Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Békésből jön a szegedi tankerületi igazgató

Csongrád megye - Többnyire helyi iskolaigazgatókat neveztek ki Csongrád megyében tankerületi igazgatónak. Kivétel ez alól Szeged: a megyeközponti tankerület irányítását egy Békés megyei intézményvezetőre bízták. Egyikük sem nyilatkozhat. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és annak vezetője egyelőre szintén elérhetetlen.
Megkezdte munkáját a 198 kinevezett tankerületi igazgató – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Azt mondta, a vezetők péntek délután óta dolgoznak. Hogy mit, azt nem lehet tudni, mint ahogy semmi mást sem a beindított új rendszerről. Elvileg tegnap óta kellene üzemelnie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapjának, ám az még délután is elérhetetlen volt. Az internetes keresőbe beütve sem találni semmiféle elérhetőséget a 150 ezer alkalmazottat tömörítő szervezethez, amely a 19 megyei és 179 járási tankerületet fogja össze és koordinálja.

A tankerületi igazgatói állásokra pályázni kellett. Csongrád megyében eddig hat igazgatót neveztek ki. Hódmezővásárhelyen Tóthné Kecskeméti Katalint, az önkormányzat tanügyi főtanácsadóját, a Varga Tamás Általános Iskola igazgatóját. Mórahalmon Ördögné Gárgyán Máriára, a Móra Ferenc Általános Iskola Szakiskola és Szakközépiskola igazgató helyettesére esett a választás. Szentesen Molnárné Tóth Györgyi, a Boros Sámuel Szakközépiskola Szakiskola igazgatója a tankerületi igazgató. Kisteleken Faragó Klára, a Térségi Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény igazgatója, Csongrádon pedig Cseri Gábor, a Csongrádi Kistérség Általános Iskolák, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon vezetője. A makói tankerület vezetőjének kinevezése még folyamatban van.

Csengelei iskolások. Lassan rajzolódik ki a közoktatás új rendszere. Fotó: Frank Yvette
Csengelei iskolások. Lassan rajzolódik ki a közoktatás új rendszere.
Fotó: Frank Yvette

A megyében tehát helyi emberek kerültek tankerületi igazgatói pozícióba – kivétel Szeged. A megyeszékhelyen 27 iskola élére, a legfontosabb, a többieket is irányító megyeközponti tankerület vezetésére egy Békés megyei iskolaigazgatót neveztek ki: Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Hunyadi János Közoktatási Intézményt vezeti. Igazgatói megbízatása november 30-án véget ér, ezt követően köti új munkaköre Szegedhez, a megyeközponti tankerület ugyanis a megye székhelyén kezdi meg működését.

Szerettük volna megtudni a tankerületi igazgatóktól, péntek délután óta mivel foglalkoznak. Mi lesz a feladatuk, hatáskörük, illetve hogy iskolaigazgatókként hogyan tudják egy-egy tankerület összes intézményének irányítását is ellátni. Lesznek-e megyei hivatalok, és ha igen, hol. Kérdéseinkre azonban – központi utasításra – nem válaszolhatnak. Mint elmondták, írásos megkeresésünket Budapestre kell továbbítaniuk, és a válaszokat ott kell jóváhagyatni, de inkább ezt sem javasolták, hiszen hamarosan országjáró körúton mutatják be őket. Feltettük tehát ugyanezeket a kérdéseket Marekné Pintér Arankának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökének, aki azonban lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár néhány napja úgy fogalmazott: a tankerületi igazgatók a következő két hónapban a frissen megalkotott jogszabályok és egy jelenleg is az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat mentén átalakítják a köznevelési rendszert a január 1-jétől bekövetkező állami feladatellátásra, utána pedig ezt irányítják. A Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében az szerepel: a most kinevezett vezetők legfőbb feladata a kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel, illetve rendszeres jelentések és adatszolgáltatások készítése. Ennek érdekében a következő hetekben felkeresik a tankerülethez tartozó települések polgármestereit, hogy megállapodjanak az átadás-átvétel részleteiről.

Nem sokkal tud többet a Pedagógusok Szakszervezete sem. – Ők látják el a munkáltatói feladatot, és ők gazdálkodnak. Az iskolaigazgatók az ő irányításuk alatt tevékenykednek majd – mondta el Tarnai Attila, a Pedagógusok Csongrád megyei Szakszervezetének titkára. Hozzátette: véleménye szerint saját iskoláikat a jövőben más irányítja majd, hiszen a két feladat nem egyeztethető össze.

