Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Begyűjtik a használt étolajat

Szeged - A használt étolaj veszélyes hulladék, ezért fontos, hogy ne a kukában vagy a lefolyóban végezze. Bioüzemanyagot és biogázt gyártanak belőle, de csak ha a megfelelő helyre kerül. A Mol benzinkutaknál országszerte gyűjtik a sütőolajat, Szegeden is.

Az eladási adatok szerint évente több tízezer tonna étolajat használnak fel Magyarországon. A sütést követően óriási mennyiségben visszamaradt olajat csak az üzemi konyháktól és az éttermektől szállítják el, a háztartásokból ma is gyakran a lefolyóban van a szemétben landol ez a veszélyes hulladéknak számító anyag.

A Mol országos kampányt indított azzal a céllal, hogy ösztönözze az embereket: biztonságos és környezetkímélő módon szabaduljanak meg a használt sütőolajtól. A kijelölt benzinkutakon – Szegeden a Makai úton, a Kálvária sugárút 96. és a Dorozsmai út 20. szám alatt – le lehet adni az olajat. A Biofilter Kft. gyűjti össze, és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot és biogázt gyártatnak belőle. A hétfőn kezdődött, szeptember 1-jéig tartó gyűjtési akcióban utcabált nyerhetnek a megyeszékhelyek, egy szerencsés pedig házibulit nyerhet magának.

A Mars téri halsütőnél összegyűlt használt étolajat hetente elszállítja egy kecskeméti cég. Fotó: Karnok Csaba
A Mars téri halsütőnél összegyűlt használt étolajat hetente elszállítja egy kecskeméti cég. Fotó: Karnok Csaba

175 tonna az eddigi mérleg

A korábbi gyűjtés 2011 májusában indult, országszerte 100 kúton, amit még abban az évben 170-re bővítettünk – tájékoztatta lapunkat a Mol. Összesen 175 tonna használt sütőolaj gyűlt össze eddig a kutakon. A társaság csak a lakosságtól fogadja a veszélyes hulladékot, a nagyüzemi, éttermi gyűjtést erre szakosodott cégek végzik. A kezdeményezés európai szinten is ismertté vált: Szlovákiában, valamint Romániában is indult hasonló program.

A szegedi Mars tér Irén csarnokában működik Tibai Józsefné halsütője. – Mi leszűrjük a használt olajat, úgy gyűjtjük össze egy edénybe. Hétfőnként jönnek érte, egy kecskeméti cég szállítja el, szállítólevelet adnak hozzá. Az ÁNTSZ írja elő, hogy hogyan kell megválnunk az olajtól – mondja a vállalkozó, aki ráér kicsit beszélgetni, mert egy átlagpéntekhez képest gyenge a piac forgalma. Úgy gondolja, a hosszú hétvégére sokan elutaztak.

Olvasónk azért nem akarta, hogy a nevét leírjuk, mert tisztában van vele, hogy helytelenül „kezeli" a használt olajat: a lefolyóba önti, néha belecsempészi a kukába. Bár szégyelli ezt, még sosem hallott róla, hogy benzinkutaknál vagy bárhol másutt átvennék a káros anyagot. Mint mondta, megígéri, hogy ezután a lakhelyéhez közel eső Kálváriára viszi az összegyűjtött „fáradt" olajat.

A Dorozsmai úti Mol-kútnál megtudjuk, egy veszélyes hulladék feliratú, zárt tárolóhelyiségben gyűjtik hordóba a használt sütőolajat. Hetente nagyjából hét-nyolc ember viszi hozzájuk kis mennyiségben, a legtöbben másfél-két litertől szabadulnak meg egyszerre.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Random 2013. augusztus 20. 12:21
  „25. Polo Igen, erre gondoltam. Egyrészt arra, hogy tiltott. Másrészt ha nem lenne az, akkor sem gondolom, hogy a többség nekiállna újrahasznosítani magától...ergó nem profitál a szükségszerűen keletkező, környezetszennyezőnek minősülő olajból. Így szerintem pozitív, hogy van lehetőség hová leadni.

