Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Balázs Péter: közös eredmény a szerb vízummentesség

Régóta dolgozunk közösen azon, hogy ez a pillanat elérkezzen és Szerbia állampolgárai vízummentesen léphessenek az Európai Unió területére - jelentette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter.
Szombaton a röszkei határátkelőhelyen Balázs Péter Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában fogadta Vuk Jeremic szerb külügyminisztert, Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettest és belügyminisztert, valamint Snezana Malovic szerb igazságügy-minisztert.A magyar külügyminiszter - azt követően, hogy saját kezűleg látta el pecséttel minisztertársa útlevelét - örömét fejezte ki amiatt, hogy a találkozót a magyar-szerb határon tarthatták. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy Magyarország nemcsak fizikailag, hanem szimbolikusan is vezeti, segíti az európai integráció útján Szerbiát.

Mindkét országnak fel kell készülnie arra, hogy az állampolgárok élni fognak a vízummentesség lehetőségével, ezért több határátkelőre lesz szükség - hangsúlyozta Balázs Péter. Vuk Jeremic azt mondta, hogy a vízummentességgel Szerbia közelebb került az Európai Unióhoz. A miniszter reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva a két ország között már nem lesz határ. Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter hangsúlyozta, hogy 2009. december 19. nemcsak azért nagy nap, mert a szerb állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unió területére, hanem azért is, mert így egyenrangúnak érezhetik magukat az unió lakosaival. Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter kijelentette: Szerbia igyekszik minden nemzetközi kötelezettségének eleget tenni az európai integráció során, ezt a nemzetközi bírósággal való együttműködés is tanúsítja.

A szimbolikus köszöntést követően Forgács Imre és Ivica Dacic aláírta az Európai Közösség (EK) és Szerbia közötti visszafogadási egyezmény végrehajtási jegyzőkönyvét. Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei november végén hagyták jóvá azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az EU területére. A módosítás december 19-én lépett hatályba, és a három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése az uniós tagállamokon kívül a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. A brüsszeli miniszteri határozat nem vonatkozik Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Ezen országok esetében jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság, amelynek az volt az álláspontja, hogy e két ország még nem teljesítette a vízummenteséghez szükséges feltételeket. Ezek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.

A fizikai akadályok lebontása következik?

Az adminisztratív korlátok lebontása után a fizikai akadályok következnek; fontos kérdés, hogy hány darab és milyen áteresztő képességű határátkelőhely üzemel Magyarország és Szerbia között - jelentette ki Balázs Péter szombaton a röszkei határátkelőhelyen. Közös szándék a határátlépési kapacitás növelése, az, hogy minél több helyen lehessen átkelni a magyar-szerb határon - mondta a magyar külügyminiszter a szerb állampolgárok vízummentességének bevezetése alkalmából kollégájával, Vuk Jeremiccsel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. A határátkelőhelyek ügyében létrejött szerb-magyar vegyes bizottság sürgősen összeül, és megvizsgál minden praktikus megoldást - közölte Balázs Péter. Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kifejtette, a magyar és az osztrák határon korábban volt rá példa, hogy az útlevélvizsgálatot a határátkelőhely egyik oldalán végezték el a két ország hatósságai. A magyar fél segítséget tudna nyújtani abban, hogy a saját oldalán befogadja a szerb útlevélvizsgálókat. Átmeneti megoldás - melyet a magyar-román határon már alkalmaztak - a konténeres átkelőhely kialakítása, ennek előnye, hogy Szerbia majdani schengeni csatlakozását követően a szerkezet újrahasznosítható - tudatta a magyar külügyminiszter. Balázs Péter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország nem csak támogatója, hanem aktív szószólója lesz Szerbia európai integrációjának. Vuk Jeremics közölte, szerb részről megvan a politikai szándék a régi röszkei határátkelőhely újranyitására, ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. A két ország együtt keresi a megoldást, hogy ezt a legolcsóbban lehessen megtenni.

Olvasóink írták

 • 5. gedeon 2009. december 20. 17:14
  „5. nellyke11 Te, ha esetleg kimész külföldre, te is tahó vagy az ottaniak szemében!”
 • 4. nellyke11 2009. december 19. 18:27
  „Hurrrá ! JÖNNEK A TAHÓK !”
 • 3. xene@freemail.hu 2009. december 19. 13:10
  „Szerintem mi is szegényebbek vagyunk, lettünk....”
 • 2. Neszemetelj! 2009. december 19. 12:33
  „Hajrá!!!
  Jöjjenek csak, legalább fellendül a gazdaság!!!
  Habár, már nem állnak úgy anyagilag szegények, mint 10-12 éve!
  Nekik is jár az, ami nekünk!!!
  VILÁGBÉKE MINDENKINEK!!!”
 • 1. szatyi 2009. december 19. 11:49
  „Ebből a buliból a kereskedelem és a vendéglátás profitál !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltás csecsemőknek - Szegeden is

A 6–12 hónapos és veszélyeztetett csecsemők H1N1-elleni védelmére kapott hazánk oltóanyagot. Tovább olvasom