Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Békéscsabán 47, Szegeden 31 előadás

Szeged - Panaszolják a nézők: szerény a szegedi színház februári kínálata. A jóval kisebb békéscsabai teátrum 47, a kecskeméti 41 előadást tart ebben a hónapban, a szegedi csak 31-et, abból is 8 az önálló Szegedi Kortárs Baletté.
Több olvasónk is panaszolta: egyre szerényebb a Szegedi Nemzeti Színház kínálata. A két játszóhelyen – a nagy- és a kisszínházban – februárban 31 előadást tartanak, ebből 8 az önálló Szegedi Kortárs Balett új produkciója, 2 pedig a helyi civilek támogatásával bemutatott operett. Eredetileg szerepelt a februári programban az MMA közel 2 millió forintos támogatásával műsorra tűzött, felolvasó-színházi produkcióként bemutatott Színészköztársaság is, de a második előadást „technikai okok miatt" nem tartják meg.

60 millió plusz Pécsnek

Hatvanmillió forint különtámogatást kapott a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a kulturális államtitkárság keretéből; a kormányzat e többletforrással kívánja elismerni a teátrum elmúlt években elért eredményeit. A PNSZ félmilliárd forintra növelt idei állami támogatása még mindig a legalacsonyabb az öt nemzeti besorolású vidéki színházé közül. Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója elmondta: a plusz 60 millió forintot a művészeti koncepciójuk megvalósításához szükséges tárgyi feltételek biztosítására és létszámemelésre fordítják. Produkcióikra a 2013/2014-es évadban mintegy 120 ezren voltak kíváncsiak, a kihasználtság így 92 százalékra, az előadásaik száma 450-re emelkedett. A nézőszám növekedéséhez hozzájárult, hogy több gyermek- és ifjúsági darab került műsorra, népszerűbbek lettek a balett- és operaelőadások.

A szegedinél jóval kisebb teátrumok is többet játszanak. A Békéscsabai Jókai Színház februárban 47 előadást tart, és négy egyéb programot is kínál. A 217 Csongrád megyei bérletessel is rendelkező Kecskeméti Katona József Színház 41 előadást kínál ebben a hónapban. Más nemzeti kategóriába sorolt vidéki teátrumokban is többet játszanak, Miskolcon a 48 saját előadáshoz a színművészetisek seregszemléjének 9 produkcióját is hozzá lehet számítani, és akkor a 10 egyéb programot nem is említettük. Győrben 40, Pécsett 42 előadásra várják februárban a nagyérdeműt.

Jelenet a nagyszínházban látható Kurázsi mama és gyermekei című előadásból. Fotó: Kuklis István
Jelenet a nagyszínházban látható Kurázsi mama és gyermekei című előadásból. Fotó: Kuklis István

– A kisszínházban 1-jétől 5-éig az új balett főpróbahete volt. A hónap további 23 napjából a 3 hétfő a hagyományos színházi szünnap, 1 a közalkalmazottaknak havonta kötelezően adandó vasárnapi pihenőnap, a maradék 19 napon 17 előadást tartunk. A nagyszínházban 22-étől 27-éig a Hoppláda főpróbahete lesz. A maradék 22 napból 3 a hétfői szünnap, 3-szor koncert van a színházban, 1 vasárnapon az említett okból nem játszhatunk, a maradék 15 napon 14 előadást tartunk. Természetesen próbálnunk is kell, nemcsak a főpróbahéten – válaszolja a felvetésre Gyüdi Sándor, a szegedi teátrum főigazgatója, aki szerint ahhoz, hogy több előadást tarthassanak, több dolog is kellene.

Évi 400 előadás

Régebben volt olyan szegedi színigazgató, aki szezononként 400 előadás elérését tartotta volna optimálisnak. – Nem tudom, melyik elődöm mondta ezt, de a tényleges előadásszámaik 300 alatt voltak. A 400-at két játszóhelyen, ekkora társulattal irreálisnak tartom. Szeptember 1. és május 31. között 273 nap, mintegy 39 hét van; ennyi idő alatt a közalkalmazottaknak 78 pihenőnapot kell kiadni, 4-5 olyan ünnepnap is van, amikor elképzelhetetlen, hogy előadást tartsunk. 190 nap alatt, két játszóhelyen 400 előadás nemigen képzelhető el – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, aki szerint az előző évadban mintegy 320 előadásukból 200 színmű, 80 zenés színházi produkció, 40 balett- vagy táncelőadás volt; ezek körülbelül tíz százaléka vendégelőadás volt, ami a kínálat bővítését szolgálta. – A vidéki nemzeti színházak összehasonlítását illetően ismét az említett könyvre hivatkozom: a győri színház valamivel, a debreceni vagy 15 százalékkal kevesebb előadást tartott nálunk. A pécsi és a miskolci színház is négy játszóhellyel rendelkezik, és adataik bizonyára olyan gyermekelőadásokat is tartalmaznak, amelyeket mi iskolai helyszíneken tartunk, vagy a szimfonikus zenekar rendez a Korzó Zeneházban – ezek a mi statisztikánkban nem szerepelnek

– Koncertterem a városban, hogy ezt a funkciót ne a színháznak kelljen ellátni. További játszóhely, stúdiószínpad, ahol kevés szereplős, kis díszlettel rendelkező előadásokat játszhatnánk; próbaszínpad, hogy kevesebb előadást szorítson ki a bemutatók szükséges próbafolyamata; nagyobb társulat, amihez persze bővebb költségvetési források kellenek. Egy, a vidéki színházakról decemberben megjelent reprezentatív könyv tanúsága szerint a szomszéd megyék egyetlen színházában sem tartanak nálunk több bemutatót évadonként. Ezek a színházak balettet, operát nem játszanak – ebből a szempontból kínálatuk határozottan szerényebb – magyarázza a színidirektor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentené a képviselői fizetéseket az LMP

Noha nem is szerepelt a szerdai pénzügyi bizottság napirendjén az LMP módosító indítványa, erről bontakozott ki a leghevesebb vita. Tovább olvasom