  26. Hétszűnyűkapanyányimonyók Szintén az újrahasznosításra céloztam ezzel...ha az egyéni háztartásban nem használják fel az olajat (és így a lefolyóban végzi egyébként is), akkor miért fáj, ha esetleg ingyen le lehet adni olyan helyen, ahol kezdenek vele valamit? Mninimális erőfeszítés azért, hogy tegyönk kicsit a környezetünkért.

  "Az meg, hogy a co értéke nem az EU által előírt szinten van, pont lexarom, miközbe a környékbeli házaktól vegyitámadást kapok a műanyagégetés miatt!" Ez pedig alapvetően egoista megközelítés. Minden apró dolog számít, amit az egyén tesz vagy nem tesz a környezetért, nem arra kellene ilyenkor hivatkozni, hogy a szomszédban ki mit csinál (attól függetlenül, hogy az is környezetszennyező természetesen.)”
 • 28. Vazeratti 2013. augusztus 18. 22:31
  „#27, köszi a tippet! Sajnos az oldaluk nem túl informatív, de hátha a zöldszám az az lesz!”
 • 27. nemjoezigy 2013. augusztus 18. 20:50
  „Hahó! Az ATEV Fehérjefeldolgozó ZRT állami cég, hivatalból is köteles (népegészségügyi szempontból is) gyűjteni a veszélyes hulladéknak számító használt étolajat is. Teszi is ezt -fizetve érte- régóta az éttermeknél, konyháknál. Országos programot indított februárban, hogy a lakosságtól a lehető legszélesebb körben tudja begyűjteni a használt étolajat. (pl.: iskolákban, óvodákban, önkormányzatoknál, lakásszövetkezeteknél, cégeknél) És fizet is érte, ami a környezetvédelem mellett még plusz ösztönző is. (lásd a hozzászólásokban az ez irányú igényt.) Információ és igény bejelentés a 06-80-630-242 Zöld számon kérhető az érintett településekről. Valóban cél az utódaink létfeltételeinek javítása!”
 • 26. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 18. 12:36
  „24. Random 2013.08.18. 09:30
  A mai világba mindenre úgy kell tekinteni,hogy miképpen lehet újrahasznosítani.
  És most nem arra gondolok, hogy a MOL-nak a zsebét tömjük.
  Pont ma volt Discoverychannelen a hogyan készültbe, kis csillagmotoros gőzgép, szuper hatásfokú hőcserélővel, másodperceken belül üzemkész, használt étolajjal is üzemel.
  Vagy, vegyestüzelésű kazánra lehet kapni olajégőfejes adaptert, hülye lennék a lángosos helyébe leadni, szépen összegyüjteném és télen azzal fűtenék.
  Az meg, hogy a co értéke nem az EU által előírt szinten van, pont lexarom, miközbe a környékbeli házaktól vegyitámadást kapok a műanyagégetés miatt!”
 • 25. polo 2013. augusztus 18. 10:59
  „24. Random " nem áll neki üzemanyagot gyártani a sufniban" nem mert a Magyar törvények tiltják.”
 • 24. Random 2013. augusztus 18. 09:30
  „Gratulálok azoknak a hozzászólóknak, akik helyből úgy közeíltik meg a dolgot, hogy mindenképp ellenszolgáltatás jár a leadásért...nyilván nem tudnak annyival előrébb gondolkodni, hogy milyen helyet hagynak maguk után a gyerekeik, unokáik számára. Ja, hogy eladja más jó pénzért? Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Mert ugye egy átlagember kidobja, nem áll neki üzemanyagot gyártani a sufniban. De akkor más se használja fel, mi? Akinek meg csak havi 2-3 deci gyűlik össze, gyűjtse nagyobb flakonba, várja össze, nem kell vele rohangálni. Ez ám az érvelés...”
 • 23. szatyi 2013. augusztus 18. 09:07
  „"Nem akarok hülyeséget mondani, de hulladék-udvarban szerintem...csak, hogy Szegeden ilyen hol van...jó kérdés."

