Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az M43-as út alapjába kerülhetne a hulladék?

Szeged - A Tiszát, a folyóparti környezetet fenyegeti az algyői olajmező föltárásának vegyszerekkel átitatott mellékterméke, az úgynevezett fúrási iszap. Az elmúlt harminc évben Szeged és Algyő között fölhalmozott veszélyes hulladék most hasznosulhat: az épülő M43-as útalapját erősítheti.
Harminc éve dagad egy domb Algyő határában, a Tisza-part közelében, a Mol ipartelepén. Az olajmező feltárásakor alkalmazott technológia velejáróját, az úgynevezett fúrási iszapot az egykori algyői repülőtér északi sarkába hordták. A veszélyes hulladék elhelyezésének módszere a korábbi szabványoknak sem felelt meg. Ezért sürgető a mély fekvésű, belvizes terület rendezése.

A rekultiválás – a tulajdonosváltások után illetékessé lett MB kőolajkutató cég felszámolásában érintett – Mátra Holding Zrt. kötelessége. A csöppet sem egyszerű feladattal a zrt. a Profess Kft.-t bízta meg. A beavatkozást engedélyezte az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség (Atiköfe). E tervek szerint a veszélyes hulladékot a hat év alatt ide hordandó körülbelül 60 ezer köbméter földdel takarnák be, majd oda fákat, bokrokat ültetnének. Bombaként ketyegne az így megnagyobbított domb. Az algyőiek attól tartanak, hogy a földdel betakart veszélyes anyag egy esetleges földrengés, árvíz vagy más katasztrófa következményeként a Tiszába mosódhatna.

– Fellebbeztük a szakhatósági határozat ellen. Bírósági per indítását is fontolgatjuk – jelenti ki Piri József, Algyő polgármestere. – Nem szeretnénk ugyanis, ha általunk ellenőrizhetetlen eredetű hulladékot szállítanának ide az iszapdomb semlegesítésére hivatkozva. A nagyközségünk a helyben történő, olcsóbb rekultiválási módszert támogatja. Az általunk fölkért szakértő programjával az érintett cégek is egyetértenek, a szakhatóság egyetértésére várunk. Azt szeretnénk, ha az M43-as építésekor elhordanák a község határából az iszapdombot, s annak anyagával erősíthetnék az útalapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhidegültek a távhőtől a Sajka utca 14. szám lakói

Szeged - Leválik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. rendszeréről egy szegedi, Sajka utcai négyemeletes… Tovább olvasom