Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

BÁRcsak az IH-ban

Szeged - Egy bárrá változó öltözőben játszódik Janik László BÁRcsak című kétszemélyes, kétfelvonásos zenés darabja, amit feleségével, kolléganőjével, Márkus Judittal ad elő ma és holnap este 7 órától az IH Rendezvényközpontban. A produkcióban Bródy János számos népszerű dalát is eléneklik.
– Judittal már évek óta nem játszottunk együtt, ő a kassai társulat tagja, én pedig többnyire Pesten dolgozom, így távházasságban élünk. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy ő is újra fellépjen idehaza, bár most bekerült a győri Jekyll és Hyde-produkcióba is – annak idején épp ennek a darabnak a szegedi előadásain ismerkedtünk meg. A BÁRcsak című darab ötlete már régen ott lapult a fiókomban: egy színészről és egy színésznőről szól. Éva és Béla együtt lépnek föl, hogy kiegészítsék a színházi fizetésüket, közben megosztják egymással magánéleti problémáikat is – mondja a kétszemélyes, kétfelvonásos zenés darabról a szerző, Janik László, aki egyben a férfi főszerepet is alakítja. – A felvetődő magánéleti problémákkal összecsengenek Bródy János népszerű dalai, amelyeket beépítettünk a darabba. Egymásnak is énekel a két színész, továbbá részleteket kap a publikum a Bár című műsorukból, mintha egy bárban lépnének föl közönség előtt. Sok kedves Bródy-dalt eléneklünk, például a Maszkabál, a Mama, kérlek, A kiskacsa, a Vásárhely, az Egy hétig tart egy szerelem és a Hová tűntek is elhangzik.A produkció zenei kíséretét régi szegedi kollégájuk, Mátyássy Szabolcs segítségével oldották meg, aki elkészítette számukra a dalok zenei alapját. Szabolcs most a Zeneakadémián alkalmazott zeneszerzést tanul és a színművészeti egyetem zenés osztályaiban tanít, tudjuk meg Janik Lászlótól, akit mostanában egyre több feladat talál meg. A Szegedi Pinceszínházban is többször előadta Világvége című monodrámáját, nyáron a margitszigeti szabadtérin játszott az Érinthetetlenek című musicalben. A Bal József vezette egri Harlekin Bábszínházban rendezte meg saját, egyszemélyes bábjátékát. Nemrégiben a Jóban Rosszban stábjával és az m1 Munkaügyek című új „IrReality-sorozatának" csapatával is forgatott. Játszik a Central Színházban is Szalay Krisztáékkal, Az ötödik Sally-ben.

– Ötödik évadomat kezdem a Kassai Thália Színház társulatában, az új produkciók közül Peter Weiss Marat/Sade című darabjában és a népszerű bűnügyi komédiában, a Nyolc nőben játszom. Kassán az a szokás, hogy sok évig repertoáron maradnak a korábbi produkciók, így többek között Az aranyműves boltja című Karol Wojtyla-darabban és a Csókos asszonyban is fellépek – sorolja a feladatait Márkus Judit, aki jól érzi magát a kassai társulatban, csak azt sajnálja: sokat kell utaznia. – A színházban ugyan magyarul próbálunk és játszunk, de amint kimegyek a városba, már egy kiló kenyeret sem tudok kérni magyarul. Öt év alatt persze sokat tanultam, ma már nem adnak el szlovákul. Amióta euróban kapjuk a fizetésünket, egész jó a helyzet a hazai viszonyokkal összehasonlítva. Jövőre Kassa lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a mi színházunk is több projekttel pályázott, például Schilling Árpáddal is készülünk egy érdekes történelmi témájú produkcióra.

Judit zenés szerepekben aratta legnagyobb sikereit Szegeden – ma is szívesen énekel. Nagyon szereti a Bródy-dalokat, különösen annak örül, hogy elénekelheti a Hová tűntek című számot, ami szentesi gimnáziumi éveire emlékezteti. – Arányosan osztottuk el Lacival a dalokat: négy-négy szólót és öt duettet adunk elő. Ezeket a Bródy-számokat én is sokkal szívesebben hallgatom, mint a mai slágereket, mert dallamosak, jól énekelhetők, és még szólnak is valamiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden jogász- és közgazdászhallgató fizetni fog

2013 szeptemberétől az egész országban megszüntetik az államilag támogatott jogász-, illetve közgazdászképzést. Tovább olvasom