Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Az üres szék után is adózni kell

Szeged - Meglovagolná a Kisosz a kormány elképzeléseit, hogy a felesleges terheket leveszi a kis- és középvállalkozások válláról. A kiskereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezete 6 oldalt írt tele abban a levélben, amelyet Matolcsy Györgynek küldött el.
- A legjobb az lenne, ha a kormány megszüntetné a televíziók után fizetett díjat, vagy úgy módosítaná a rendelkezést, hogy csak a tényleges használatért számlázzon. Ma ugyanis az történik – magyarázta el Martonosi István, a Kisosz Csongrád megyei titkára –, hogy a holtszezonban hónapokig üresen álló panzióban is adózni kell a szobákban álló, nem működő készülékek után. Az éttermekben pedig aszerint fizetnek szerzői jogdíjat és „tévédíjat", hogy hány szék van az asztalok mellett. Úgy tesznek, mintha a teljes nyitvatartási időben minden széken vendég ülne. Mindenki tudja, ilyen csak akkor van, ha lakodalmat rendeznek.

– Nem pénzt kérünk abban a levélben, amelyet az országos érdekképviselet már elküldött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hanem azt, hogy a hülyeséget töröljék el – fogalmazott nagyon világosan Martonosi István.

Csemege a szegedi Mars téren. A takarításról naplót kell vezetni. Fotó: Karnok Csaba
Csemege a szegedi Mars téren. A takarításról naplót kell vezetni.
Fotó: Karnok Csaba

Kérik a HACCP – az uniós előírás szerinti saját belső minőségbiztosítási rendszer – teljesítésével és az élelmiszerbiztonsággal összefüggő adminisztrációs kötelezettségek egyszerűsítését. Példaként azt említette, hogy a törvény egy kalap alá veszi a hipermarketet, valamint a sarki boltot. Holott az egyikben 30 fős takarítószemélyzet felel a tisztaságért, a másikban az azt működtető házaspár. Miért kell évente felülvizsgáltatni a kisboltosnak a rendszerét több 10 ezer forintért? Amikor semmi sem változik, ugyanúgy az asszony seper, és a férj fogja a lapátot.

Átalányadózást javasolnak

Az egyéni és a családi jellegű társas vállalkozásoknál a Kisosz meghatározott árbevétel alatt az átalány típusú adózást javasolja. Kezdeményezik az ideiglenes iparűzési adó megszüntetését, az adónemek számának csökkentését.

Vida János a tulajdonosa a Mars téri Csemegének: azt mesélte, rengeteg energiát elvisz a felesleges adminisztráció. Az érthetetlen dolgok pedig ellenérzést váltanak ki.

– Az üzlet mindössze 30 négyzetméteres – mondta –, reggel, nyitáskor a dolgozó azzal kezdi a napját, hogy beírja magát a jelenléti ívre, utána megméri a hőmérsékletet a hűtőben, és azt dokumentálja. Majd vezeti a napi, a heti és a havi takarítási naplót és azt a naplót, amelybe a „veszélyes anyagok", vagyis a tisztítószerek fogyását kell rögzíteni. De jegyzőkönyvet kell vezetni a rágcsáló- és rovarirtásról is. Nem az az alapvető érdekem, hogy az üzlet tiszta legyen, különben nem jön be a vevő? És ha kell, ne egyszer, hanem hatszor mossak fel? – kérdezte Vida János.

Ezeket a mikro- és kisvállalkozásokat különben 8 hatóság ellenőrzi – a Kisosz szerint 2 kontroll is elegendő lenne, egy hatósági és egy piacfelügyeleti. Vissza kellene állítani az alkalmi munkavállalás régi rendjét, a mostanival nagyobb az adminisztráció. Martonosi István úgy véli, nem szabad bezárni az üzletet azért, mert nem adott az alkalmazott nyugtát. Lehet büntetni, második, harmadik esetben már az alaptétel többszörösével, de ne vegyék el az ott dolgozók kenyerét a bezárással.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. klj_54 2010. június 14. 19:33
  „22. hozzászólás AN 2010.06.14. 14:30

  Vigyázz, ma Te vagy a soros akire rászállt a net felügyelője <moderálva> Szilléri:(”
 • 27. szilléri 2010. június 14. 19:19
  „AN !22.
  De őszintén! Te mi vagy ?
  Tűoltó, rendőr vagy vadakat terelő ?
  Abban az esetben ha a ,,csinovnyikok számát " csökkentenék 30 %-al és a tényleges közszolgák számát ennek megfelelően növelnék 30 %-al normálisabban működne a közszféra !
  pl. nem lenne 30 fölötti osztály létszám az iskolákban, a 36 000-es hadseregünkből nem csak 6000 ténylegesen bevethető katona lenne, 200 földhivatali dolgozóból nem 20 hanem 100 földmérő és gazdász lenne, a rendőrség 40 %-a terepi lenne nem kéne gárda stb ....”
 • 26. pandababa 2010. június 14. 17:14
  „Tegnap délután 2óra fele jártam a városban...teljese kihalt volt,talán a sörkerben voltak páran..a cukrászdák,étterem,meg a Belvárosi híd alatti rész is teljesen üres volt..Ezért is fizetni kell? Hát nem semmi...”
 • 25. DMagóg 2010. június 14. 16:25
  „Kedves Fekete Klára!

