Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az SZTE védi saját érdekeit

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem és a hozzá hasonló intézmények megkérdezése nélkül józanul gondolkodó politikus nem próbál hozzányúlni a felsőoktatáshoz – véli Szabó Gábor. Az SZTE tavaly júniusban megválasztott rektorát az elmúlt tanév értékelésére kértük.
– Arra számítottunk, hogy idén tavaszra megszületik a felsőoktatási törvény, ez azonban nem így lett – jellemezte a rektorsága első évét meghatározó külső környezetet Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem első számú vezetője reméli, hogy a jogszabály megszületik a parlament őszi ülésszakán. – Tavaly még lehetett volna vitázni arról, hogy új felsőoktatási törvény kell-e, vagy csak a régit kell megváltoztatni. De az, hogy maradt a fellazult, belső ellentmondásoktól terhes jogszabály, zavarja a munkát.

Gödrök az úton

– Alapvetően elhibázottnak tartom, hogy a Széll Kálmán-terv kapcsán szóba jöhetett a felsőoktatás, vagy fordítva: a felsőoktatási törvény kapcsán beszélünk a Széll Kálmán-tervről – jelenti ki Szabó Gábor. Az SZTE rektorának felfogásában a Széll Kálmán-terv számos pontjában elkerülhetetlen a gazdasági konszolidációs csomag: bizonyos területen nincs más választása az országnak, de ezek rövid távú intézkedések. Ezzel szemben a felsőoktatási törvény a következő 10–15 évet határozza meg. – Nem téveszthetjük szem elől a célt csak azért, mert felfedeztünk 1–2 gödröt a lábunk előtt a hosszú úton elindulva.

– Nem igaz, hogy meg sem kérdeztek bennünket – cáfolja az egyeztetések elmaradásáról szóló híreket. – Ám csak a jogszabály kodifikált szövege alapján lehet majd eldönteni, hogy az oktatáspolitika milyen mértékben hallgatta meg az oktatás szereplőinek véleményét.

– Az intézményrendszer átalakítása nem ördögtől való gondolat – jelenti ki. – De nem következhet be csak azért, mert most finanszírozási nehézségei vannak az államnak. Az átszervezés nem az azonnali takarékoskodás eszköze, mert először pénzbe kerül, és megtakarítást csak hosszú távon hoz. Másrészt nem következhet be úgy, hogy pillanatnyi szempontok, hirtelen felindultság, politikai kompromisszumok határozzák meg azt, hogy a jelen intézményrendszerből mi és hol marad fenn. Ha e két szemponttól nem tudják tehermentesíteni a rendszert, nem szabad hozzányúlni a felsőoktatási intézményrendszerhez, mert csak kárt okozna.

– Eddig sem rejtettem véka alá a véleményemet a világról. A Magyar Rektori Konferencia elnökeként azonban jobban meg lett volna kötve a kezem, hiszen 69 különböző nagyságú és súlyú intézmény vezetőjének egyeztetett véleményét kellett volna testületi álláspontként közvetítenem – válaszolta a kérdésre, miért nem vállalta el az MRK elnöki tisztségét. – Másrészt, mivel az SZTE vezetői stábja január elsején állt fel, még nagyon az elején vagyunk a tennivalóknak. Meg kell fontolnom nagyon, milyen ok miatt nem vagyok jelen Szegeden.

Szabó Gábor: az átláthatóság érdekében az egyetem gazdálkodási rendszerét elektronikussá tesszük. Fotó: Frank Yvette
Szabó Gábor: az átláthatóság érdekében az egyetem gazdálkodási rendszerét elektronikussá tesszük.
Fotó: Frank Yvette

„A karoknak van egyetemük, és nem az egyetemnek karai" – hallotta a közvélekedést Szabó Gábor is, aki szerint a több mint egy évtizede felülről kikényszerített integráció országszerte valamiféle dezintegrációt eredményezett. – Nem működik, hogy a karnak az egyetem vagy az egyetemeknek az állam azt mondja: „éljetek, ahogy tudtok, aztán meg központilag megmondom, mit csinálhattok a pénzzel". Kicsiben és nagyban egyaránt igaz, amilyen mértékű a gazdasági felelősség, olyan mértékűnek kell lennie az autonómiának.

Miért jó Szegeden tanulni?

Miért kell Szegedre jönni továbbtanulni? – kérdez vissza az SZTE rektora. – Mert ide jó hallgatók járnak, például kiváló eredményeket mutatnak fel az országos tudományos diákköri konferenciákon. A jó egyetem attribútuma a kiváló oktatói gárda is, idén a legtöbb mestertanári címmel Szeged büszkélkedhet. Közben tudományos teljesítményével is kitűnik, elnyerte a kutatóegyetemi rangot. A tehetséggondozás rendszerét folyamatosan építjük, például együttműködési megállapodást kötöttünk Hódmezővásárhellyel, és az Orosházával kialakítandó hasonló programot már jóváhagyta a szenátusunk. Ha a térség középiskoláival szakmailag együttműködünk, akkor sikerülhet a legtehetségesebb diákokat „kihalászni". Az SZTE ugyanakkor országos beiskolázású. Célunk, hogy régión belül és túl minél mélyebben megismertessük a szegedi egyetemen végzett munkát, az eredményeket, hogy minden megyéből a minél tehetségesebb fiatalokat ide vonzhassuk. Ez azért is fontos, mert ha egy régen várt lépés bekövetkezik, és az ELI-vel vagy bármi más ipari beruházással megjelenik a befektető, akkor bizton számíthat arra, hogy megfelelő szakember-utánpótlást kap a szegedi egyetemről. Tehát mi indulunk a megyei ligában is, de az országos bajnokságban is dobogós helyért kell küzdenünk, és azt meg kell tartanunk.

