Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Balesetveszélyes csatorna épül a Kond utcában

Szeged - Egyik szemük sír, a másik nevet a dorozsmai Kond utcai lakosoknak a csapadékvíz-csatorna miatt. Örülnek, hogy épül, de sok problémájuk is van vele.
 A szomszéd csatornája

A Kond utcaiak egyik szomszédjuk ereszcsatornájára is panaszkodtak, ahonnan a víz közvetlenül az úttestre folyik. Ha lefagy, jégpáncéllá változtathatja az utcát. A lakók azt mondták, nem értenek szót a szomszéddal, ezért nem kérik, hogy építsen föld alatti csatlakozást a csatornához. Mi felhívtuk, ígéretet tett: megnézi, mit tehet.

– Nagyon örülünk, hogy végre megépül a csapadékvíz-elvezetés, viszont máris sok vele a problémánk. Addig szeretnénk felhívni rá a figyelmet, míg a kivitelező le nem vonul. Levelet is írtunk egy hete a polgármesteri hivatal szakirodájának, de még nem jött válasz – mutatta a félkész árkokat a Dorozsma központjában lévő Kond utcában Zádori Ferenc.

Rajta kívül tucatnyi lakó gyűlt össze tegnap a rögtönzött „panaszfelvételre". Mihálffy Béla, a körzet fideszes önkormányzati képviselője négy évig lobbizott a 15-16 millió forintos fejlesztésért, mire a szakbizottság megszavazta a vízügyi és építési alapból. Most új dorozsmai képviselőtársával, a szocialista Lauer Istvánnal küzd a rendes megvalósításért.

Csongrádi László a csatorna miatt átépített Negyvennyolcas utcai buszmegállót mutatta: méteres árok húzódik a betonperon mellett. Hóban, fagyban belecsúszik, aki rosszul lép. Hasonlóan túl mélynek és balesetveszélyesnek látják a lakók az új árkot a szűk utca elején, oda korlátot szeretnének.

– Arrébb meg olyan közel fut a nyílt csatorna az úttesthez, hogy nincs padka, sőt az aszfalt is leszakadt helyenként – panaszolta Puja János. Illés Sándor azt fájlalja, hogy a korábbi 10 méter széles bejárójából kevesebb maradt. Így nem tud kifordulni a portájáról az állatszállító utánfutójával. Az utca Faragó téri végén lakók azt nem értik, náluk nem épült csatorna, csak a túloldalon, de ettől még előttük megáll a víz. Legalább egy sekély folyóka kellene. A térre érve a csatorna körbekerüli a játszóteret, majd a Fölszél és az Erdőstarcsa utca sarkán folyik össze egy átereszhez, ami továbbítja a vizet a zsiliphez. Ez a lakosok szerint pénzpocsékolás.

Balesetveszélyes csatorna épül a Kond utcában. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nyitott kapukat döngetnek a Kond utcai lakosok. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának csoportvezetője, Dobó István elmondta, a buszmegálló helyzetét a helyreállítás után megvizsgálják. A Negyvennyolcas utca felöli rész elején a vállalkozó kibontja és újraépíti a balesetveszélyes folyókát, áthelyezi a járda mellé. Föntebb, ahol a csatornát nem lehet elvinni az úttest mellől, lefedik a biztonság kedvéért. Ennek ellenére marad még szintkülönbség, ezért útszegélyt jelző oszlopokat is tesznek ki.

Az aszfalthibákat javítja a kivitelező. A kapubejárókról a szakember elmondta, a tervben szereplő 4 méter helyett 6,6 méteresre készültek. Ha további egyéni kérés érkezik be, azt megvizsgálják. Az árok nélküli oldalon most nem lesz csapadékvíz-elvezetés, de tudnak a kérésről. Esős időben megnézik, felveszik a listára, és ha lesz pályázati pénz, megoldják. A Faragó téri, hosszúnak tűnő vízelvezetést a közeli utcák bekötései indokolják. A hónap végéig elkészül a beruházás. Az egész munkára egyéves garanciát vállalt a cég.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkénteseket várnak színházi statisztának

A Csongrád Megyei Önkéntes Centrum és a Szegedi Nemzeti Színház várja azoknak a jelentkezését, akik szívesen vállalnak statisztaszerepet. Tovább olvasom