  "Az üres szék után is adózni kell"

  Ön szakújságíró, bizonnyal tudja, hogy a szerzői jogdíj, még akkor sem adó, ha esetleg adó módjára behajtható(?).

  Azt is tudja, hogy csak játék a számokkal, ha negyedannyi szék után, de négy-ötszörös díjat szednének.

  Hülyeségnek, hülyeség, mert ebből a szerzők alig látnak valamit, de néhányan szépen megélnek belőle, mint ahogy a minőségbiztosítási rendszerek igazolásából is, és sok egyéb hasonlóból (gépjármű eredetvizsgálat, stb.). Régen nem a célszerűség, az ésszerűség és szükségszerűség a vezérelv, hanem az elegáns, erőszak nélküli rablás. Ez a fehérgalléros bűnözés egyik ága, törvényi támogatással. (Maffia?)”
 • 24. KamuNeni 2010. június 14. 15:47
  „Persze MO- a hulyesegben is sok helyen vezet. A taxisnak is kell fizetni ha radiot hallgat mig utas van a taxiba. Idiotak vagy nem idiotak?? Nagy-Nagy idiotak. rohadt Robin Hood komcsik meg a tobbiek.”
 • 23. nemecsekerno_007 2010. június 14. 15:35
  „22. AN 2010.06.14.

  Nem érted. :( De most nem tudom neked elmondani. Nem minden vállalkozó adócsaló, nem minden orvos fogad el hálapénzt, nem minden hivatalnok korrupt. Amit az adóról írtam, az egyszer?en tény.

  "TE szemedben nincs értéke a gyereked előmenetelének, a tulajdonod biztonságának, az életed védelmének."

  De van, csak ennek a költségébôl nem mindenki veszi ki a részét. A 30 év múlva megtérülô "akármiért" sajnos nem kapunk télire gázt az oroszoktól. De most nincs idôm ezt elmagyarázni...

  nem kell egyébként megsértôdni, meg kéne próbálni változtatni a rendszeren, ha már ennyi embernek rossz ez így....”
 • 22. AN 2010. június 14. 14:30
  „#21,nemecsek
  köszönöm a hozzászólásodat minden pedagógus, mentős,tűzoltó, stb. nevében.
  Lehet, hogy a fenti "szakmák" képviselői nem termelnek olyan dolgokat, mint pl. egy sámli, aminek meg van az ára, és el lehet adni,hogy pénzt kapjunk érte. Ezek szerint a TE szemedben nincs értéke a gyereked előmenetelének, a tulajdonod biztonságának, az életed védelmének.
  Nagyon undorító, ahogy minden közalkalmazottat egy kalap alá veszel a hivatali titkárnőkkel (bár azok is dolgoznak elég keményen, hidd el).
  Mi bajod van azzal, aki a szemetedet elviszi? Aki vezeti a villamost, amin jársz,vagy söpri a járdát és gondozza a parkot? Ezek mind olyan emberek, akik abruttó110 eFt-jukból többet adóznak, mint a szegény megsanyargatott "vállalkozók", aki, ha nyugtát akarsz kérni,azonnal felemelik az árat 25 %-kal.”
 • 21. nemecsekerno_007 2010. június 14. 14:00
  „20. .suhym. 2010.06.14.

  "Csak a közalkalmazott, köztisztviselő fizessen adót?"

  Az ô adójukat (is) más termeli meg. Tehát egy piacra termelô cég fizeti a saját alkalmazottai járulékait, adóit és fizet mások után is. Az államnak jellemzôen nem olyan helyekrôl van bevétele ami közszféra, hanem ami versenyszféra, az összes többi az egyik zsebbôl a másikba büvészkedés, de több nem lesz.

  Igen gazdasgilag ésszer? bármilyen hihetetlen. De itt egy cikk errôl, hátha megérted:

  http://index.hu/velemeny/jegyzet/san080624/”
 • 20. .suhym. 2010. június 14. 12:58
  „6. hozzászólás nemecsekerno_007 2010.06.14. 09:55
  OFF

  Hogyne lenne racionális az adócsalás. Melyik gazdasági szempontra gondolsz? Ja, a sajátra, értem én, hogyne érteném. Ezek szerint a vállalkozók adócsalása törvényes. Csak a közalkalmazott, köztisztviselő fizessen adót?
  Gratulálok!
  ON

  "Példaként azt említette, hogy a törvény egy kalap alá veszi a hipermarketet, valamint a sarki boltot."

