Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Befagytak a tavak, de már jön az enyhülés

Befagytak a tavak, de már jön az enyhülés
Az elmúlt napok hideg időjárása miatt befagytak a szegedi állóvizek. A jégtakaró vastagsága még nem éri el a 12 centit, így veszélyes rájuk menni. Keddtől ráadásul enyhülés várható, a hét végéig a nappali hőmérséklet 0-3 fok között alakul. Egy kis havazás csak ma délután várható.
A napok óta tartó kemény mínuszok miatt befagytak a szegedi tavak. A Vértó és a Holt-Maros tükrét is páncél fedi, a part mellett állva úgy tűnik, hogy egészen masszív a jégtakaró. 

– A befagyott állóvíz csak akkor alkalmas sportolásra, ha a jégtakaró vastagsága eléri a 12 centit. Ezt azonban egy laikus nem tudja megállapítani. Ráadásul a jégpáncél mindig a part mellett a legvékonyabb, és ha a tóba például egy csatorna is vezet be, vízmozgások fordulhatnak elő a jég alatt. Egyelőre nem tanácsos a befagyott tavakra lépni, folyóvizekre pedig szigorúan tilos, amit a rendőrség büntet – mondta Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat parancsnoka. 
 
Őt még elbírta. Balu rámerészkedett a Holt-Maros vékony jegére tegnap. Fotó: Karnok Csaba


A jégre lépés még veszélyesebb lesz az elkövetkező napokban, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjában elmondták, hogy keddtől egészen a hét végéig tartó melegedés kezdődik el Csongrád megyében. Az előrejelzések szerint csak ma délutánra várható egy kis havazás – a tájra előreláthatólag 1-2 centi hó hullhat. Kedden éjszaka és szerdán a melegedés miatt már változó halmazállapotú csapadékra, így havas esőre és ónos esőre kell számítani. A nappali csúcshőmérséklet mindennap 0 és 3 fok között várható, és az elmúlt napokkal ellentétben az éjszakák sem lesznek fogcsikorgatóan hidegek – a levegő hőmérséklete alig ereszkedik 0 fok alá.

 A regionális központban azt mondták, az első heti januári időjárás átlagosnak vagy annál az évszakhoz képest valamivel melegebbnek mondható. Az elmúlt évek első hetében is inkább az enyhébb időjárás dominált. Tavaly a leghidegebb napokon is mindössze mínusz 5 fok volt a hőmérséklet. 2014 elején pedig egyenesen tavasz volt: január 7-én például plusz 12 fok volt a legmagasabb nappali hőmérséklet Szegeden. Az egyik leghidegebb január elejét a közelmúltban, 2009-ben töltöttük el. Január 4-én például mínusz 13 fok volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontfaragás tölti ki Kónya István életét

Csontfaragás tölti ki Kónya István életét
Fűszertartókat, nyakkendődíszt és ékszereket is készít - ajándékba. Tovább olvasom