– A szakszervezet mindig azt hangoztatja, hogy nagyon kevés az idő erre az államosítási folyamatra. December 15-éig le kell vezényelni az átadás-átvételt, miközben arról a törvényről, ami mindezt szabályozza, még most folyik a parlamenti vita. Szerintünk el kellene halasztani ezt az átalakítást.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. czindi 2012. november 14. 10:04
  „Miért nem löhet ezt fölfogni? Nincs Szögeden erre mögfelelő embör. Oszt jóvan! ( Esetleg persze lehetett volna néhányszáz szegedi pedagógiás betegségben szenvedőt átküldeni Mezőkácsházára oktatásra...)”
 • 35. tzs_szeged 2012. november 14. 05:24
  „"Valójában úgy hangzott el,hogy a rendszert a sztrájk bizottság jónak tartja és még csütörtökig jobbító javaslatokat küld át."

  Hááát. Nem egészen.
  Azt mondta, hogy az egészet rossznak tartják, de Balogék hisznek abban, hogy működni fog. Emiatt a szakmai tisztesség azt kívánja, hogy megnevezzék a törvény hibás pontjait és olyan javaslatokkal éljenek, amelyek jobbá teszik, enyhítik a károkat.”
 • 34. NP1 2012. november 14. 02:42
  „történész
  "A szakszervezeti vezető hozzátette: követeléseik világosak és nyilvánvalóak. Továbbra is azt szeretnék, hogy a közoktatási intézmények állami fenntartásba vétele ne történjen meg január elsejével. Ebben a kérdésben valóban nem közeledtek az álláspontok - erősítette meg.

  A pedagógus-életpályamodellről, amely a minősítési rendszerről, foglalkoztatáspolitikai kérdésekről egyaránt szól, szombaton tárgyalnak - mondta. Ez azért nagyon fontos, mert ma a közoktatási intézményekben a pedagógusok a leginkább a munkahely elvesztésétől félnek."”
 • 33. NP1 2012. november 14. 02:26
  „történész 2012.11.13. 20:06

  "Valójában úgy hangzott el,hogy a rendszert a sztrájk bizottság jónak tartja..." - ezt idézd már ha kérhetném, mert én másként emlékszem rá!
  Szerinted jónak tartják az óraszám növekedést, az elbocsájtásokat, a fizetésük befagyasztását, a teljes káoszt és bizonytalanságot ami az átalakítást kíséri stb.?”
 • 32. mosómasa 2012. november 13. 20:12
  „Makón nem lesz tankerületi igazgató? Vagy az oktatás is Vásárhelyhez lesz csapva, mint a kórház?!”
 • 31. történész 2012. november 13. 20:06
  „Valójában valaki ködösít az oktatással kapcsolatosan.Könnyen válik hihetővé,hogy ifi tanítók,tanárok kevés jövedelméről és nem a pedagógus életről szól az egész.Ma hallgattam a pedagógus szakszervezet elnök asszonyát aki azt mondta,hogy minden javaslatot megadnak az iskolák állami irányításával kapcsolatosan.Valójában úgy hangzott el,hogy a rendszert a sztrájk bizottság jónak tartja és még csütörtökig jobbító javaslatokat küld át.Akkor most miért van ez a feszültség ? Akkor most kinek és mi nem tetszik..akkor most minek állítottak sztrájk bizottságot,vajon tényleg azért,hogy megmutassák Európának milyen meggyőző a kormány ?ha ez így van akkor talán nem kellene a kedélyeket borzolgatni ilyen, olyan sztrájkokkal.”
 • 30. mugli 2012. november 13. 16:20
  „26. SandWitch 2012.11.13. 14:48
  Ez mind rendben van, de a kedves hölgy miért nem maradt a megyéjében, miért nem a Békés megyei szervezet feje lett, miért a Csongrád megyeié?
  Valójában az egész ügy a politikáról és a bólogatásróll szól, nem pedig a szakmaiságról.

  29. NP1 2012.11.13. 16:12
  Giga like :)”
 • 29. NP1 2012. november 13. 16:12
  „SandWitch 2012.11.13. 14:48

  " A mezőkovácsházi gimnáziumot a megye egyik legfrekventáltabb iskolájaként emlegetik. " - kik emlegetik így? Az ország legjobb iskoláinak a rangsorában eddig nem találkoztam vele, ellentétben az általam említett szegedi intézményekkel - de ez igazából mellékes.
  Ami viszont nem mellékes: arról a személyről aki az ország egyik legnagyobb iskolavárosának egyik meghatározó szakmai hivatalnoka, vezetője lesz elvárnék egy publikációs listát, egy sikeres szakmai életutat stb. - tudniillik főnöke lesz országos hírű pedagógusoknak is.....”
 • 28. dondongó 2012. november 13. 15:03
  „26. SandWitch 2012.11.13. 14:48

  Aha... Szerintem is Mezőkovácsháza a magyar Oxford és Cambridge.:-)”
 • 27. grafika88 2012. november 13. 14:48
  „t. 19. 2 milyen szakos..." --erőszakos.
  24. nem csak ők tudnak egyszerre több munkát ellátni ...hiszen ott vannak a fütyiszes bandatagok is...akik 24 órában ..48 at dolgoznak, min. 3-4-5 munkahelyen !
  ott volt pl. BKV. kocsis i. a zseni --57 helyen volt valamilyen ig.sági tag!!!!! ennyi helyről jön a lóvé !!”
 • 26. SandWitch 2012. november 13. 14:48
  „18. NP1 2012.11.13. 07:26
  vargabszeged 2012.11.12. 23:15

  "Egyébként Békés megyében is ugyanolyan egy iskola mint Csongrádban, .." - kétlem, hogy Mezőkovácsházán sok Radnóti, Ságvári, Deák szintű iskolával találkozhatott.