  Szeged - Alsóváros
  Cím:Szeged
  Fűtőház közelében (Ballagitó sor végén)
  Telefon:62/489-789
  Nyitvatartás: Hétfő: szünnap, Kedd-Szombat: 8-16, Vasárnap: 8-12

  Szeged - Baktó
  Cím:Szeged
  Pihenő u. - Szélső sor sarok
  Telefon:62/489-789

  Kiskundorozsma
  Cím: Szeged - Kiskundorozsma
  Széksósi út mellett a Tornadó Kft. mögött
  Telefon:62/489-789
  Nyitvatartás: Hétfő: szünnap, Kedd-Szombat: 8-16, Vasárnap: 8-12

  Gyálarét
  Cím:Szeged - Gyálarét
  Gyálarét és a Klebelsberg telep határán
  Telefon:62/489-789, 30/892-3781
  Nyitvatartás: Nyári nyitvatartási rend:
  ebédszünet: 12-12.20
  hétfő: 8-16.20
  kedd: 8-16.20
  szerda: szünnep
  csütörtök: 8-16.20
  péntek: 8-16.20
  szombat: 8-16.20
  vasárnap: szünnap”
 • 22. .suhym. 2013. augusztus 18. 08:01
  „Mennyit fizetnek érte, amit amúgy leengedsz a csatornába, és szennyezed a környezetet vele?
  Gratulálok!
  A jövő a tét, a gyerekeidé, unokáidé...etc.!

  Jó lenne, ha város több pontján elhelyeznének zárt tárolókat, amiket ürítenének bizonyos időszakonként. Biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy, ahogy az emberek egy része elviszi a műanyagot a szelektív gyűjtőbe, az elemeket, tintapatronokat, lejárt gyógyszereket...etc. sem dobál a normálisabbja a kukába, az olajat is levinnék, ha a lakásuk környékén lenne gyűjtő.”
 • 21. Jozsoci 2013. augusztus 18. 03:29
  „Mint községi nyugdíjas, mit kezdjek vele? Vigyem el Szegedre? Bár nem telik rántott húsra, csak rántott tököt sütök.”
 • 20. szi201247 2013. augusztus 18. 01:40
  „Régen. a nagymamámék a hulladék zsírt ha leadták kaptak érte szappant. Most is kellene valami ösztönző ha azt akarják, hogy a havi 2- 3 deci olajjal átslattyogjak a város másik végébe (mivel, hogy az idő is pénz). Ha minden kisháztartás elvinné a maga 2- 3 decijét akkor azért szépen össze jönne. Így csak az üzemi konyháknak, vendéglátóknak éri meg gyűjteni, pláne ha tőlük el is viszik.”
 • 19. csiperke73 2013. augusztus 18. 00:43
  „Drága pénzért megveszik.Kenyérre nem kenhető ,mert egy mű vacak. Talán zsírban kéne sütni ,azt még a pecsenyesütő is el szokta adni jó pénzért .”
 • 18. xene@freemail.hu 2013. augusztus 17. 23:56
  „Jól tudjátok, bűncselekmény lenne, ha valami járműbe töltenétek a "feleslegesség" vált olajat....
  Ha adnának valami gyűjtőedényt, akkor abba gyűjtenénk...nálunk van 16-17 lakás a társasházban...
  Valamivel tényleg lehetne ösztönözni a lakossági olaj-gyűjtést...például csoki x leadott liter után vagy valami mást...

  "14. Rubicon 2013.08.17. 21:00
  A kiürült festékes dobozt hol lehet leadni? Dobjam a kukába?"