  Nem élelmiszert (is) árulnak mind a kettőben?

  Én már annak is örülnék, ha a kis boltokban nem azzal a kézzel adnák a kenyeret, amivel a pénzt fogdossák, bár elég ritkán vetemedek garázs boltokba, többek között ezért (is), másik az őrült magas áraik és a "blokknélküliség".”
 • 19. nemecsekerno_007 2010. június 14. 12:15
  „Ez a hazai szabályozás tipikusan a technokrata-bürokrata szemléleten alapszik. Azt hiszik, hogy mindent lehet jogszabályokkal, törvényekkel szabályozni, sajnos a lakosság egy részérôl van is erre igény. :(”
 • 18. nemecsekerno_007 2010. június 14. 12:08
  „13. Léni 2010.06.14.

  Ha minden közhivatalonok és közalkalmazott hasonlóan szolgáltatna, mint ahogy a versenyszférában szokás ha meg akarsz élni, akkor kicsit más lenne a történet. Ettôl is messze vagyunk.”
 • 17. gavallér 2010. június 14. 12:05
  „CID Jó én arra akartam csak utalni,hogy ezt a rendszer valahol a NASA- ra hivatkozva hallottam
  mondjuk így népszerűsíteni, még a bevezetése előtt. A kaja tényleg eléggé ramaty és ott is van baci.”
 • 16. CID 2010. június 14. 11:52
  „"14. hozzászólás gavallér 2010.06.14. 11:42

  Az USA- ban én láttam egy-két vendéglőt. Ezek a mi HACCP ellenőreink ott taposnák meg a diplomájukat.
  És mégis működik minden."

  Ez is azt mutatja, hogy az a szar amerikai koszt még a baciknak sem kell :)”
 • 15. Grabowsky 2010. június 14. 11:44
  „HACCP- egy állat volt az is aki kitalálta, kinek jó az, hogy a takarítás helyett naplót vezessen az üzlet tulajdonosa??
  Amíg a sok marhaságot ledoksizza, félig készen is lenne a munkával...”
 • 14. gavallér 2010. június 14. 11:42
  „Az USA- ban én láttam egy-két vendéglőt. Ezek a mi HACCP ellenőreink ott taposnák meg a diplomájukat.
  És mégis működik minden.”
 • 13. Léni 2010. június 14. 11:38
  „A szőregi rózsatermesztőket is az elültetett, nem az eladott rózsák száma után
  adóztatják! Legalább is erre emlékezem!
  Akkor, ha biztosan mindenki mindég számlával dolgozna, nem kellene ilyen becsült
  adatokkal dolgozni. Hol vagyunk mi még ettől!”
 • 12. CID 2010. június 14. 11:13
  „Azt gondolom, ha eddig is mindenki tisztességes kereskedőként, vendéglátósként végezte volna a munkáját ( tulaj, főnök, beosztott ) , akkor nem kellett volna bevezetni. Na de nem így történt”
 • 11. makákó 2010. június 14. 11:02
  „Akinek étterme/boltja van magasról sz...ik a HACCP-re, mert ha betartaná az összes pontját, akkor bezárhatna. Hetente kitöltik egyben a papírokat, aláírkálnak mindent, aztán ennyi. De meg is értem. Minek aláírni a WC-ben a takarítási naplót? Ha aláírják, attól nem lesz tiszta.... Meg egyébként is a tulajnak tudnia kell ki volt mikor/hol szolgálatban, szóval tök felesleges. Ott is volt már szalmonella, ahol van HACCP, ez nem védőoltás, ami majd megment minket. Tipikus baromság, ami miatt eltartunk pár ezer irodistát.”
 • 10. Ramirez 2010. június 14. 10:57
  „azért mert le lehet pecsételni ellenőrzéskor...vagy a digitális hitelesített aláírás költségét is rávernéd a kisboltosra?:)”
 • 9. klj_54 2010. június 14. 10:26
  „8. hozzászólás Ramirez 2010.06.14. 10:01
  Én nem kötözködésképpen írtam ami az egyes hozzászólásomban szerepel.
  Gyere ki Bretagneba, Karhaix-Plougerbe és nézz szét a falu egyetlen boltjában.
  Csak egy lavór van.
  Mégis megfelel!
  De tudnék számodra Spanyolban, Németben vagy éppen Angolban példát mondani.

  Nem a HACCP ellen vagyok, melyből vizsgát kellett tennünk, hanem az eszméletlen sok felesleges papírmelóból.
  Van PC, akkor miért is e fertőzésveszélyes papírra kell írni?
  Ha ezt meg tudod magyarázni, kapsz egy hangszórót!”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenebona a tápai falunapon

Szeged-Tápé - „Jövőre vizespóló-versenyt is rendezünk" – mondta Juhász Gyula, Tápé… Tovább olvasom