  Akkor nézz utána. Nem ismerem a hölgyet, de a mezőkovácsházi oktatásról már hallottam. Valamit tudnak az ottani pedagógusok, mert több onnan származó mérnök, művész, pedagógus ismerősöm van és mindannyian az ottani oktatást említik, mint ami a legjobb alapokat adta a továbbtanuláshoz. A mezőkovácsházi gimnáziumot a megye egyik legfrekventáltabb iskolájaként emlegetik. Szerintem inkább örülnünk kellene, hogy szakember került a pozícióba, nem pedig politikust neveztek ki, mert egy-két hete még ilyesmit is rebesgettek lehetőségként.”
 • 25. Dr.Tonyk 2012. november 13. 13:17
  „Ultragáz, hogy kinevezett vezetőket nem engednek megszólalni. Ez egyenlő azzal, hogy q*vára nem tudnak semmit sem. Még egy nyomorult nyilatkozatot sem képesek kiadni anélkül, hogy fognák a kezüket. Ezekből lettek vezetők??!!

  Abban a pár megyei fenntartású középiskolában amiket már lenyúlt a fidesz már a nyomatatókhoz sem vásárolhatnak/tölthetnek tonert. Azt az ukázt kapták, hogy írjanak kézzel!
  Lesz itt iskolabezárás nem is kevés! Én nem a bikkfabükkösi 4 fős iskolákról beszélek...
  Remélem a sok fideszes szavazó most fogja a fejét! Mert el nem tudják képzelni, mit tettek már ezek eddig a közoktatással :( . A java jan.1-től jön!”
 • 24. hy48711 2012. november 13. 12:36
  „A tankerületi igazgatók másodállásban, a saját igazgatói v. ig. helyettesi munkájuk mellett látják el ezt a nem kevés munkát igénylő feladatot? A pályázati kiírás feltételei szerint ez teljes embert kívánó munkakör.”
 • 23. tatár 2012. november 13. 11:33
  „Csalódtam. Úgy tudtam, hogy Mikoviczkyné Krapancsák Elvira a befutó, aki a bivalyfalvi kisegítő iskola konyhás nénijeként kóstolt bele a tankerületi vezetői munkába és hetedíziglen fideszes családból származik.:)))))”
 • 22. macs 2012. november 13. 11:15
  „Még egyszer kérdezem, hátha valakinek van infója, Szegedről nem volt jelentkező, vagy nem találtattak megfelelőnek?”
 • 21. dondongó 2012. november 13. 11:10
  „12. vargabszeged 2012.11.12. 23:15
  Nem is ellenkezünk ecsém. Szeged oktatási igazgatását csakis egy Bíkís megyíbű gyütt főmami képes menedzselni, aki már gyakorlatot szerzett egy akkora iskolaváros igazgatásában mint pölö Mezőkovácsháza. Örüljünk, hogy nem az egyetem rektorának nevezték ki.:-)”
 • 20. pirosmedence 2012. november 13. 08:37
  „November közepe van, de szerintem ezeknek az embereknek fogalma nincs, hogy januártól mit és hogyan kell majd csinálni - vagy ez nem is baj, pont ez a cél? Egyébként a szentesi Borosban nem Molnárné az igazgató, emlékezzünk csak, hogy rejtélyes okok miatt fél éve nem nyerte meg - talán már akkor tudott valamit?????”
 • 19. mugli 2012. november 13. 07:33
  „Nekem az sem derül ki, milyen szakos, nemhogy szakmai életút. Bábnak biztos tökéletes.”
 • 18. NP1 2012. november 13. 07:26
  „vargabszeged 2012.11.12. 23:15

  "Egyébként Békés megyében is ugyanolyan egy iskola mint Csongrádban, .." - kétlem, hogy Mezőkovácsházán sok Radnóti, Ságvári, Deák szintű iskolával találkozhatott.”
 • 17. NP1 2012. november 13. 07:19
  „Megpróbáltam rákeresni a hölgy szakmai életútjára, végzettségére stb. Nem sok mindent találtam....kapott egy kitüntetést a Nemzetközi Vöröskereszttől....”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és félpályás útzár az 55-ösön

Egy Opel kisteherautó egy Peugeot előzésébe kezdett, de letért az út menetirány szerinti jobb oldaláról és az árokba csúszott. Tovább olvasom