Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Balkáni táncokra hangolnak Zsombón

Zsombó - Balkáni táncokat tanulnak egy héten keresztül a zsombói táncháztábor résztvevői. A törzsgárda már megérkezett – az ország más végeiből is jöttek. A program nyitott, akár egy napra is bárkit szívesen látnak.
Dobszó hallatszott ki tegnap délben a zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár kertjéből. A vihar előtti feltámadó szélben levegőztek a Balkán Táncháztábor résztvevői. Az elsősorban felnőtteknek meghirdetett programon egész héten bárki részt vehet, a törzsgárda azonban már felállította a sátortábort a falu szélén, a szervező kertjében. Többségük a fővárosból érkezett – vannak, akik családostul. Ottjártunkkor éppen ritmusgyakorlatokat végeztek.

– A hétvégére várunk még sokakat, azokat, akik nem tudtak szabadságot kivenni – mondta el Táborosi Gábor szervező, aki azért hívta életre ezt a programot, mert a balkáni tánckultúrának itt komoly műhelye van. – Szegeden, a Nemzetiségek Házában tizenhat éve van görög táncklub, emellett évek óta szerb és bolgár is. Ezeket tanulhatják a résztvevők ebben a táborban.

Szusszanás a táncháztáborban. Dobok nélkül nincs balkáni zene. Fotó: Schmidt Andrea
Szusszanás a táncháztáborban. Dobok nélkül nincs balkáni zene. Fotó: Schmidt Andrea

Napközben szakmai foglalkozásokat tartanak, majd profiktól sajátíthatják el a különféle táncok – szerb, horvát, macedón, bolgár, görög vagy blah – pontos stíluselemeit.

– A balkán táncoknak van varázsuk. Sokban különböznek a többitől – magyarázta Wessely Ágnes, miért jó belelátni ebbe a táncvilágba. – Ráadásul többségük körtánc, így könnyebb ellesni a technikákat, mint egy olyannál, ahol párt kell választani és leginkább azon izgulni kezdőként, hogy rálépünk-e a lábára – tette hozzá Somogyi László.

A táborba folyamatosan várják az érdeklődőket. Aki pedig csupán a szép táncokat akarja látni, szombat este a Zsombói Szabadtéri Színpadon megnézhet egy színes kavalkádot, a tábor zárásaként ugyanis profi csoportok gálát adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ungi Lászlóné 40 éve dolgozik a betegekért

Fekvőbeteg-ellátás kategóriában szegedi ápoló nyerte az év egészségügyi szakdolgozója címet. Tovább olvasom