az állatokat, egész nap foglalkozom velük, és este ünnepi öltözékben vezetem őket a porondra. Az összes állatot nagyon szeretem, de a lovak a kedvenceim. Azt hiszik az emberek, hogy az elefántok nehezebb esetek, pedig nem, a lovakkal sokkal több a munka – meséli Gianni, aki a múlt hónapban veszítette el a kedvencét, Tornádót. Mindenfelől hívtak orvosokat, de gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. – Kivételes állat volt, vele született szépségét mindenki csodálta. Amikor beléptek a porondra, Tornádó volt a művész, kommunikált velem, hogy mit szeretne – meséli a férfi.

Az állatok kedvéért állt be a cirkuszhoz

Öccse, Luigi sem a hétköznapi tinédzserek életét éli: ahelyett, hogy a haverjaival lógna, mint ahogy azt otthon, Olaszországban más tizenéves fiatalok teszik, ő inkább a lovaknál és elefántoknál segít. Nagybácsikájától tanulja a mesterség fortélyait.

– Igazán nem maga a cirkusz vonz, hanem az állatok. Így egész nap közöttük lehetek. Mi már egészen kisgyerek korunkban kitaláljuk, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni, és ezek után a nap huszonnégy órájában ez az életünk, nincs szabadidő, nincs pihenés. A cirkusz a hivatásunk és a hobbink is – mesél magáról Luigi, aki a cirkusszal – a családjával – már tovább is állt, a karácsonyt Hollandiában tölti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre nyáron rendezik az Armel-operafesztivált

Hogy fér meg egy színpadon Hitchcock és Mozart? Tovább olvasom