– Az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos források nélküli bevételeink több mint felét saját magunk termeljük meg – árulja el az SZTE rektora. – Ez és a feltárt hatékonysági tartalékaink könnyítették meg az 1,7 milliárd forintos állami elvonás kezelését. Így azonban sajnos elmarad azoknak a belső egyetemi kezdeményezéseknek az indítása, amelyek a közös ügyek erősítését szolgálták volna. Pedig a belső kohézióra nagy szükség lesz most, amikor szakmai átalakulás megy végbe a felsőoktatásban. Ha ebben az SZTE nem az összintézményi érdekek mentén együttműködve vesz részt, hanem a kari érdekektől szétszabdalva, akkor vesztesei lehetünk a változásnak.

– Közös érdek, hogy felismerjük, mit tudunk egyetemi szinten együtt jobban csinálni, mint karonként külön-külön – hangsúlyozza a rektor. Példaként említi a sikeres, tudományterületekre szóló kutatóegyetemi pályázatot, az önálló igazgatósággal is megerősített innovációt. A hallgatókért folytatott verseny élesedése miatt az elkövetkezőkben közös ügyként, stratégiai kérdésként kezelik például a beiskolázást, a tehetséggondozást, az egyetemről szóló kommunikációt.

– Mi az előttünk álló év legfontosabb feladata? – mérlegel Szabó Gábor, az SZTE rektora. – Az első, hogy a majdan elfogadott felsőoktatási törvényhez igazítsuk az egyetemi stratégiánkat. Gazdálkodásunkban már elkezdtük a hatékonysági tartalékok feltárását. Találtunk olyan megállapodásokat, amelyek az egyetem számára nem kedvezők, ezek újratárgyalása elkezdődött, mert beszállítói és szolgáltató partnereinknek meg kell érteniük: a szegedi egyetem megvédi az adófizetők és saját gazdasági érdekeit. Az átláthatóság jegyében gazdálkodási rendszerünket elektronikussá tesszük, például a 100 ezer forintnál nagyobb beszerzéseink máris megtekinthetők a honlapunkon. A szegedi egyetem sikerességét minden előttünk megnyíló pályázaton növelni szeretnénk, ugyanis számos nagy volumenű pályázatunk megvalósítási, sőt néhol zárószakaszához érkezve mérhetővé tette eredményességünket – elérkezett az igazság órája. Az ELI-hez kapcsolódó gazdaságfejlesztési projekt el kell, hogy kezdődjön, az érdeklődő cégeknek egy éven belül meg kell jelenniük a látókörünkben. Mert a Szegedi Tudományegyetem fontos intézménye a regionális gazdaságfejlesztésnek.

Olvasóink írták

 • 5. papsajt 2011. augusztus 07. 09:22
  „"Az SZTE védi saját érdekeit " - KI NEM?”
 • 4. havranek 2011. augusztus 06. 20:40
  „Ha még valaki emlékszik a "rendszerváltás" egyik fő követelése a nemkorlátozott felsőfokú intézménybe kerülés a minél több diplomás a "kiművelt emberfők" számszerű gyarapítása volt sok egyéb mára elfelejtett követelés mellett . Nos valakik hazudtak ebben is ! Ma már nyilván nem kell a konkurencia a proli dolgozzon ha van hol ne akarjon "úr" lenni mert Ők már így is több mint elegen vannak . De így van ez jól a " kétharmad" ezt akarta ,"gondolom én barom" ahogy Hofi mondaná .”
 • 3. achilleus 2011. augusztus 06. 16:45
  „2. manstein 2011.08.06. 15:44
  Nincs ebben a nyilatkozatban semmi extrém, legfőképpen olyasmi nincs benne, amiért szó érhetné az egyetem háza táját. Söprögetni pedig leginkább a "nemkoalíciós társkormányzó pártok" háza előtt kellene, hogy ide-oda küldözgetett tervezetek végeláthatatlan sora, ötletbörzék, Pokorni-Hoffmann viták helyett, valami konkrét és befejezett törvénykezés is történjen már végre.”
 • 2. manstein 2011. augusztus 06. 15:44
  „Bátor vélemény, kétségtelenül. Attól tartok, így végleg kiiratkozott a N.E.R-ből a rektor. Csak nehogy megjelenjen érte a fekete Q7 éjjel, vagy nehogy a maradék állami támogatást is elvegyék az egyetemtől jövőre. Netán hozzanak egy törvényt kétharmaddal, hogy bármely rektor leváltható kétharmaddal a továbbiakban parlamentileg...”
 • 1. Commander-V2 2011. augusztus 06. 14:29
  „Sok sikert Rektor Úr! De sajnos a pénzt termelő Szote Klub bezárása rossz döntés volt, elég lett volna kipenderíteni a kapzsikat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszártoborzó Szeged belvárosában

Nehezebb dolguk volt a felújítások miatt, de csak bemasíroztak a szegedi belvárosba a huszártalálkozó toborzói. Tovább olvasom