  Nem akarok hülyeséget mondani, de hulladék-udvarban szerintem...csak, hogy Szegeden ilyen hol van...jó kérdés.
  Elvileg évente 2-4 alakalommal ingyen lehet ilyenekben leadni a felesleges akksikat, festékes-dolgokat, építési törmeléket és egyebeket...”
 • 17. waterbear 2013. augusztus 17. 22:19
  „"Sz@rból várat...." állami támogatással... pártközelbéli cég az alapanyagot a veszélyes hulladékot ingyen kapja, amiből busás hazonnal biocuccokat, üzemanyagot és biogázt állít elő, amit méregdrágán elad....

  Én kérnék ha lehet búzát az államtól. vagy lisztet és az ingyen cuccból sütném a kenyeret, kiflit... jó kis vállalkozás lenne...”
 • 16. bigabika 2013. augusztus 17. 21:34
  „Ugye látja mindenki a ballonba lévő használt olaj színét.
  A szerintetek ezt hányszor használták fel?
  Nem kellene kicsit sűrűbben cserélni a serpenyőben az olajat?
  Mert én úgy tudom az olaj hevítésekor rákkeltő vegyületek keletkez(het)nek, és a képen látható olaj szerintem szénné van égve. De lehet csak én látom rosszul, meg nem is értek hozzá.”
 • 15. Vazeratti 2013. augusztus 17. 21:21
  „Nem fizet érte a Mol. Gyűjtőt adnak ingyen? És ha nem?
  A környezetet nem lehet megfizetni, a tiszta vizet a levegőt nem tudod beárazni. A pénzt nem lehet belélegezni és a pénzeddel az olajjal szennyezett vizet sem tudod átszűrni. A hozzászólásokból is látszik, hogy mindenki fejét szépen átmosták a multik a médián keresztül. Lehet másra fogni, de pont ezen gondolkodás miatt tart itt az ország és a világ!
  Ez ellen tessék lázadni! Mutassuk meg a nagy multiknak, hogy nem kell a könyöradomány, ha a környezetről van szó! Mutassuk meg, hogy még nem teljesen szivacsos az agyunk és "csak úgy" közvetlen ellenszolgáltatás nélkül is leadjuk a veszélyes hulladékot!
  Nekem se esik egyik sem útba... nah és? Van egy csodás kis bérletem, felcuppanok a buszra és irány a Mol kút (v. bármilyen kút, ahol átveszik)”
 • 14. Rubicon 2013. augusztus 17. 21:00
  „A kiürült festékes dobozt hol lehet leadni? Dobjam a kukába?”
 • 13. Tina80 2013. augusztus 17. 19:47
  „Ösztönözni akarnak ? Ok! Mennyit fizetnek érte???????????? Ingyen nem viszem,inkább kiöntöm,persze még cipeljem is el ha már megvettem 400ft-ért.”
 • 12. morci 2013. augusztus 17. 18:32
  „Bizony!forintálisan is támogatni kell és ösztökélni az embereket erre...ingyen nem fogják gyűjtögetni és elvinni...ezt muszáj megérteni..pláne azért sem,mert egy olyan cég profitál belőle,aki minden évben a legnagyobb bevételt könyvelheti el magának..ugyan ki ad száz forintot segítségül egy luxus merciből kiszálló embernek,és ki egy hajléktalannak(nem alkoholistának)..egy szó mint száz,ha lenne nagyjából egy elfogadható ára a használt olaj literjének,gyűjtenék és vinnék...addig meg,járjanak csak konyhákra azt hordják maguknak!”
 • 11. kontrapista 2013. augusztus 17. 17:32
  „Az MTZ traktorokba minden karosodas nelkul lehet hasznalni, termeszetesen keverve a diesel uzemanyaggal.”
 • 10. szatyi 2013. augusztus 17. 17:31
  „Elvileg, -ha üzemanyagként van felhasználva- jövedéki adóköteles terméknek minősül!

  De amit mi ingyen leadunk a MOL kutaknál,azt feldolgozzák és eladják nekünk újra üzemanyagba bekeverve!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverek a szerb kamionban

Megint jól dolgoztak a NAV pénzügyőrei: fegyvereket találtak egy szerb rendszámú kamionban a röszkei határátkelőnél. Tovább olvasom